Evakuacija

Nisu sami mogli doputovati: Gotovo 300 hrvatskih državljana vraćeno kućama

Splitski aerodrom
Foto: Miranda Čikotic/PIXSELL
1/6
30.04.2020.
u 22:19

Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem EU koordinira aktivnosti te je do sad pomogla pri repatrijaciji više od 1.000 EU državljana u svoje zemlje

U domovinu se nastavljaju vraćati hrvatski državljani koji zbog prekida prometnih veza i koronakrize nisu sami mogli doputovati kući.

Veleposlanstvo RH u Sjevernoj Makedoniji osiguralo je četvrti prolazak humanitarnog konvoja sa 72 hrvatska državljana iz Skopja do Hrvatske, a u tijeku su tehničke pripreme za organizaciju petog konvoja s više od 100 hrvatskih državljana.

Omogućen je, također, povratak 38 hrvatskih državljana iz Maroka, 23 iz Tunisa, 11 s Novog Zelanda, deset iz Južnoafričke Republike, sedam iz Ruske Federacije, tri iz Saudijske Arabije, dva iz Senegala te isto toliko iz Gabona, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Splitski aerodrom
1/7

Koordiniranim radom Veleposlanstva u Berlinu s veleposlanstvima u Beču i Ljubljani, omogućen je nesmetan organizirani povratak autobusa s 55 hrvatskih državljana. U organizaciji Veleposlanstva RH u Poljskoj omogućena je, također, repatrijacija autobusom 10 hrvatskih i nekoliko slovenskih državljana iz Varšave u Zagreb.

U državama poput Irana, gdje Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) nema svoje predstavništvo, Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem EU koordinira aktivnosti i informacije na terenu u suradnji s drugim državama članicama te je do sad pomogla pri repatrijaciji više od 1.000 EU državljana u svoje zemlje. 

Osigurana je i još jedna repatrijacija brodom „Marco Polo“ s 18 hrvatskih državljana iz Ancone do Zadre, a devet hrvatskih pomoraca s broda usidrenog u luci Genova vratilo se u Hrvatsku, kao i četiri pomorca iz Danske uz pomoć veleposlanstva RH u Kopenhagenu.

Unatoč mjeri kojom su nadležne vlasti zatvorile sve zračne luke, Generalni konzulat RH u Dubaiju prošlog mjeseca omogućio je polazak zrakoplova iz Dubaija za Zagreb s EU državljanima, među kojima su bila 32 hrvatska državljana, a novi let na istoj relaciji planiran je sljedećih dana s više od 100 putnika.

U suradnji Veleposlanstva RH u Ankari i Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu organiziran je početkom tjedna repatrijacijski let turske aviokompanije iz Istanbula za Zagreb s 23 hrvatska državljana, ističu sa Zrinjevca.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
markolip
06:42 01.05.2020.

vec sam pomislio da nije na potezu distanca izmedju N.Zagreba i Tresnjevke. Bravo za ministre, ajmo svi klap,klap za njih veceras u 18h.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije