Metalurgija

Novi inženjeri vjeruju u dobru budućnost i opstanak Željezare

'05.12.2011., Sisak - Proslavljen je Dan Metalurskog fakulteta u Sisku, a u sklopu svecanosti odrzana je i promocija zavrsenih studenata ovog fakulteta. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
08.12.2011.
u 08:36


Uz studij ljevarstva, pokrenut će se u Sisku i studij industrijske ekologije

Na žalost, metalurgija, kao nezamjenjiva djelatnost, još uvijek nema svoje jasno mjesto u gospodarskom razvoju Hrvatske. Zbog toga se očekuje da će buduća gospodarska razvojna strategija zemlje odrediti smjernice i budućnost Metalurškog fakulteta u Sisku, rečeno je na obilježavanju Dana fakulteta.

– Više ne možemo živjeti na dug, pa preuzete kredite možemo vraćati samo proizvodnjom i stvaranjem novih vrijednosti. Pritom nam ekonomska kriza i nepoznanice sa sisačkom Željezarom dodatno otežavaju uvjete visokoškolskog obrazovanja metalurga. Ipak, vjerujemo da će se teškoće prevladati, pa ćemo i nadalje obrazovati stručnjake koji moraju biti svjetski konkurentni. U sklopu revizije, naše ćemo programe proširiti novim studijima. Tako je već ove akademske godine počeo stručni studij ljevarstva, a u pripremi je i studij industrijske ekologije, rekao je dekan Metalurškog fakulteta prof. dr. Faruk Unkić. U sklopu svečane promocije diplome je primilo deset sveučilišnih prvostupnika inženjera metalurgije, petero magistara inženjera metalurgije, te troje magistara metalurških znanosti, što je puno više nego prijašnjih godina.

– Uspjela sam se zaposliti, ali imam namjeru nastaviti poslijediplomski studij. Mislim da ovaj fakultet, za kojeg bi mogli reći da je obiteljski, daje vrlo dobre mogućnosti stručnog usavršavanja –- rekla je magistrica metalurgije Ivana Ivanić.

– Vjerujem da je došlo vrijeme da se naše gospodarstvo napokon pokrene, a time i sisačka željezara. Dok završim nastavak studija, očekujem da ću se moći zaposliti u struci – kaže prvostupnik Franjo Kozina. Ipak s nešto manje optimizma na budućnost gleda pedesetak studenata koji su ove godine upisali studij metalurgije.

Diplome su primili prvostupnici inženjeri metalurgije Franjo Kozina, Martina Živec, Tihomir Marjanović, Jurica Janđel, Dario Prerad, Mirela Maleković, Ivan Mitić, Ana Stojaković, Valentina Mikuli i Ivan Jandrijević, magistri inženjeri metalurgije Željko Grubišić, Ivana Ivanić, Emina Veljačić, Martina Baglama i Mihael Vezmar, te magistri znanosti Josip Martišković, Snježana Zeljko i Martina Radoš. Prorektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. Bojan Baletić najavio je i da bi budući studenti metalurškog fakulteta dio programa mogli odrađivati u Zagrebu, na sveučilišnom kampusu u Borongaju.

Ključne riječi

Komentara 2

TR
trlepastuhovic
14:18 08.12.2011.

Hrvatska metalurgija R.I.P!

RP
rođen_prekjučer
20:32 08.12.2011.

evo novog mesa na hzz-u koji će tamo biti par godina, da vam odmah dam savjet koji su meni dali na promociji nemoj napisati da si inženjer metalurgije već napiši da si inženjer tehničke struke, to je veliki savjet koji sam dobio od osoblja faksa kako da nađem posao sa tom podcijenjenom diplomom.p.s. ne vrijeđaj se kada te na razgovoru pitaju koliko taj tečaj ukupno traje, to ti je vrijednost tog faksa u stvarnom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije