PROGRAM SPD-a

Nijemci: Ne želimo plaćati da bi svi u EU imali iste plaće!

\'Frank-Walter Steinmeier, chairman of the SPD parliamentary fraction, talks on the floor in the German Bundestag in Berlin, Germany, 14 December 2011. The parliamentarians discussed the past European
Foto: Rainer Jensen/DPA/Pixsell
1/3
16.05.2012.
u 20:15

Briga za druge znači da će njemački porezni obveznici plaćati još više, komentar je na ideju socijaldemokrata da treba osnovati Europsku socijalnu uniju.

Prijedlog njemačkih socijaldemokrata kako treba osigurati iste plaće i iste radne uvjete u cijeloj Europskoj uniji, o čemu je Večernjak danas prvi pisao, ogorčila je Nijemce koji su svoj bijes iskazali na portalima, a vladajući CDU odgodio je prihvaćanje fiskalnog “Merkozy pakta EU”, što se Bundestagu trebalo dogoditi 25. svibnja.

Maoistička Europska unija

– SPD podržava osnivanje Europske socijalne unije kako bi se u zemljama članicama postigle iste plaće i uvjeti rada. To je jezgra oko koje će se sve uskoro vrtjeti: To je u biti centralizirana, maoistička Europska unija – požalio se “Korsar”, čitatelj njemačkog portala za srednje poduzetništvo www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de. Slično misli i većina Nijemaca.

– SPD bi se najprije trebao zalagati za pravednu politiku plaća u Njemačkoj, a ne brinuti se o dobrim djelima za druge zemlje. Briga za druge znači da će njemački porezni obveznici plaćati još više. Euro je mrtvorođenče europskih političara i nejednako snažna europska gospodarstva ne mogu se ujednačiti, osim ako mi Nijemci ne platimo za sve – pobunio se “Odin”.

Podsjetimo, čelnici njemačkih socijaldemokrata: predsjednik Sigmar Gabriel, šef frakcije Frank-Walter Steinmeier i bivši ministar financija Peer Steinbrück, koji su prozvani “SPD-Troika”, predstavili su u utorak svoj revolucionarni plan “Put izlaska iz krize – rast i zapošljavanje u Europi”. SPD je program u kojemu traži veći nadzor banaka i oporezivanje financijskih transakcija, predstavio isti dan kad je novi francuski predsjednik, socijalist Francois Hoolande, posjetio Berlin. To je u njemačkoj javnosti protumačen kao “frontalni napad” na politiku kancelarke Angele Merkel, na krilima poraza Nicolasa Sarkozyja i trijumfa socijaldemokrata na izborima u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji, koji se doživljavaju kao generalna proba prije parlamentarnih izbora.

Socijaldemokrati su usvajanje šest točaka iz tog programa postavili kao ultimatum CDU, da bi u Bundestagu glasovali za fiskalni pakt koji su osmislili Merkel i bivši francuski predsjednik Sarkozy. Kako je SPD-ov program dijametralno suprotan od Merkeličina paketa stroge štednje, a za njegovo usvajanje potrebna je dvotrećinska većina u njemačkom Parlamentu, jasno je da bez glasova SPD-a taj pakt pada u vodu. Zbog toga je CDU u srijedu odlučio odgoditi donošenje fiskalnog pakta dok sa socijaldemokratima ne usuglase suprotstavljene ideje.

Najveći val imigranata

Najnoviji podaci o imigracijama govore da bi socijalnija Europa dobro došla Nijemcima. Prema danas objavljenim podacima saveznog statističkog ureda, zbog dužničke krize u 2011. u Njemačku je imigriralo gotovo milijun stanovnika (960.000), što je 20 posto više nego 2010. i najveći je val useljenja od 1996. godine. Najviše je porastao broj useljenika iz najpogođenijih zemalja eurozone – iz Grčke se broj imigranata gotovo udvostručio (+90%), a broj Španjolaca na godišnjoj se razini povećao 52%.

Ključne riječi

Komentara 35

OB
-obrisani-
20:40 16.05.2012.

tako je waltere....nije EU socijalna ustanova.... videce to hrvati....cim ih pustite u kolo dinar da uđu u kolo a dva da izađu

ST
sttipe
20:40 16.05.2012.

sitit će se prije ili kasnije sve države kojima standard škripi zbog njemačke ekspanzije da sastave uniju unutar eu u kojoj se neće prodavat proizvodi bogatih sjevernjaka..nego samo medjusobno..to će njemce prizemljiti,a ostale razviti..sve te države samostalno mogu opstati i fali im samo toliko novca koliko im bankari ukradu..prodaja podmornica koje ne voze u jeku posušivanja kredita,svjedoči da grčki dug nije grčki dug nego njemački kriminal..u nas je isto tako..ako drugovima bankarima grčka ne valja,nek jojn ne daju kredite!!!grčka triba jednostavno izbrisat dug i ukinit uvoz..

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:30 16.05.2012.

Europska unija puca po šavovima jer se vidi da nema tu europskog jedinstva nego svatko gleda sebe a ostale ko... Prošli smo mi Hrvati i gore (RAT) pa ćemo preživjeti i ovo. Bez brige nikad vam bogati neće dat iz svojeg džepa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije