Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
350 otvorenih gradilišta

Ministri Bačić i Obuljen Koržinek obišli obnovu u Petrinji: 'Prevelik obujam građevinskih radova usporava tempo'

Ministar Branko Bačić u pratnji ministrice  Nine Obuljen Koržinek obišao je obnovljene objekte u središtu Petrinje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/17
02.07.2024.
u 14:51

„Na području grada Petrinje u protekle tri i pol godine obnovili smo više od tri i pol tisuće zgrada ili kuća u privatnom vlasništvu. U ovom trenutku je u Petrinji otvoreno 350 gradilišta, bilo da se radi o izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća, konstrukcijskoj obnovi il inekonstrukcijskoj obnovi"

Do kraja godine na području Sisačko-moslavačke županije bit će obnovljene sve zgrade javne namjene, a država će osigurati sva potrebna sredstva kako bi se njihova obnova privela kraju, rekao je u utorak u Petrinji ministar graditeljstva Branko Bačić nakon sastanka sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes.

„Do kraja godine gotovo će sve zgrade javne namjene koje su financirane iz Fonda solidarnosti, kasnije iz NPOO-a, a obnavlja ih Sisačko-moslavačka županija biti gotovo u cijelosti završene.  Kako bi se dovršila obnova svih zgrada javne namjene oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu Vlada će na idućoj sjednici odobriti do 500 milijuna eura. Do sada je za obnovu zagrebačkog i petrinjsko područja utrošeno 2,6 milijardi iz EU fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a završetak obnove financirat će se iz državnog proračuna.“ – rekao je ministar Bačić koji je Petrinju obišao zajedno s ministricom kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obzirom su mnogi objekti koji se u središtu Petrinje obnavljaju pod kulturnom zaštitom.

„Na području grada Petrinje u protekle tri i pol godine obnovili smo više od tri i pol tisuće zgrada ili kuća u privatnom vlasništvu. U ovom trenutku je u Petrinji otvoreno 350 gradilišta, bilo da se radi o izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća, konstrukcijskoj obnovi il inekonstrukcijskoj obnovi. Bilo bi i više gradilišta, ali preveliki je obujam građevinskih radova u Hrvatskoj, građevinska operativa je preangažirana i posljedica je toga da ne možemo prihvatiti određene ponude i zbog toga ne može postići tempo koji bismo htjeli. Tako danas umjesto da otvaramo gradilište za osam novih višestambenih zgrada, raspisali smo novi natječaj jer su na natječaj stigle prevelike ponude iznad procjene gradnje, pa smo ga morali poništiti. ” – rekao je Bačić dodavši kako zbog toga ne mogu postići željenu dinamiku obnove.

VEZANI ČLANCI: 

 „Ovdje obnavljamo centar Petrinje, stavljamo ga u funkciju i stanovanja i poslovanja. Tri zgrade su već završene, sve su u visokoj fazi realizacije, zapravo samo na dva objekta imamo određene poteškoće. Uvijek podsjećam da je bilo onih koji su zagovarali da se centar Petrinje sruši i da se ide graditi sve iz početka. S našim velikim angažmanom konzervatorskog odjela i svih stručnjaka pokazali smo da se kulturno-povijesne cjeline mogu obnoviti da postanu sigurne, protupotresno obnovljene, ali istovremeno da se vrati taj duh grada zbog kojeg su Petrinju uvijek posjećivali, a posjećivat će je sigurno i nakon ove obnove.” rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ministri i njihovi domaćini obišli su gradilište Gradske vijećnice, gradilišta zgrade Katastra i Državnog arhiva, gradilište Galerije Krsto Hegedušić, privatne kuće u Tuđmanovoj ulici, organiziranu konstrukcijsku obnovu višestambene zgrade te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću u Ulici Matije Gupca.

>>> Ministar Branko Bačić u pratnji ministrice Nine Obuljen Koržinek obišao je obnovljene objekte u središtu Petrinje

Ministar Branko Bačić u pratnji ministrice  Nine Obuljen Koržinek obišao je obnovljene objekte u središtu Petrinje
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije