JOŠ OBORINA

Od petka ponovno kiša, ali s manjim podizanjem razine vode

'22.09.2010., Cicka Poljana - Mjesto Cicka Poljana kod Velike Gorice koje je vec tri dana pod vodom. Tak danas treci dan se pojavila vojska , do sad su si mjestani pomagali sami. Najveca opasnost sad
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Autori: bma, lk/VLM
22.09.2010.
u 19:33

Negdje će pasti i više od 80 litara po četvornome metru, kazao je Zoran Vakula iz DHMZ-a.

Tijekom jutra vatrogasne ekipe dostavile su vodu, hranu i lijekove u Ščitarjevo, Trnje, Lekneno, Črnkovec, Obed, Strmec Bukevski i Ribnicu. U Sopi Bukevskoj zatvoren je prodor vode na dijelu nasipa, vodostaj opada.

U srijedu popodne bili su pušteni prijelazi preko odteretnoga kanala Sava – Odra na prijelazima Gradići – Petrovina, Hrašće – Lukavec i Donja Lomnica – Lukavec. Hrvatske vode saniraju kanal u Strmcu Bukevskom koji su namjeravali zatvoriti prije noći. Krizni stožer savjetuje stanovnicima da o potrebama za ispumpavanjem vode iz kuća obavijeste predsjednike mjesnih odbora koji će te aktivnosti koordinirati s vatrogascima. Ondje gdje postoje hidrantske mreže, postavit će se slavine.

Građani se još jednom pozivaju da ne upotrebljavaju vodu iz bunara te mole da u suradnji s veterinarima na nekoliko mjesta prikupe leševe životinja koje će ukloniti posebno vozilo.

No vrijeme neće ići na ruku stradalima jer već sutra opet stiže kiša. Najprije na sjevernom Jadranu, a već u subotu padat će u cijeloj zemlji.

– Najviše kiše bit će u Gorskom kotaru, Lici i na cijelom Jadranu. Mjestimice je moguće da padne i više od 80 litara po četvornome metru, u središnjoj Hrvatskoj kiše će biti manje, ali bi ponegdje i ondje moglo pasti i više od 30 litara po četvornome metru. Kiše će povremeno biti i u nedjelju – najavio je Zoran Vakula iz DHMZ-a. Dodao je da se na početku idućeg tjedna očekuje promjenljivo vrijeme, mjestimice uz manje kiše.

 

Komentara 1

Avatar florenz
florenz
22:17 22.09.2010.

Kad se ne poštuju stručne analize stručnjaka i za njihove programe obrane od poplava \"režu\" sredstva, građani moraju postati vodozemci. Naravno da će štete koje su pretrpjeli građani biti ogromne, država ih neće moći nadoknaditi i tako će propasti životne stećevine tisuća građana. \"Krivci\" će biti vodeći ljudi i Vodoprivrede, nekoliko visoko pozicioniranih će biti smijenjeno ali građani od toga neće imati ništa. Država je i na ovom području zakazala - na štetu svojih građana. Tako su prošli i poljoprivrednici kojima je \"pomoć\" svedena na 1/4 štete.. No \"priča\" još nije gotova, vodni val seli prema istoku. Građani, koji jedva preživljavaju nemaju čime osigurati svoju imovinu, usjeve, ... i krug je zatvoren. E, pa takva nam je Lijepa (ali ne naša) već njihova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije