štrajk nastavnika

Nema pravnog temelja za radnu obvezu

'02.06.2011., Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetnistva, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb - Okrugli stol Zastita potrosaca i financijska pismenost za fer kreditiranje. Kresimir Rozman.  Photo: Za
'Zarko Basic/PIXSELL'
31.05.2013.
u 20:10

Štrajk bi se u javnim službama mogao ograničiti zakonom, ali nije donesen

– Nema pravnog temelja za uvođenje radne obveze nastavnicima u štrajku – kaže Krešimir Rožman, stručnjak za radno zakonodavstvo, komentirajući najavu ministra obrazovanja o mogućnosti uvođenja radne obveze nastavnicima u slučaju štrajka u vrijeme državne mature. Pravo na štrajk u javnim službama moglo bi se ograničiti zakonom, tu mogućnost predviđa Ustav, a Zakon o radu navodi da se štrajk u Oružanim snagama, redarstvu, državnoj upravi i javnim službama uređuje posebnim zakonom. Međutim, takav zakon nije donesen. Moglo se odrediti poslove koji se za vrijeme štrajka ne smiju prekidati premda bi i to bilo dvojbeno jer se ne smije onemogućiti ili bitno ograničiti pravo na štrajk, ali to je trebalo učiniti prije mirenja i ne može se pokrenuti do okončanja štrajka.

– Poslovi radnika u štrajku ne mogu se nadomjestiti ni privremenim zapošljavanjem jer to je izričito zabranjeno ZOR-om. Koristi li Vlada pravno neutemeljene prijetnje, opasno se poigrava s vladavinom prava jer šalje lošu poruku: kršit ćemo zakon ako nam bude trebalo. Mislim da je važnije i od ovoga štrajka u Hrvatskoj promicati i štititi puno poštovanje prava – poručuje Rožman. 

>> Ribić: Suspenzija štrajka? Nitko to još nije učinio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije