Pripadnici HVO-a

Mostov Bulj oštro reagirao na uhićenja: Hrvatske branitelje proganjaju kao zvijeri....

miro bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.11.2016.
u 09:31

'Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomacije vođene od završetka Domovinskog rata i ono najgore potvrda nefunkcioniranja sigurnosnih službi', poručio je Bulj.

Mostov Miro Bulj reagirao je na uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju.

"TUŽNO JE DA PREDSTAVNICI NAJVIŠIH DRŽAVNIH INSTITUCIJA RH SMATRAJU DA JE DOVOLJNO IZRAZITI ZABRINUTOST ZBOG UHIĆENJA HRVATSKIH BRANITELJA I DRŽAVLJANA RH U BiH. Uhićenjem državljana RH u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje da su Hrvatski branitelji bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomacije vođene od završetka Domovinskog rata i ono najgore potvrda nefunkcioniranja sigurnosnih službi.

Republika Hrvatska, kao i svaka ozbiljna država treba državnički pristupiti problemu uhićenja branitelja u BiH ,,kako kome padne na pamet", Ovim uhićenjima ugrožena je sigurnost svih državljana RH, Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i samim tim i nacionalna sigurnost RH.
Iz dosadašnjeg iskustva, neozbiljno je i nedržavničku pozivati se na svjetlom obasjanu EU i izražavati zabrinutost dok se Hrvatski branitelji nakon 21 godinu od završetka rata proganjaju kao zvijeri.... Da nije tužno bilo bi smiješno", napisao je Bulj.

Čeka se odluka Suda

Danas će Sud u Sarajevu objaviti odluku ostaju li uhićeni pripadnici HVO-a u pritvoru. Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je u utorak u Sarajevu pritvorene bivše pripadnike HVO-a osumnjičene za ratne zločine nad Srbima i rekao da daljnji koraci Hrvatske ovise o tome hoće li im se dopustiti obrana sa slobode. Podsjetimo, desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestilli su tužitelji BiH. Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je Hini veleposlanik Ivan Del Vechio.

On je s uhićenima razgovarao u istražnom pritvoru u Sarajevu i najavio da će hrvatska diplomacija definirati daljnje korake nakon što se sud očituje o zahtjevu tužiteljstva za određivanjem pritvora.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51). Tužitelji ih terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju i kao stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. do srpnja 1993.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
12:24 02.11.2016.

General Miljavac upozorava preko tri godine da je Milanoviceva vlada , Ostojic, Bajic , Cvitan prepustila Hrvatske arhive Tuziteljstvu BiH "Balnja Luka, sad SDP galami na vladu koja je tu tek par dana, jednako kao i kad je Racan donio odluku o izrucenju generala Gotovine i drugih.

Avatar Proleter
Proleter
10:44 02.11.2016.

Lijepo vam govori Šeks, a vi i dalje ne vjerujete - važne odluke o Hrvatskoj ne donose se u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se smiju donositi odluke tipa presude psu zbog lajanja ili milicijske hajke na klaune. Za bilo što ozbiljnije od toga Hrvati trebaju odobrenje trilaterale. Zar je to tako teško upamtiti?

DU
Deleted user
12:38 02.11.2016.

Mislim da je na djelu podjela Bosne i Hercegovine na srpski dio koji je završena priča i na muslimanski dio koji želi i hoće potisnuti ono malo Hrvata u Hrvatsku , što ostane Hrvata biti će ili već jesu nacinalnana manjina. Suverenost Hrvata je samo po ustavu i ništa više to je u praksi nemoguće sprovesti. Da bi Hrvati bili suvereni oni moraju imati teritorij kojim će vladati, a ovako im je suverenost slična podstanarovom suverenitetu u vlasnikovoj kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije