šef brazilske diplomacije na Pantovčaku

Lula pozvao predsjednika Milanovića u Brazil

Milanović i Vieira
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić
1/4
15.02.2023.
u 14:21

Milanović i Vieira na sastanku su razgovarali o napretku bilateralne suradnje između Hrvatske i Brazila koji se, između ostalog, ogleda i kroz potpisivanje dvaju sporazuma iz područja kulture i obrazovanja, stoji u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Brazila prenio je poziv novog brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da posjeti Brazil, priopćeno je iz ureda predsjednika. Milanović u srijedu je primio Maura Vieiru koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Vieira je na položaj brazilskog šefa diplomacije pod Lulom, brazilskim predsjednikom s ljevice, prvog u brazilskoj povijesti s trećim mandatom, stigao s položaja veleposlanika u Hrvatskoj od 2020. do 2022. godine. 

Milanović i Vieira na sastanku su razgovarali o napretku bilateralne suradnje između Hrvatske i Brazila koji se, između ostalog, ogleda i kroz potpisivanje dvaju sporazuma iz područja kulture i obrazovanja, stoji u priopćenju. 

Predsjednik i ministar razgovarali su i o multilateralnoj suradnji i odnosima između Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba. Razmijenjeni su i stavovi o aktualnoj sigurnosnoj situaciju u Europi te o globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, priopćeno je.  Vieira je u Zagrebu Milanoviću prenio poziv novog brazilskog predsjednika da posjeti Brazil. Lula, ljevičarski predsjednik radničkog porijekla, već je bio predsjednik Brazila od 2003. do 2011. godine.

U međuvremenu je proveo gotovo dvije godine u zatvoru zbog optužbi za korupciju koje su na kraju odbačene, a u drugom krugu izbora pobijedio je desničara Jaira Bolsonara te je stupio na vlast početkom ove godine, najavivši povratak Brazila na međunarodnu scenu. 

Milanović je u srijedu odlikovao Vieiru Redom kneza Branimira s ogrlicom za izniman doprinos razvoju dobrih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje, stoji u priopćenju. 

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
17:29 15.02.2023.

A još da ga pozove nek ostane tam za uvijek...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije