Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pig NFT

Moja digitalna svinja najbolji blockchain projekt ove godine

Game changer, osiguranje u poljoprivredi
Privatni arhiv
10.05.2024.
u 12:18

Investirani novac u Pig NFT iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja te Breštanovci u općini Crnac, kaže K. Kuterovac

Ponosan sam što je naš projekt prepoznat kao jedan od onih koji čine revolucionarne pomake u društvu. Uhodani centralizirani lanci opskrbe raspadaju se pod antiglobalizacijskim politikama čiji su nositelji danas i najveće svjetske gospodarske sile. Sadašnji sustav opskrbe hranom, koji je važan i za nacionalnu sigurnost, postao je vrlo nestabilan te smo zato kroz platformu GoAgro ponudili novi decentralizirani sustav, mogućnost da se građani pobrinu za vlastitu budućnost osiguravajući si proizvodnju kvalitetne hrane, a ujedno i financijsku korist – kazao je na jučerašnjoj dodjeli nagrada najnaprednijim tehnološkim tvrtkama i liderima Game Changer u Zagrebu Krešimir Kuterovac, inicijator GoAgro platforme koja je s projektom Pig NFT, odnosno Moja digitalna svinja, osvojila nagradu u kategoriji blockchain projekta godine.

Riječ je, podsjetimo, o platformi koju su razvile tvrtke Agroporc i Beyondi. Primjenom blockchaina stvaraju se decentralizirani lanci opskrbe hranom kojima se izbjegavaju postojeći sustavi banaka i fondova, a proizvod koji stoji iza kupnje NFT-a stvarna je roba koja ne gubi na vrijednosti uslijed inflacije. Ulaganjem putem platforme GoAgro investira se, naime, u digitalnu svinju, pri čemu svaki ulagač postaje farmer, a da pritom ne mora doći ni blizu svinjcu i obavljati posao poljoprivrednika.

Kupnjom Pig NFT-a putem platforme GoAgro građani postaju vlasnici najmanje jedne "kripto" svinje. Minimalni ulog je 1 NFT, čime si osiguravaju 100 kilograma domaće svinjetine, koju će za njih uzgojiti Agroporc, a "pretvaranje" digitalne u stvarnu svinju traje 900 dana, nakon čega je ulagači mogu, ali i ne moraju, zamijeniti za stvarnih 107,5 kg svinjetine. Isto tako, kupac nakon 900 dana može i zadržati svoj Pig NFT kao investiciju na koju se primjenjuju ista pravila kod zamjene ili prodaje u nadolazećem vremenu. K tome, s Pig NFT-om se može i trgovati.

Kristijan Glibo, izvršni direktor Beyondija, kazao je kako je priznanje za projekt godine za blockchain usluge potvrda vrijednosti blockchain tehnologije u stvaranju transparentnog i učinkovitog sustava financiranja. – Naš cilj je s GoAgro platformom omogućiti digitalnu revoluciju u poljoprivredi koja će farmerima pružiti nove mogućnosti za rast i prosperitet, istovremeno približavajući blockchain širem poljoprivrednom sektoru – ističe Glibo.

VEZANI ČLANCI:

Na taj se način, tvrdi se, rješavaju stvarni izazovi u poljoprivredi te potiču transparentnost, učinkovitost i inkluzivnost u poljoprivrednom lancu vrijednosti. Nakon neovisne potvrde kvalitete Game Changera za 2024., GoAgro planira proširiti platformu kroz nove projekte i inicijative kojima će se poljoprivrednicima omogućiti da uz pomoć napredne tehnologije unaprijede i osiguraju održivost svog poslovanja, a kupcima dati prilika da imaju stabilan pristup osnovnim životnim namirnicama visoke kvalitete. S GoAgroovom inicijativom unapređuje se ruralni razvoj Hrvatske na nov i inovativan način, omogućujući lokalnim zajednicama da iskoriste blockchain za investiranje u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj, napominje Kuterovac.

Hrvatski Pig NFT prvi je digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u EU i svijetu. U planu je da se u pet faza izda ukupno 240.000 Pig NFT-a, što je količina od 240.000 komada svinja. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja, na kojoj je s prvih 165 prodanih Pig NFT-a već obnovljen jedan objekt za prijem nazimica, te Breštanovci u općini Crnac. Svaka farma imat će i web-kameru kako bi kupac u svakom trenutku mogao vidjeti svoje ulaganje. Kuterovac očekuje se da će projekt prikupljanja sredstava za financiranje i podizanje proizvodnje svinja u RH pomoći obnovi urušenog svinjogojstva, ali i potaknuti revitalizaciju drugih grana hrvatske poljoprivrede.

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio 'u nigdje', a drugi je naš najveći ponos

Game changer, osiguranje u poljoprivredi
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije