Dvorana zatvorena

O sudbini Spaladium arene Split se mora dogovoriti s Vladom

vijećnici split (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/4
05.11.2012.
u 10:04

Splitsko vijeće o Spaladium areni bez predstavnika Vlade. Branko Grčić htio je doći na sjednicu, ali nije dobio poziv za koji u Splitu kažu da su ga poslali premijeru, a njemu "na znanje".

Grad Split nastavit će pregovore s Vladom kako bi se pronašlo najbolje rješenje za Spaladium centar.

Zaključak je to tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj nije bilo predstavnika Vlade, iako se očekivao dolazak Branka Grčića. Nije bilo ni gradonačelnika Keruma.

Dogradonačelnik Jure Šundov uvodno je rekao kako ugovor s privatnim partnerom, Konzorcijem građevinskih tvrtki, nije raskinut, ali s obzirom na to da projekt nije dovršen, a Split i Republika Hrvatska u 30 godina moraju platiti milijardu i 80 milijuna kuna, očekuje kako će na kraju ipak to morati učiniti. Nakon gotovo sedmosatne rasprave i izlaganja bivšeg gradonačelnika Ivana Kureta i ostalih ključnih ljudi uključenih u pokretanje projekta zaključeno je kako se još ne treba odustajati od projekta, ali se ipak ništa ne može učiniti bez Vlade.

– Tražimo rješenje o nastavku gradnje, postupak o raskidanju ugovora ne znači da se ne traži rješenje. Raskidom ugovora štite se Grad i Država, a možda sam postupak natjera odgovorne na neko rješenje – rekao je Šundov.

Predsjednica Vijeća Nevenka Bečić naglasila je da je poziv za sjednicu otišao na ured premijera, a obaviješteni su Grčić, Jovanović, Čačić i Vrdoljak. Kako je Vlada također uključena u projekt, bilo je očekivano da će jedan od ministara doći u Split, ali izgleda da je između Splita i Zagreba došlo do "pokvarenih telefona". Ivo Baldasar (SDP) prije usvajanja dnevnog reda istaknuo je da se čuo s potpredsjednikom Grčićem koji mu je kazao da nije dobio poziv pa neće doći na sjednicu iako je to namjeravao učiniti. No nema ni gradonačelnika Željka Keruma, ali pozivu se odazvao njegov prethodnik Ivan Kuret koji je, uz Ivu Sanadera, najprozivanija osoba kada se govori o Spaladium areni. On je uime Grada Splita potpisnik ugovora o javno-privatnom partnerstvu, a po riječima dogradonačelnika Jure Šundova, Kuret je potpisao i dva aneksa kojima su promijenjene odredbe o plaćanju te pomaknuti rokovi gradnje. 

– Drago mi je što nakon tri i pol godine i ja mogu nešto reći. Konstrukcije kojima projekt nazivate pljačkom obično su politiziranje, ali na to imate pravo. Ja sam potpisnik i od toga ne bježim, sve je napravljeno u najboljoj namjeri. Da nije bilo dodataka ugovoru, ne bi se završila dvorana i posljedice bi bile nesagledive, veće nego danas. Projekt je u prvoj fazi uspješno realiziran, dvorana je dobila uporabnu dozvolu i u njoj je održano Svjetsko prvenstvo u rukometu – rekao je Kuret. Naglasio je da dodaci ugovoru ne mijenjaju jamstva koja daju sigurnost Gradu Splitu koji se može naplatiti. Ustrajao je u tvrdnji da je Arena dobar projekt i zahvalio svima koji su do 2009. na njoj radili.

– Arena je svjetski proizvod iako nije završena, ali sagradit će se, a Grad ne treba u gradnju uložiti ni kune. Vi ćete pričati o raskidu ugovora za koji ste od početka tvrdili da ne valja – rekao je Kuret.

>>Keruma istražuju zbog poslovanja Grada, a Nevenku zbog duga tvrtke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije