Mile Dedaković - Jastreb: Moji ratnici i ja opet bi u rat za Vukovar

mile-txt.jpg
import
17.11.2005.
u 17:18

Vukovarski Jastreb, kao i grad kojeg je s nekoliko tisuća prkosnih branitelja herojski branio, doživio je apsurdnu nepravdu. Umjesto zahvale, stigla je optužba o izdaji, umjesto odlikovanja, dobio je divljačke udarce od  hrvatskih agenata, umjesto nastavka vojne karijere, "kolege" su ga mučenjem napravili 80-postotnim invalidom. Mjeseci su morali proći da bi, poslije izlaska iz zatvora, prekinuo pesimističnu svakidašnjicu progonjena čovjeka.

 "Nisam više mogao po cijele dane sjediti u predvorju zagrebačkog hotela Laguna, pričajući s mladićima iste, nevesele i gorke priče, gledati kako me prate i nadziru... slušati  E, Jastrebe, nas su tukli u logorima, ali su nam to radili Srbi, a tebe uništiše naši", govori danas vrlo smireno Mile Dedaković. Godine 1992. ponovno se oženio, osnovao obitelj, preselio u Ferdinandovac, podravsko, 12 kilometara dugo i razvučeno selo tik uz granicu s Mađarskom. "Moja obitelj i ja već smo postigli EU- standarde", ponosno objašnjava Dedaković i pokazuje svoje gospodarstvo.

Nasmijan  brkonja, bivši pilot vojnih mlažnjaka, kojem su, ipak, 1995. priznali status i dali čin stožernog brigadira, sretno priča o svojoj obiteljskoj "bojni" - supruzi Tereziji, kćerima Kristini i Jeleni, punici Rozaliji. Dedakovići su vrhunski proizvođači voća. "Imamo desetak hektara voćnjaka pod jabukama, kruškama i jagodama, sagradili smo i hladnjaču, a ovogodišnjih 200 tona voća s uspjehom smo prodali i naplatili", kaže Dedaković. Za tri godine proizvodit će dvostruko više. "Devedeset posto robe prodajem Kauflandu, ostalo u Umagu i ponešto HV-u", priča Dedaković i nutka svojim dragim proizvodom  rakijom viljamovkom. Jastreb međutim ne pije. "Ne podnosim alkohol, pio sam ga samo nakon izlaska iz zatvora 1992.", objašnjava. Dedakovići su sretni jer ne žive na teret države.
"Kad se približi ovo doba godine, 18. studenoga, uhvati me uvijek isti, dvojak osjećaj... cijele godine živim s tim osjećajima, no ovo je razdoblje najvećeg nakupljena    bola. U isto sam vrijeme tužan, a opet ponosan što sam osobno sudjelovao u bitci za Vukovar"  zbori sada, uoči 14. godišnjice.

"Nisam pet godina bio u medijima, a progovorio sam stoga što sam vidio kako je prilika da moji dečki iz 204. vukovarske brigade uspiju izići iz "ilegale", a država prizna ime, ratnu zastavu i status gardijske brigade", veseli se Dedaković i objašnjava kako je, na kraju, nakon četiri kruga pregovora s njim i Borkovićem, sadašnji ministar obrane, Berislav Rončević "ispao Džek", premda je na početku "bio tvrd". "Smetalo mu je što sam vikao, al se navikao", smješka se Jastreb. A onda se, opet, uozbilji i kaže kako se do 1995. služio svakom prigodom da se probije do medija..."da sačuvam živu glavu", navodi.

Podsjeća da je godinama vodio pravnu bitku za sebe i još 50-ak vukovarskih heroja, zapovjednika jedinica, koliko ih je prošlo, uz njega i Borkovića, hrvatske vojne tamnice. Nakon pada Vukovara optuženi su za "veleizdaju", proglašeni krivcima što je Vukovar pao, i za nestanak šest milijuna DEM iz vukovarskog SDK-a. "Doznao sam poslije da je novac pokupio Arkan", kaže.
Nakon pada grada, dolazi za Jastreba i zapovjednike najteže razdoblje. "Pokušali su nas poniziti, baciti u blato mene, moje dečke i Vukovar, no hvala Bogu, bili su loši igrači", kaže sada Dedaković, začudno, bez gorčine. Ona se osjeti kada spomene da, dok je 35 dana čamio u zatvoru, ni jedan od njegovih kolega, koji su ga poznavali desetljećima, nije "podigao glas u obranu, koji bi rekao  ne, nije istina, Jastreb nije izdajica".

Jastreba je, pak spasila hrvatska javnost, ona ista koja i danas, uvijek iznova, pusti suzu kad 18. studenoga stavlja svijeće u okna za sve vukovarske žrtve. "Nepravda koju smo mi doživjeli, nije nova za revoluciju. U njoj stradaju često najodaniji", promišlja Jastreb. "Na moju sreću, na sudu sam dokazao da smo čisti i ja i Vukovar i to nam je dalo zadovoljštinu i iznova vjeru u državu", smatra.
Na pitanje, zašto je u jeku bitke napustio grad i prešao u Vinkovce, Dedaković pokazuje dokument koji mu je spasio čast, možda i glavu. Oko 10. listopada stanje u okruženu Vukovaru jako se pogoršalo. Hrvatski vojnici u okolici Vinkovaca bili su dobro opskrbljeni lakim naoružanjem, ali nedostajalo je granata za tešku artiljeriju, protuoklopnog i protuavionskog naoružanja. "Načelnik Glavnog stožera general Anton Tus 11. listopada zapovjedio je proboj prema Vukovaru, kojim bi se potisnule srpske snage s komunikacija, osigurala evakuacija ranjenika i popuna oružjem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije