Najljepša ljubavna priča na svijetu izmišljena je

29.12.2008.
u 13:52

Židov Herman Rosenblat koji je sa 12 godina bio zatočen u nacističkom logoru Schliebenu u Njemačkoj za vrijeme Drugoga svjetskog rata javnosti je poznat po najljepšoj ljubavnoj priči, čemu je čak Oprah Winfrey posvetila svoju emisiju.

No, ispostavilo se da je priča o ljubavi između njega i devetogodišnjakinje koja mu je svaku večer preko ograde koncentracijskog logora bacala hranu - izmišljena.

Herman je tvrdio kako je u logoru preživio zahvaljujući toj djevojčici, a priča je osvojila cijeli svijet i poslužila kao predložak za knjigu. U planu je bilo i snimanje filma.

S Romom, svojom suprugom, Herman se početkom '50-ih upoznao na spoju na slijepo, a ne kako je govorio dotad jer ih je spojila sudbina. Herman je svoju pričao objavio i u novinama te je brzo pobrala simpatije javnosti i svjetsku slavu.

- Samo sam želio usrećiti ljude - objasnio je Herman (79) motiv za izmišljanje priče. Knjigu "Anđeo na ogradi" koja izlazi u veljači preinačit će, a izdavač zahtjeva da mu par vrati predujam.

Producenti filma "Cvijet ograde" također će promijeniti scenarij, a svu zaradu darovat će žrtvama holokausta. Herman možda nikada i ne bi priznao da je priča lažna da stručnjaci nisu zamijetili neke nelogičnosti.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije