NAGLASAK

Muke po Schillingu

25.06.2007.
u 18:40

Salve napada i uvreda zasule su ovih dana još aktualnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarza-Schillinga. Jedni ga nazivaju senilnim, drugi starcem, treći spavačem...

Iako se Schillingu može uputiti dosta kritika, gore navedene su neumjesne i uvredljive. Zapravo od svih dosadašnjih visokih predstavnika Schilling je najuspješniji, jer za razliku od Wolfganga Petritscha i Paddyja Ashdowna, niti jednim svojim potezom, kojih doduše nije bilo puno, nije naškodio niti BiH, niti ijednom njezinom stanovniku.

Što više, ako se pokažu istinitim navodi iz sarajevskih tiskovina da je Schilling od visokog predstavnika EU-a Javiera Solane zatražio priznavanje prava Hrvatima na federalnu jedinicu, onda je taj iskusni njemački diplomat jedini shvatio bit bosanskohercegovačke enigme.

Schillingu je jasno da je bez novoga ustava i novoga teritorijalnoga ustroja uzalud raditi na reformi policije ili Javnoga rtv servisa, te da samo novi ustav može iznjedriti funkcionalnu reformu tih dviju oblasti. Zato je za BiH dobra najava o mogućem Schillingovu ostanku u BiH nakon što mu mandat istekne. Dolazeći u BiH njemački diplomat pokušao je nekorištenjem bonnskih ovlasti osamostaliti BiH, no na Balkanu ga je dočekao verbalni sarajevsko-banjolučki rat unitarista i separatista u kojem Schillingova politika nije imala izgleda za preživljavanje.

Ova zemlja Schillinga s mjesta Visokog predstavnika ispraća kao gubitnika, ne shvaćajući da smo mi - stanovnici ove zemlje - zapravo jedini gubitnici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije