PODIGNUTE KAZNENE PRIJAVE

'Ostao sam bez zemlje zbog politike'

Vrbanja
Ivica Galovic/ PIXSELL
30.07.2024.
u 18:08

Ovo što se napravilo na području Općine Vrbanja, kada je riječ o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, je prešlo sve granice, kaže vlasnik OPG-a Dario Landekić

Poslije svih događanja oko raspodjele državnog zemljišta na području općine Vrbanja tijekom javnog natječaja koji je bio raspisan prošle godine Dario Landekić podnio je kaznenu prijavu protiv načelnika Općine Vrbanja Velimira Redla, predsjednika Povjerenstva za zakup poljoprivrednom zemljišta Danijela Stipića i još šest članova povjerenstva. – To je jedini način da nešto napravim jer ovo što se napravilo na području općine Vrbanja, kada je riječ o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, prešlo je sve granice. Mislim kako su se s godinama osilili i da nisu računali na ovakvo što, ali ja sada ne planiram stati dok ne istjeram pravdu – kaže Landekić koji je vlasnik OPG-a Dario Landekić.

Objašnjava kako obrađuje 13 hektara zemlje te da se na javnom natječaju prijavio za još 31 hektar, ali da nije prošao. Tvrdi kako iza svega stoji nepotizam i pogodovanje što po stranačkoj što po prijateljskoj liniji. Zbog toga je o svim događanjima vezanim uz zakup poljoprivrednog zemljišta govorio proljetos za Večernji list, a sada je podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Vukovaru, ali i Uredu glavne europske tužiteljice. U prijavi stoji kako osam osoba prijavljuje zbog zločina protiv čovječnosti, kaznenog djela protiv imovine i gospodarstva, kaznenog djela protiv službene dužnosti, protiv pravosuđa i protiv javnog reda.

– Na tom natječaju nisam prošao, a tih dodatnih 30-ak hektara zemlje donijelo bi mi "novi život" i dodatni zamah. Međutim, na natječaju je prošao općinski vijećnik, za kojega je glasao vijećnik koji sjedi pokraj njega u vijeću. Produljeni su ugovori i za dvije osobe koje uopće ne žive u Vrbanji, nego žive u Njemačkoj. Isto tako produljeni su i ugovori zakupcima koji ne plaćaju redovito najam, a zemlju je u zakup dobio i čovjek koji ima više od 70 godina te je u mirovini. To su stvari koje svi jasno vide i nije mi jasno kako su mislili da će sve to samo tako proći – ističe Landekić.

Komentirajući podnošenje kaznene prijave, načelnik Općine Vrbanja Velimir Redl kaže kako razumije njegovo nezadovoljstvo, da je to pravo svakoga građanina, ali i da će nadležne institucije odraditi svoj dio posla. Prema njegovim riječima, dokumentacija je u više navrata pregledavana i od strane više institucije, sve se radilo po zakonu, a za Landekićevu prijavu kaže kako je bila nepotpuna.

– Općina nema nikakvih službenih informacija o podnošenju kaznene prijave tako da smo za nju saznali preko društvenih mreža. Ljudi su uznemireni pa neki razmišljaju i o podnošenju kontratužbe. Na društvenim mrežama Mario Landekić je objavio i da će se kandidirati za općinskog načelnika pa je sve ovo vjerojatno i dio toga plana – rekao je Redl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije