'TREBA RAZGOVARATI'

Milanović o obaveznom vojnom roku: 'Ta odluka ne može biti ničiji politički hir'

Požega: Zoran Milanović na svečanoj prisezi 43. naraštaja ročnih vojnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
30.08.2024.
u 18:29

- Branim Ustav pet godina, branit ću ga i dalje - poručio je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na uvođenje vojnog roka te poručio kako do toga treba doći na zakonit i ustavan način. O vojnom roku, istaknuo je, treba razgovarati te donijeti mudre odluke. Uz to, tvrdi kako će još pet godina biti predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik. Napomenuo je kako se obaveznom vojnom roku ne protivi, no smatra da se trebaju donijeti odgovarajući akti i zapovijedi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

- Do odluke o uvođenju vojnog roka treba doći na zakonit i ustavan način, suradnjom najviših tijela državne vlasti i zapovjednog lanca. Ukoliko želimo ponovno ići tim pravcem, o tome vrijedi razgovarati, a ne donositi odluku preko koljena. Nismo izravno ugroženi ratom, ali se uvijek trebamo ponašati i razmišljati da nekakva opasnost negdje postoji. Isto tako, moramo vidjeti što time dobivamo, što gubimo i koliko smo daleko odmakli u ustroju profesionalne Hrvatske vojske. O uvođenju obveznog vojnog roka treba razgovarati i donijeti mudre i odgovorne odluke koje će biti na snazi godinama. Ta odluka ne može biti ničiji politički hir, nego dogovor hrvatske demokratske izabrane vlasti. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik sam bio i bit ću još pet godina i bez vrhovnog zapovjednika se u ovakve odluke ne smije ići. Ja nisam protiv obveznog vojnog roka, ali treba donijeti odgovarajuće akte i zapovjedi da se odluka provede. Dakle, prvo sastanak Vijeća za obranu, dogovor, a tek potom se mogu donositi naredbe. Nemojte se igrati s obveznim vojnim rokom. To je još jedan od pokazatelja kako Plenković vidi Ustav i kako ga provodi i tumači. Plenković mimo Ustava pokušava na silu gurati neke odluke i onda drugima govori da krše Ustav. Branim Ustav pet godina, branit ću ga i dalje - poručio je Milanović. 

 

GALERIJA Pogledajte kako je Zoran Milanović izgledao prije 10 godina: Mislite li da se promijenio?
Požega: Zoran Milanović na svečanoj prisezi 43. naraštaja ročnih vojnika
1/14

Komentara 8

Avatar Kajman
Kajman
19:09 30.08.2024.

On brani Ustav ?!? Pa šta on misli da smo mi svi kreteni? Čak i oni koji se bave Ustavnim pravom ne dovode u pitanje kako je Milanović svojim ponašanjem grubo prekršio Ustav? I on brani Ustav !!! E fakat sam svašta čuo ali ovo je previše.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:44 30.08.2024.

Malke mu rječnik podsječa ma Vučičev...on brani, on se žrtvuje...doklej god ma ofčica kaj mu budeju glasa dali !

PR
prajdali100
20:48 30.08.2024.

Čovjek izvali da on brani Ustav i osta živ.Za rubriku vjerovali ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije