INTERVJU

Navijačima iz Hrvatske sklonima nasilju zabranit ćemo pristup stadionima

18.08.2003.
u 00:00

Hrvatska je sigurna zemlja za njemačke turiste

Kako procjenjujete sigurnost njemačkih turista u Hrvatskoj?

- U Hrvatskoj će godišnji odmor provesti oko 1,5 milijuna Nijemaca i njihova sigurnost nije upitna. Hrvatska, doduše, još nema schengenske standarde sigurnosti, ali mogućnost da se u Hrvatskoj postane žrtvom kaznenog djela jednako je mala kao i u Bavarskoj.

Koliko je hrvatska policija dosegnula europske standarde?

- Unatoč dosadašnjim iskustvima i dobrom putu na kojem je Hrvatska, s moga gledišta potrebna su još znatna poboljšanja rada policije s obzirom na namjeru pristupanja Europskoj uniji. Kao orijentacijski okvir može poslužiti schengenski standard. Važno je i dobro obrazovanje i usavršavanje policijskih službenika, primjerice za graničnu kontrolu i izvan graničnih prijelaza, te za mogućnost oduzimanja dobiti stečene kaznenim djelom. Ne bih se usudio unaprijed reći hoće li taj prijam uslijediti 2007. godine. U svakom slučaju, Hrvatska bi trebala biti prisutna kod idućega kruga proširenja EU.

Koliko je organizirani kriminalitet prisutan u Bavarskoj i koliko u njemu sudjeluju i osumnjičenici s hrvatskom putovnicom? Planira li Bavarska suradnju s Hrvatskom u programu zaštite svjedoka?

- U 2002. godini zabilježili smo 75 složenih obrada organiziranog kriminaliteta, 959 osumnjičenih i 4145 kaznenih djela. Od 959 osumnjičenih osoba 2002. godine, dvije su bile hrvatski državljani, a 2001. među 844 osumnjičene osobe bilo je 17 hrvatskih državljana. U jednom su slučaju bili dio organizirane skupine koja je godinama provaljivala u butike, zlatarnice, autokuće i pričinila štetu od 2,35 milijuna eura. U drugom slučaju krijumčarena je marihuana iz Hrvatske i zaplijenili smo 86,3 kg marihuane. S hrvatskom smo policijom surađivali i u otkrivanju krivotvorenih eura, što je pohvalio i savezni ured. U Bavarskoj je do 31. prosinca prošle godine živjela 49.491 osoba s hrvatskim državljanstvom. To je za 1937 osoba više u odnosu na 2001. U zaštiti svjedoka zasad nismo surađivali, ali imamo pozitivan stav prema tome.

Poznati ste po oštru stavu prema azilantima. Kako komentirate neke tvrdnje da bi Hrvatska bila prihvatni centar za azilante?

- Ne vjerujem da su postojali planovi prema kojima bi se izvan EU osnivali specijalni centri za azilante. Hrvatska je suverena zemlja i ne bi takve projekte trebala prihvatiti.

Što govore vaše procjene o opasnosti od terorističkih napada?

- Procjenjujemo da je islamski terorizam najopasniji, i to se odnosi i na Hrvatsku. Dosad provedena uhićenja u globalnoj borbi protiv terorizma nisu značajno oslabila svjetsku terorističku strukturu. Tada njemački sigurnosni organi nisu imali nikakvih spoznaja o ciljevima, vremenu ili mjestima napada.

Njemačka je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva. Hoće li vrata stadiona biti zatvorena za one iz Hrvatske koji su bili evidentirani zbog nasilja?

- Sigurnosne mjere provode se u dogovoru s Fifom. I kad bi eventualno iz Hrvatske došli navijači spremni na nasilje, ne bismo učinili iznimku.

Hrvatski projekt policije u zajednici ima njemački uzor. Kako ga vi ocjenjujete i kakva su vaša iskustva?

- Temelj za efektivno i intenzivno suzbijanje kriminaliteta i prevencijsko djelovanje policije jest postojanje povjerenja u policiju, i u organizaciju i u pojedinačnog službenika na terenu. U Bavarskoj smo osnovali "sigurnosnu stražu" u 51 gradu. Jaka policijska prisutnost u javnosti djelotvorno je sredstvo za stjecanje povjerenja i sprečavanje kriminaliteta.

S obzirom na to da ste član Kršćansko-socijalne unije, a vaš hrvatski kolega član je SDP-a, smeta li različit stranački pristup suradnji dvojice ministara?

- Svojega kolegu ministra Lučina iznimno cijenim. Naša je suradnja vrlo dobra i dragocjena za obje strane. Smatram da je za dobru suradnju među političarima manje značajna stranačka pripadnost, važniji je sadržaj politike. A tu se ministar Lučin i ja uglavnom slažemo. Bitno je da osnovna klima "štima", kao što je kod moga kolege Lučina i mene.

Kako ocjenjujete gospodarske odnose Bavarske i Hrvatske? U nadležnosti vašeg ministarstva jest i cestogradnja.

- Doznavši da je u Bavarskoj cestogradnja u nadležnosti ministarstva unutarnjih poslova, ministar Lučin nije mogao sasvim prikriti zavist.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije