PETRINJA

Nenad Neno Bogdanić i Marko Vuković izradili najveće jaslice

jaslice
Foto: Antun Petračić/VLM
1/9
30.12.2013.
u 15:30

Obojica slijede tradiciju svojih predaka u jednakom vizualnom izražavanju Božića, ali uz vlastite umjetničke kreacije

Nenad Neno Bogdanić u Dugoj ulici i Marko Vuković u predjelu Mostec, iza Nove bolnice, za Božić su izradili najveće kućne jaslice. Obojica slijede tradiciju svojih predaka u jednakom vizualnom izražavanju Božića, ali uz vlastite umjetničke kreacije.

Neno Bogdanić, učitelj razredne nastave uz OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici u Zagrebu, jaslice izrađuje cijele godine, najčešće za vikend dolazaka u rodnu Petrinju, a rabi iskustva stečena kod modelara u radionici HNK u Zagrebu i kao član Udruge prijatelja jaslica pri Etnografskom muzeju.

Marko Vuković, student agronomije na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima i stalni bubnjar 205-godišnje Gradske limene glazbe, rabi gips za glavni vezivni materijal, dok N. Bogdanić izrezuje, slaže i povezuje razne profile stiropora. Obojica kupuju, čuvaju i povećavaju broj figurica.

– Za ovaj Božić napravio sam izgled Betlehema po ilustracijama iz dječje Biblije i fotografija starih gradova, a dodao figure lončara, kovača, stolara, bačvara, postolara i drugih zanimanja iz pučkih božićnih petrinjskih pjesama. Rasvjetu je postavio susjed Tihomir Česnik iz Elektre- kaže N. Bogdanić. Jedne manje jaslice upravo su izložene u Samoboru, a u radionici ima materijala i figurica za
izradu još tri velike. U obnovljenoj obiteljskoj kući, spaljenoj za prvog napada na Petrinju 2. rujna 1991., obnaša i druge božićne običaje, a u ove prazničke dane odijeva slavonsku narodnu nošnju, u znak pažnje na korijene i tradiciju supruge Marije, rodom iz Osijeka.

Marko Vuković naučio je izrađivati i slagati jaslice od tate Marijana, službenika Općinskog suda Petrinje, a za ovaj Božić prvi puta postavio ih je u potkrovlju, momačkom dijelu obiteljske kuće. Pripremao se mjesec dana, a sam je instalirao rasvjetu i montirao ostalu iluminaciju.

– Najljepše izgledaju po mraku, uz spektar boja žaruljica i žubor vode- za svoj uradak zadovoljno kaže mladi Petrinjac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije