OBLJETNICA GENOCIDA

Milanović o Srebrenici: Rezolucija koju je donio UN jamči da će sjećanje na žrtve biti trajno

Srebrenica: Tabuti s posmrtnim ostacima prebačeni su u musalu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
11.07.2024.
u 13:19

Rezolucija koju je u svibnju ove godine donijela Opća skupština Ujedinjenih naroda jamči da će sjećanje na žrtve Srebrenice biti trajno, a samo iskrenost, uvažavanje i ljudskost jamstva su sretnije zajedničke budućnosti, poručio je Milanović

Povodom obljetnice genocida u Srebrenici koja se održava ovog četvrtka, oglasio se predsjednik Zoran Milanović koji inače trenutno boravi u Bruxellesu na summitu NATO-a. Milanović se osvrnuo i na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je UN donio prije nekoliko tjedana, a kojoj se oštro protivila Srbija na čelu s Aleksandrom Vučićem. 

- Danas se prisjećamo više od osam tisuća žrtava genocida u Srebrenici. Na ovu tužnu obljetnicu obiteljima svih ubijenih izražavam svoju najiskreniju sućut. Sjećanje na žrtve Srebrenice važno je i kao opomena budućim generacijama kako se ovakvi zločini nikada ne bi ponovili. A bez iskrenog odnosa prema prošlosti nije moguće graditi ni suradnju među narodima na ovom području - poručio je.

- Rezolucija koju je u svibnju ove godine donijela Opća skupština Ujedinjenih naroda jamči da će sjećanje na žrtve Srebrenice biti trajno, a samo iskrenost, uvažavanje i ljudskost jamstva su sretnije zajedničke budućnosti - zaključio je Milanović u objavi na Facebooku.

Inače, posmrtni ostaci 14 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz srpnja 1995. godine pokopani su četvrtak u tom gradu, a sudionici komemoracije koja je održana u povodu 29. obljetnice tog zločina podsjetili su na važnost sjećanja na ubijene, ali obvezu borbe protiv nijekanja zločina i veličanja počinitelja.  

Dženazu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima, gdje počivaju posmrtni ostaci 6765 žrtava genocida u kojemu je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka. Najmlađa žrtva pokopana u četvrtak je Beriz Mujić koji je 1995. godine imao 17 godina, a najstarija 68-godišnji Hamed Salić. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Milanović sudjelovao na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u Washingtonu

Srebrenica: Tabuti s posmrtnim ostacima prebačeni su u musalu
1/19

Komentara 8

DU
Deleted user
19:43 11.07.2024.

Počast žrtvama srpskog genocida nad civilima Srebrenice. Neka im dragi Bog podari mir, a njihovim obiteljima utjehu.

Avatar imocki pracovjek
imocki pracovjek
13:47 11.07.2024.

Milorade, šta ti se s jaranom događa?!

ZZ
zzeljkaa
20:42 11.07.2024.

Rezolucija nije usvojena većinom članica, a samo pojedine zemlje se slažu da je bio genocid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije