Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CEZIH ne radi

Kolaps sustava: Pacijenti bijesni, već drugi dan ne mogu do lijekova i uputnica

Ljekarna u centru Rijeke
Nel Pavletic/PIXSELL
29.09.2023.
u 09:26

Centralni zdravstveni informatički sustav (CEZIH) u prekidu je od jučer oko 12 sati pa se u ljekarnama ne mogu podići lijekovi putem eRecepta, ali nisu dostupne ni eUputnice ni eNalazi. Ovaj sustav često se ruši, pa se građani već intenzivno žale na to.

"Trenutačno postoji problem u radu CEZIH-a (dohvat eRecepata, eUputnica, dostava eNalaza). Intenzivno radimo na otklanjanju", priopćio je CEZIH, a takva obavijest još uvijek postoji, jer sustav još uvijek ne radi.

Ono što dodatno zabrinjava građane jest što je netom prije te obavijesti puštena obavijest prema kojoj "radi nadogradnje nacionalne kontakt točke prema specifikacijama za val 6 na produkcijskoj okolini, prekogranične usluge e-recepta i sažetka o pacijentu neće biti dostupne u razdoblju od petka 29. rujna 2023. od 12:00 sati do ponedjeljka 2. listopada 2023. do 10:00 sati. Tijekom ponedjeljka 2. listopada iza 10 sati mogući su povremeni prekidi u dostupnosti usluga". 

Sada se građani pitaju kako je onda već jučer, dan ranije, oko 12 sati došlo do pada sustava. I pitaju se što je uzrok tako čestim problemima s tim sustavom. 

Na Facebook stranici Halo inspektore objavljena je obavijest, a građani negoduju u komentarima. 

"Ma svako malo problem je sa CEZIH-om. Izgleda da je sustav preopterećen i trebao je nadogradnju odavno. Ajde ovaj put sam naručila lijekove dva dana prije ovog pada. Da nisam, morala bih ići na drugi kraj grada. Baš sam mislila naručiti uputnicu danas, ali očito ništa za sada. Sestra moje doktorice kaže da je svako malo problem sa CEZIH-om", "To vam se zove štednja novaca. Umjesto da se plate pravi stručnjaci za odraditi posao angažiraju se tek nastale firme koje onda angažiraju neke druge pojedince ili opet novonastale firme da odrade posao. Tako se potroši još više novca, a sustav ne funkcionira. I eto, ode lova a non stop nešto šteka. Stručnjaka ima kod nas, ali oni dobrano koštaju"; ''Njihov sustav nije kako treba od prvog dana''; ''Užas i sramota''; ''Nesposobnost... sustav nije radio niti prošli tjedan'', samo su neki od komentara nezadovoljnih građana. 

VEZANI ČLANCI 

Sigurni smo da s čestim padovima sustava nisu sretni ni liječnici, a ni ljekarnici. Trenutačno nije poznato do kada će ova situacija trajati te hoće li se nastaviti kako je planirano i sve do ponedjeljka. 

Podijelite s nama vaše mišljenje u anketi ili komentarima. 

VIDEO Bivši rukometaš Denis Buntić osumnjičen za nasilje u obitelji javio se u policijsku postaju

 

 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar MarkoHR
MarkoHR
10:14 29.09.2023.

Nedavno je tvrtka Ericsson Nikola Tesla dobila je još godinu dana održavanja CEZIH-a... CEZIH je Centralni zdravstveni infomracijski sustav Republike Hrvatske koji je započeo s radom 2011. godine. Povezuje HZZO, zdravstvene institucije, ljekarne, laboratorije, ordinacije i privatne osiguravatelje koji nude dopunsko zdravstveno osiguranje te podržava niz funkcionalno0sti poput eRecepata, eNaručivanja i slično.

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
10:24 29.09.2023.

ono sto j jadno da se ne cuje stoje problem ovog zastoja i koje su to nadogradnje bile. nakog toga struka bi znal asto je bio problem...ali ovako sve ostaje jedna velika (jos jedna!) magla

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
10:40 29.09.2023.

Kolaps sustava, do kada će nam otimati novac za ovaj jad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije