DUGA LISTA NAPADA

Mračna povijest atentata u Americi: Jedan predsjednik održao govor s metkom u prsima, dvije žene okomile se na Forda

Foto: Reuters/Pixsell/Ilustracija
1/59
14.07.2024.
u 09:07

Zanimljivo je da su jedine žene koje su pokušale atentat ciljale na istog predsjednika i to na Geralda Forda u dva odvojena napada u Kaliforniji u rujnu 1975. godine.

Duga je povijest atentata na američke predsjednike, te predsjedničke kandidate, što to zanimanje čini jednim od najopasnijih na svijetu. Od 45 ljudi koji su dosad obnašali dužnost predsjednika, četiri su ubijena, a više njih su napadači pokušali ubiti – i to u 19., 20. i 21. stoljeću. Bivši predsjednik Donald Trump, i trenutačni favorit za novog američkog čelnika, u subotu je također bio meta pokušaja ubojstva, i taj će dan biti crnim slovima upisan u američku povijest.

Četiri ubijena predsjednika jesu Abraham Lincoln koji je ustrijeljen 1865., James Garfield je ubijen 1881., William McKinley kojeg su ubili 1901. te John F. Kennedy koji je stradao 1963. godine. Općenito se smatra da su ubojstva Lincolna i Kennedyja bili neki od najključnijih i najtežih trenutaka u američkoj političkoj povijesti te su se duboko urezali u pamćenje nacije.

Republikanac Lincoln predvodio je Sjever u borbi protiv Konfederacije u vrlo krvavom građanskom ratu od 1861. do 1865., a glavni je cilj bio ukidanje ropstva. Zbog toga ga je John Wilkes Booth upucao u kazalištu u Washingtonu, dok je predsjednik sa svojom suprugom gledao predstavu. Booth je bio simpatizer Konfederacije, i razgnjevili su ga komentari Lincolna o mogućem širenju glasačkog prava na afroameričko stanovništvo. Bootha je najprije uspio pobjeći, i lovili su ga 12 dana, nakon čega su ga vojnici pronašli na farmi u Virginiji i upucali ga.

VEZANI ČLANIC: 


Kennedyja pak je ubio skriveni ubojica iz puške u Dallasu kada se vozio u kabrioletu. Proglašen je mrtvim pola sata kasnije u bolnici. Policija je uhitila Leeja Harveyja Oswalda kojeg pak je ubio vlasnik noćnog kluba Jack Ruby samo dva dana kasnije. Brza Oswaldova smrt i državno tretiranje slučaja i Oswalda kao ubojice samotnjaka potaknulo je bezbrojne teorije zavjere u posljednjih 60 godina. One su također postale dio američke političke kulture.

Predsjednik Garfield ubijen je 2. srpnja 1881., samo četiri mjeseca nakon što je postao predsjednik. Upucan je na željezničkoj stanici, a dva metka zabila su mu se u rame i leđa. Umro je 11 tjedana kasnije od infekcije. Bio je predsjednik ukupno samo šest mjeseci, što ga čini drugim najkraćim državnim čelnikom u povijesti. Njegov ubojica Charles J. Guiteau rekao je da je atentat isplanirao zato što ga predsjednik nije imenovao veleposlanikom u Francuskoj.

>>> VIDEO Američki predsjednik Trump upucan u desno uho tijekom skupa



U osvit 20. stoljeća, u rujnu 1901. 28-godišnji anarhist Leon F. Czolgosz upucao je predsjednika McKinleyja kada se on rukovao s pristalicama nakon govora u Buffalu. Anarhist ga je upucao iz blizine. Liječnici su očekivali da će se predsjednik oporaviti, ali gangrena se proširila i McKinley je umro osam dana nakon atentata. Czolgosz pak je osuđen na smrt i pogubljen mjesec dana nakon atentata.

I dok su ovi atentati uspjeli, još je nekolicina predsjednika i predsjedničkih kandidata preživjela pokušaje ubojstava. Posljednji koji je upucan bio je Ronald Reagan na samom početku svog mandata 1981. kada ga je John Hinckley Jr, mentalno bolesni napadač, upucao. Reagan se oporavio, a Hinckley je stavljen u mentalnu ustanovu odakle je izašao tek 2022. godine kada je odlučeno da ne predstavlja opasnost za sebe ni druge. Jednog od Reaganovih prethodnika, predsjednika Geralda Forda, 1975. su čak dva puta pokušale ubiti žene – jednom pištolj nije proradio napadačici Lynette "Squeaky" Fromme, inače nekadašnjoj sljedbenici kulta Charlesa Mansona. Drugi puta ga je samo 17 dana kasnije pokušala ubiti druga napadačica, Sara Jane Moore, koja je pucala, ali je promašila. Obje su osuđene, a iz zatvora su izašle prije 15-ak godina.

Pola stoljeća prije pokušaja ubojstva Reagana, napadač je 1933. ispalio pet metaka na automobil Franklina Delana Roosevelta, tada izabranog predsjednika kojeg je čekalo preuzimanje dužnosti. Roosevelt nije pogođen, ali jest gradonačelnik Chicaga Anton Cermak koji je razgovarao s njime. Umro je nedugo kasnije. Zanimljivo je da su jedine žene koje su pokušale atentat ciljale na istog predsjednika i to na Geralda Forda u dva odvojena napada u Kaliforniji u rujnu 1975. godine. Prva, članica Mansonove obitelji, zaustavljena je prije nego što je uspjela pucati na predsjednika, dok je druga pucajući dva puta ranila jednog prolaznika, ali je Ford ostao neozlijeđen u oba napada.

>>> FOTO Trumpov skup prekinut pucnjavom: Krvavog ga micali s pozornice, pogledajte dramatične prizore

1/47


Predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja ubio je 1968. Sirhan Sirhan samo pet godina nakon što je ubijen i njegov brat, predsjednik John Kennedy. Sirhan je osuđen na smrt, ali mu je kazna preinačena u doživotni zatvor. Danas 80-godišnjak, još je iza rešetaka. Još jedan pokušaj ubojstva političara na početku 20. stoljeća uzdrmao je Ameriku – Theodorea Roosevelta koji se opet 1912. kandidirao za predsjednika nakon što je već dva mandata bio u Bijeloj kući. Upucao ga je John Schrank, ali metak su zaustavile stvari koje je Roosevelt nosio u džepu, sklopljenih 50 stranica govora te metalna kutija za naočale zbog čega nije teško ozlijeđen. Schrank je proglašen ludim te je institucionaliziran do smrti. Česti pokušaji atentata ponukali su državu na stvaranje posebne agencije, Tajne službe, kojoj je cilj zaštita najviših dužnosnika te pogotovo predsjednika.

>>> VIDEO Očevidac je snimio trenutak pucnjave na Trumpovom skupu

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije