Zaboravljena sela

Očaj seljana: Greška činovnika izbila nam je odštetu iz ruku!

drenovci
Z. Živković/VLM
28.12.2010.
u 16:08

Netko je u Ministarstvu poljoprivrede pogrešno ispunio obrasce za prijavu štete od poplava jer nije znao da općini Drenovci pripada čak pet sela

Zbog administrativne pogreške stanovnicima četiriju sela u općini Drenovci nije isplaćena odšteta zbog poplava. Općina je umjesto 4,3 dobila tek 1,7 mil. kuna.         

“Neka snosi posljedice!”

– Ostali smo bez odštete zbog neobjašnjivog propusta nadležne općinske službe, koja je prijavila štetu na usjevima samo za katastarsku općinu Drenovci, a ne za cijelu općinu kojoj pripadaju još četiri sela – Đurići, Račinovci, Rajevo Selo i Posavski Podgajci. Znači, zbog neznanja i nestručnosti ispaštat će poljoprivrednici! Nije to prvi put i pitam se dokle će to tako. Sumnjam da ćemo naknadno biti odštećeni, rokovi za prijavu šteta davno su prošli, a državna je blagajna prazna – ogorčen je Mato Kalistović.

Odšteta je, inače, predviđena u iznosu od 23 posto od štete procijenjene u cijelom ataru na 2000 kuna po hektaru. – Novac će dobiti samo Drenovčani, dok 200 poljoprivrednih obitelji iz ostalih sela mogu stvarno sjesti i plakati. Računao sam na tih nekoliko tisuća naknade i htio ih potrošiti namjenski za kupnju podrivača kojim se vodom natopljena zemlja diže i potom brže suši. Kako sada stvari stoje, podrivač neću skoro imati, što znači da ću i ubuduće sa svakom obilnijom kišom imati velike štete na svojim njivama. Očekujem da netko za učinjeni propust snosi posljedice. Neka sam podnese ostavku ili neka ga se hitno smijeni – poručuje Antun Golubović iz Đurića.

Novac stiže u veljači

Zamjenik općinskog načelnika Marijan Belužić smiruje strasti i uvjerava da još nije sve izgubljeno.   

– Ni ja nisam mogao doći sebi od čuđenja kada nam je na račun Općine leglo tek nešto više od trećine prijavljene štete. Odmah sam otišao u Ministarstvo poljoprivrede i s ljudima koji rade na procjenama pronašao grešku. Netko od njihovih referenata, naime, pogrešno je ispunio obrasce za prijavu štete jer nije znao da općini Drenovci pripada čak pet sela. Propust je ispravljen i imam obećanje samog ministra kako će odšteta seljacima iz Đurića, Podgajaca, Rajeva Sela i Račinovaca biti isplaćena – ističe Belužić

Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, kaže kako je greška nastala jer se dokumentacija Ministarstvu poljoprivrede dostavlja u više navrata pa je zabunom služba ministarstva obradila samo katastarsku općinu Drenovci, a ne i cijelu općinu.

– Nastala je greška u komunikaciji i žao mi je zbog toga jer to je i moja općina. Razgovarao sam s odgovornima i rekli su mi da će pogrešku ispraviti i seljacima isplatiti odštetu tijekom siječnja i veljače. Drugdje nema ozbiljnijih problema i svi će biti isplaćeni u idućih nekoliko dana – rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije