dekontaminacijska oprema

Načelnik Stožera: U Karlovačkoj županiji imamo dovoljno opreme i za mogući drugi val zaraze

Prezentacija dekontaminacijske opreme
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/12
16.05.2020.
u 09:34

Dr. Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac kazao je da ova oprema i heliodrom koji bi se trebao izgraditi, podižu rang karlovačke bolnice

Karlovačka županija nabavila je set za dekontaminaciju; opremu i zaštitna odijela za zdravstvene djelatnike, bio-bag, dekontaminacijski uređaj, vrijedan 320.000 kuna. To je dio čak četiri milijuna kuna vrijedne medicinske opreme koju je Karlovačka županija nabavila u koronakrizi kako bi pomogli zdravstvenim djelatnicima u radu.

Upravo ovaj dekontaminacijski set, te heliodrom, po riječima dr. Ervina Jančića, ravnatelja Opće bolnice Karlovac, podići će standard karlovačke bolnice na znatno veći nivo.

– Ovaj veliki dekontaminacijski uređaj, bio-bagovi i cijela oprema nabavljen je sredstvima koje su osigurali djelatnici Karlovačke županije koji su iz plaća izdvojili 100.000 kuna, a ostatak je išao iz proračuna Karlovačke županije dakle; ukupno 320.000 kuna. Inače, i gradovi i općine su, uz Županiju, osigurali iznos od ukupno četiri milijuna kuna za medicinsku opremu koja je do sada stizala za bolnice i medicinske ustanove u Karlovačkoj županiji - kazala je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana.

Oprema je nabavljena za potrebe Opće bolnice Karlovac i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije. Dr. Mario Vrabac iz Zavoda za hitnu medicinu kazao je da zahvaljujući ovoj opremi imaju mogućnost za dvosmjernu sigurnost; mogu zaštititi sebe u slučajevima bilo kakve zaraze, ali i pacijenta, posebno ukoliko pacijent ima teške opekline i treba ga zaštititi od vanjskih utjecaja na putu do bolnice u Draškovićevoj gdje se zbrinjavaju takvi pacijenti.

GALERIJA Prezentacija dekontaminacijske opreme

Prezentacija dekontaminacijske opreme
1/11

– Sve što smo učinili od izbijanja koronakrize rezultiralo je time da nije bilo prodora u naš zdravstveni sustav, da nije bilo transmisije sa zdravstvenog djelatnika na zdravstvenog djelatnika, da nije bilo transmisije bolesnika na bolesnika unutar zdravstvenog sustava i da nije bilo ugroze naših umirovljenika u staračkim domovima. Tako smo imali izuzetno dobar odgovor na ovu krizu. Ova oprema nadogradnja je onoga što imamo i što možemo napraviti u brizi za pacijente. Ova dekontaminacijska oprema, odnosno tunel, može se postaviti na bilo kojem mjestu; na ulazu u bolnice, na mjestu ugroze, na graničnim prijelazima i bit će nam od velike pomoći kod svih vrsta zaraza; od ugroze Covidom, do bilo kakvih drugih zaraza za koje znamo od čemu se radi ili to još nismo utvrdili – kazao je dr. Ervin Jančić.

Kako je prezentirano u kratkoj vježbi ispred Opće bolnice Karlovac, sustav omogućava izolaciju zaraznog pacijenta kojeg se smješta na nosila prekrivena svojevrsnom kapsulom koja ima svoj sustav ozračivanja, zapravo bio-bag u kojem se pacijent stabilizira za prijevoz u kojem on nikoga ne ugrožava, odnosno da nitko ne ugrožava njega. Zdravstveni djelatnici imaju posebnu opremu; zaštitna odijela koja se peru i dezinficiraju nakon nošenja, dakle nisu jednokratna.

VIDEO Prezentacija dekontaminacijske opreme

Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije kazao je kako na početku epidemije nisu imali dovoljno medicinske opreme, a da sada imaju količine dovoljne i za možebitnu pojavu drugog vala zaraze.

- Prvi kontingenti medicinske opreme; zaštitnih maski, odijela, rukavica, dolazili su nakon tjedan ili dva. Kupovali smo kirurške naočale u određenim trgovinama. No, sada u Karlovačkoj županiji imamo sasvim dovoljno opreme za moguću drugu ugrozu koju svi spominju. Drugi tjedan će se dijeliti oprema svim našim obiteljskim domovima, i privatnima i centrima socijalne skrbi. Bit će dovoljno opreme za narednih mjesec do dva. Nadam se da ovo što smo nabavili ispred Karlovačke županije neće puno trebali, ali je uvijek bolje da je tu – dodaje je Josip Ribar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije