KRENULE RASPRAVE

Njemački podstanari u strahu zbog većih cijena energenata: 'Potrebna je pomoć države'

Računi za kućanstvo
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
02.05.2022.
u 09:17

Trebalo bi osigurati da nikome tko ne može platiti račune zbog naglog povećanja troškova ne bude ugroženo stanovanje, smatraju iz Udruge vlasnika nekretnina

Zbog naglog porasta cijena energije u svijetu, pa tako i u Njemačkoj, brojni stanari zabrinuti su oko cijena računa koje će morati plaćati svojim iznajmljivačima. 

Udruga vlasnika nekretnina “Haus und Grund” smatra kako je potrebna pomoć države, piše Fenix Magazin

– I u našim udrugama sve je više upita o poskupljenju energenata. Na primjer o pitanju kada se mogu provesti avansna plaćanja. Nejasno je u kojoj mjeri su već ugovorene veće akontacije, objasnila je glasnogovornica udruge stanara Jutta Hartmann.

Hartmann je naglasila kako stanari nemaju pravo zahtijevati veće akontacije tijekom godine.

– Iznajmljivač ima pravo samo na plaćanje predujma povećanih sporednih troškova nakon naplate. Svatko tko može, trebao bi staviti novac na stranu kako bi mogao i platiti. Za sve ostale potrebna nam je državna potpora za vrijeme trajanja energetske krize. Trebalo bi osigurati da nikome tko ne može platiti račune zbog naglog povećanja troškova ne bude ugroženo stanovanje. Iznajmljenim kućanstvima treba dati najmanje šest mjeseci da podmire svoje dugove – dodala je Hartmann.

S druge strane, iznajmljivači ne žele biti odgovorni za troškove potrošnje stanara.

– S naše točke gledišta, ne bi trebao postojati moratorij na otkazivanje najma stana. No, prije svega, najmoprimci i iznajmljivači trebaju razgovarati kako bi pronašli rješenje, posebice kad je riječ o većim akontacijama – rekao je generalni direktor udruge Alexander Wiech.

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar buffalobill
buffalobill
12:11 02.05.2022.

To je bilo i prije rata, sve više Nijemaca koji imaju djecu pored posla koji rade primaju tvz. Wohngeld, kinderzuschlag.... jer im plaća nije dovoljna za zivot. Sve više ljudi je ovisno od drzave

ZO
Zoom
19:24 02.05.2022.

Kad države izmisle probleme građanima onda fol krenu to i riješiti, svijet nema ekonomiju, sve ovo je izmišljeni kaos da se psihići vesele među sobom.

Avatar nekakav
nekakav
14:40 02.05.2022.

a sad ozbiljno, zašto su cijene energenata otišle tako visoko? nema manjka energenata, ničega ne manjka, svega ima u dovoljnim količinama. ne vidim problem. plin nudi više ponuđača, kupiš najpovoljnijeg, i potrebne količine. ako trebaš više plina, imaš sve manje ponuđača. od rusa kupiš sve. ali ako filozofiraš da time pomažeš ruskoj agresiji na ukrajini, i ne želiš više ruski plin kupovati, onda pitaj mešetare plinom zašto ti ga ne ponude po ruskoj cijeni. netko drugi bude kupovao ruski plin, a ti ćeš 'saveznički', ti ćeš za plin davati 3-7 puta više. dal zbilja misliš izdržati duže od 2 godine? izbori su blizu, puno bliže nego ijedan političar misli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije