OKRUGLI STOL O 'MUŠKOJ KRUNICI'

'Moliteljima se krše ljudska prava i sloboda vjeroispovijesti'

Zagreb: Molitelji se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
10.07.2024.
u 10:46

Prema izvješću radi se listom o "iznošenju stereotipa i predrasuda, neargumentiranog optuživanja i iznošenja neistina, preko kažnjivih djela poput iznošenja kleveta do kaznenih djela protivnih odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije

Nakon što svake prve subote u mjesecu tzv. muška krunica na Trgu bana Jelačića u Zagrebu podiže buru u javnosti, po prvi put netko se sustavno pozabavio samim fenomenom i njegovim efektima. Posebice onim dijelom koji je obuhvaćen prosvjedima protiv molitelja i kršenjem njihovih elementarnih ljudskih prava. Učinila je to udruga "U ime obitelji", koja je danas na okruglom stolu zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskom Saboru predstavila "Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023.". U izvješću su "popisani, predstavljeni i analizirani napadi na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice koju je na glavnom trgu glavnoga hrvatskog grada Zagreba i trgovima još devet hrvatskih gradova organizirala inicijativa 'Muževni budite'". Kao i kampanja koju su "pokrenuli aktivistički i antikatolički mediji", koja se "zatim prelila i u glavnostrujaške medije i na trgove na kojima su sustavno organizirani prosvjedi protiv javne molitve". 

"Lijevi meanstream i ljevica želi pokazati da su oni društveni gazde i da se moliteljima onemogući molitva pod uvijek istim izgovorima i floskulama npr. o govoru mržnje. Naprosto žele ograničiti pravo na okupljanje i slobodu mišljenja ako oni misle da je to potrebno“, rekao je na predstavljanju Igor Peternel, predsjednik kluba zastupnika Domovinskog pokreta. 

Prema izvješću radi se listom o "iznošenju stereotipa i predrasuda, neargumentiranog optuživanja i iznošenja neistina, preko kažnjivih djela poput iznošenja kleveta do kaznenih djela protivnih odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije". Tako je u prvim mjesecima 2023., kako se navodi, medijska kampanja najprije bila usmjerena "na ismijavanje, omalovažavanje i diskreditaciju muškaraca okupljenih u miroljubivoj molitvi krunice. Zatim se usmjerila na njihovu denuncijaciju, dehumanizaciju i demonizaciju da bi se naposlijetku prelila na trgove i ulice gdje su udruge civilnog društva i političke stranke sustavno organizirale prosvjede i performanse kako bi onemogućile molitvu krunice". 

"Medijsko izokretanje teza, zastrašivanje i manipulacije nakanama molitelja rezultirale su stvaranjem atmosfere koja se prelila na ulice i rezultirala društvenim i političkim sukobima, diskriminatornim, prostačkim i uvrjedljivim izjavama, pozivima na nasilje, verbalnim obračunima i, u atmosferi krajnje eskalacije, sukobima na granici, pa i preko granice fizičkog obračuna, od kojeg je molitelje krunice, morao štititi kordon interventne policije", piše izvješće, navodeći kako se netočno isticalo da su muškarci okupljeni u molitvi povezani s "opasnim" pokretima u Poljskoj, da se ne protive pedofiliji u Crkvi, nego se zalažu za "povratak u srednji vijek" i uspostavljanje teokracije u Hrvatskoj.  

VEZANI ČLANCI:

"Etiketiralo ih se kao klerofašiste, ultrakatolike, ekstremiste i mizogine (ženomrzačke) protivnike ženske emancipacije. Počelo ih se nazivati različitim pogrdnim imenima i nadimcima, od kojih svakako valja istaknuti u javnosti i medijima normaliziran i ustaljen pejorativni oblik 'klečavci'.  

Najvažniji dio izvješća je onaj koji navodi da su "prilikom hajke molitelji, katolici i Katolička Crkva u Hrvatskoj sustavno su ismijavani, vrijeđani i neargumentirano diskreditirani te je povrijeđen, sustavno i kontinuirano kršen cijeli niz ljudskih prava. Kao što su, primjerice, pravo na slobodu vjeroispovijesti, pravo na slobodu javnog prakticiranja vjere, pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja. 

"Sva navedena prava definirana su Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda te Ustavom Republike Hrvatske", naglašava se i navodi kako „muškarci okupljeni u javnoj molitvi krunice nisu kršili javni red i mir već su miroljubivom i nenasilnom molitvom javno iskazivali pobožnost te ni na koji način nisu ugrožavali zdravlje, moral ili prava drugih te stoga ne postoji razlog zbog kojega bi javna molitva mogla biti ograničena". 

"Sloboda vjeroispovijedi u hrvatskom je Ustavu iznesena kao vrijednost i pravo zajedno sa slobodom savjesti i slobodom javnog očitovanja vjere i drugih uvjerenja. Slobodu vjeroispovijesti kao temeljno ljudsko pravo bilo bi potpuno pogrešno tumačiti isključivo kao pravo da se vjeroispovijest  samo iskaže, već se ona treba tumačiti upravo kao pravo da se vjeroispovijest živi, a to se prije svega odnosi na pravo na moralnu oblikovanost savjesti u skladu s vjerskim istinama i pravo na javno očitovanje istih vjerskih istina", nastavlja izvješće i dodaje kako su sve molitvene nakane koje je projekt Muževni budite istaknuo i za koje se molilo na trgovima i ulicama hrvatskih gradova u potpunosti su u skladu s naukom Katoličke Crkve i „prema tome njihovo je javno iskazivanje ništa drugo no Ustavom zajamčeno pravo na javno iskazivanje vjere". 

"Stajalište protivnika javne molitve krunice da bi se molitva trebala prakticirati isključivo u sakralnim prostorima je neodrživo i suprotno Ustavu RH i za RH obvezujućim međunarodnim konvencijama", dodaje se i objašnjava kako je početkom 18. stoljeća sv. Ljudevit Maria Grignion Montfortski izdao je jedan od najpoznatijih priručnika za pobožnost Djevici Mariji.  

U priručniku sveti Ljudevit upozorava na najčešću pogrešku koju čine oni koji mole krunicu: "Ne formuliraju nikakvu nakanu prije nego počnu moliti; ako ih pitaš zašto mole ne znaju ti odgovoriti. Zbog toga uvijek imaj na pameti da moliš za neku milost, da nasljeduješ neku krepost ili da se oslobodiš od nekoga grijeha". 

"Formuliranje molitvenih nakana nužno je i uobičajeno prilikom molitve krunice. Sve molitvene nakane koje su istaknuli muškarci okupljeni u molitvama krunice u skladu su s definicijom molitvenih nakana koju je formulirao sveti Ljudevit“, objašnjava se i posebno se navode uvredljivi transparenti u kojima se "vulgarno i nehumano ponižavalo muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice bili su dio standardnog folklora prosvjednika koji su se svake prve subote okupljali poglavito na glavnom zagrebačkom trgu." 

"Svakako najgori tip nasilja prosvjednika nad moliteljima bili su transparenti koji su na najbestijalniji način vrijeđali katoličke vjerske istine te iznosili uvrede na račun Krista, Blažene Djevice Marije i katoličkih svetaca. Takve uvrede nisu bile uperene samo protiv molitelja okupljenih na Trgu, već su uvreda svakom vjerniku i cijeloj Katoličkoj Crkvi, ali i svakom pojedincu koji razumije koncept ljudskih prava, a napose prava i obveze koje proizlaze iz hrvatskim Ustavom i međunarodnopravnim aktima ozbiljenog ljudskog prava na slobodu vjeroispovijesti“, navodi „Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023."

FOTOGALERIJA Molitelji ponovno stigli na Trg: Klečali i molili krunicu, protuprosvjednici bubnjali

Zagreb: Molitelji se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića
1/23
Ključne riječi

Komentara 35

Avatar utunelu
utunelu
11:08 10.07.2024.

zabraniti glasno bubnjanje na javnim mjestima i provjeriti da li imaju dozvolu izdanu od grada za javne nastupe..

Avatar Seurat
Seurat
11:22 10.07.2024.

Naravno da im se krše ljudska i vjerska prava, a sve je počelo s medijima koji inače glume da su "čuvari" tih istih prava. ..No kao i sve, "neki su jednakiji od drugih". Žalosno je što ti takozvani "borci za slobode" žele slobodu SAMO I JEDINO za svoje istomišljenike. Da je po njihovom i ubijali bi ljude koji mole krunicu, odmah ondje na trgu. U protivnicima molitve živi zlo.... Maskira se raznim "razlozima za protivljenje", ali u svojoj srži to je čista mržnja prema molitvi. ....Neka im bude po zasluzi njihovoj.

Avatar Ponosna i Lijepa
Ponosna i Lijepa
11:07 10.07.2024.

Crkva nije zgrada , nego zajednica , a ta zajednica u Hrvatskoj Rimo katolička , kao i svaka druga ima pravo moliti gdje hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije