socijalni dijalog

Napredak ako su poslodavci i radnici partneri

Fritz Neugebauer
Dalibor Urukalović/PIXSELL
16.05.2014.
u 22:50

U Austriji se već od osnovne škole razvija partnerstvo u donošenju odluka, kaže Neugebauer

Socijalnim dijalogom mogu se često riješiti i oni problemi za koje politika nema rješenja, a socijalni dijalog napreduje u zemljama koje su uređene. Bila je to glavna teza međunarodnog seminara “Europske integracije u JI Europi – Izazovi socijalnog dijaloga”, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

– Socijalni dijalog utemeljen je u socijalnom partnerstvu, zajedništvu poslodavaca i radnika, a u Austriji je taj model tako jak da to socijalno zajedništvo ima najveći utjecaj nakon političkog. Zato mi već od osnovne škole kod djece razvijamo takvo partnerstvo u donošenju odluka. U srednjim školama i na fakultetima postoje i podružnice sindikata, a sve se nastavlja na radnom mjestu u tvrtkama u kojima postoje kolektivni ugovori koji se poštuju – rekao je potpredsjednik Europske konfederacije nezavisnih sindikata Fritz Neugebauer.

Komentara 3

NV
novo vriijeme
09:41 17.05.2014.

Kod nas je na snazi neoliberalni kapitalizam tipa zgrabi i zamuti vodu iza sebe, obavezno pri tome počasti par političara po mogućnosti sa dvije političke opcije da te nitko ne sudi. Kako je Hrvatska kasica prasica prazna možda kultirni sugovornici poput ovog gospodina nađu ovdje poklonike.

NV
novo vriijeme
12:05 17.05.2014.

Najboljiprimjer socijalnog dijaloga je pokazao ministar Rajko Ostojić kada je sindikalni sporazum za liječnike potpisala medicinska sestra, a šefa sindikata dr Babića uhapsio dok se to potpisivalo. Socijalni dijalog na Hrvatski način, tko ne potpiše ide u zatvor.

CR
crniohhelo
11:23 17.05.2014.

Fritz Neugebauer, to je jedan takav preporucuje drugima vodu a sam pije vino, u Austriji je godinama sve razvoje blokirao socijalni dijalog je za njega bio tada u redu kada je samo njegovo misljenje vrijedilo, i to je onda jedan socijalni dijalog, monolog pase bolje, i sa njegovim radom je skolstvo ostalo nerazvijeno i sa velikima problemima koji do danasnjega dana nisu rijeseni, i danas sijedi isti taj kao Clan Evropske integracije u JI Evropi, dobar posao, dobro placeni posao i opet ima priliku za svoju klijantelu, svoju publiku, svoj lobisticki krug zastupati i sve drugo sto mu nepase blokirati jer to zna najbolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije