ZBOG BANOŽIĆEVA PRIRUČNIKA

Osječki Ekonomski fakultet: Nismo zvali direktora Miroslava Varge, povrijeđen je ugled fakulteta i sveučilišta

Osijek: Otvorenje konferencije Agrobusiness Day
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
10.08.2023.
u 10:58

Intervju Večernjeg lista s Miroslavom Vargom podigao je dosta prašine u akademskim krugovima

Nakon što je ministar obrane Mario Banožić objavio priručnik "E-marketing" koji mu je potreban za napredovanje u više znanstveno-nastavno zvanje, niz medija pisalo je o tome kako je knjiga kompilacija tuđih slajdova koji se koriste na predavanjima te da su ujedno i zastarjeli jer se, između ostalog, spominje i disketa te društvena mreža MySpace.

Glavna tema u javnosti bio je taj slučaj pa je, slijedom toga, u TV studiju Večernjeg lista gostovao stručnjak za digitalni marketing Miroslav Varga iz Osijeka, koji tvrdi da je ministar uzeo dio njegovog rada, odnosno slajdove s predavanja koje je prije desetak godina držao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Na tom fakultetu, kako je rekao Varga tijekom video intervjua koji se odvio putem ZOOM-a, a potom je sažetak prenesen, odnosno transkribiran i na portalu Večernjeg lista, često drži predavanja u ime tvrtke u kojoj radi jer im je to i poslovni interes te da na taj način pronalaze potencijalne suradnike.

- Budući da se radi o slajdovima koji su po redoslijedu i obliku toliko slični mojima, ja ne tvrdim da ih je kopirao, ja znam da ih je kopirao - rekao je na početku razgovora, koji je vodila autorica ovih redaka, na Večernji TV-u. Na pitanje je li se sa svojim zapažanjima i primjedbama po pitanju kopiranja njegovih predavanja obratio nekome, bilo Ministarstvu ili fakultetu, odgovorio je da nije, no pročitao je, kako je rekao, komunikaciju između novinara kojem sam se javio i institucija od kojih je taj novinar tražio odgovor.

- Ono što je meni zanimljivo jest da se javljaju kolege s drugih sveučilišta, iz Pule, iz Rijeke, iz Bjelovara, odasvud se javljaju, samo u Osijeku ne možeš nikoga dobiti. Pa i to je nekorektno, mislim da će to jednim dijelom i studente koji planiraju studirati obeshrabriti - rekao je Varga.

POVEZANI ČLANCI:

Dodatno mu je postavljeno i potpitanje "što kažu s Ekonomskog fakulteta", na što je on rekao:

- Nisu mene zvali. Ako mi je dobro preneseno, zvali su mog direktora, ali ne bih prenosio razgovor jer nisam sudjelovao. Nije bilo u pozitivnom i podržavajućem smislu. Detaljnije ne želim jer bi to već bilo rekla-kazala - kazao je prilikom gostovanja na Večernji TV-u prošlog tjedna, točnije 3. kolovoza.

Sada je na njegov istup stigla reakcija Ekonomskog fakulteta iz Osijeka, odnosno dekana Borisa Crnkovića, koji tvrdi da je u članku naslova "Miroslav Varga o Banožićevu radu: 'Kopirani su i tipfeleri, netko je to napravio bez pameti i razuma'" objavljen niz netočnih informacija kojima je povrijeđen ugled Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a prije objave nisu poduzete sve potrebne mjere za provjeru njihove točnosti. Još jednom treba napomenuti da Večernji list nije pisao tekst u kojem se, kako nalažu pravila struke, traže reakcije svih strana koje su uključene u neku priču, već se samo prenio intervju te riječi gospodina Varge.

U reakciji još stoji:

- Tako je u spomenutom tekstu navedeno kako se sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku, zvalo direktora trgovačkog društva u kojem radi gospodin Miroslav Varga te se s njim vodio razgovor koji nije bio u pozitivnom i podržavajućem smislu, a tiče se tvrdnje Miroslava Varge da je ministar Mario Banožić uzeo dio njegovih radova. Nadalje, objavljeno je kako je gospodin čitao komunikaciju između novinara i institucije od kojih je novinar tražio odgovore, a iz kojih proizlazi kako su se novinaru javili kolege s drugih sveučilišta, iz Pule, iz Rijeke, iz Bjelovara, samo u Osijeku ne može nikoga dobiti što je po navodima Miroslava Varge nekorektno i obeshrabrujuće za buduće studente, a aludira se na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku - objašnjavaju te zaključuju:

"Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku nije vodio razgovor s direktorom Miroslava Varge niti je osoba ovlaštena za zastupanje kontaktirana od strane novinara po pitanju tvrdnji Miroslava Varge."

Komentara 2

KO
KopiPejst
22:43 10.08.2023.

Kako narušiti ugled nečemu što ugled ni nema?

FR
franjo
13:50 10.08.2023.

U Osijeku je sve normalno što je nenormalno ! Korupcija i muljanje u kompletnom društvu . Od djeteta do djeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije