TO UOPĆE NISAM JA!

Oteli su mi ime i sad dugujem šest milijuna kuna zbog tuđe tvrtke!

Slavko Jozic
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/3
31.05.2010.
u 23:59

Mislio sam da su se susjedi htjeli malo našaliti kad je troje u odijelima došlo u moju kuću, a predstavili su se kao financijska policija, kaže Jozić.

Slavko Jozić medicinski je tehničar, zaposlen kao anesteziolog u KB-u "Sestre milosrdnice". Nikad u životu, kaže, nije radio ništa drugo. No, poreznici misle drugačije jer je Jozić u njihovim papirima upisan kao vlasnik tvrtke Abduco građevinarstvo. I sada zbog duga za PDV, porez na dohodak, doprinose i kamate od njega žele naplatiti 6,374.781,74 kune. Doduše, toliko je dugovao 30. lipnja prošle godine, što znači da je dug još i veći.

Uzeli i adresu
Da ima tvrtku koju je "kupio" zajedno s njezinim već postojećim milijunskim dugovima, Jozić je doznao prošle jeseni, kad mu je financijska policija došla u nadzor u dom u zagrebačkoj četvrti Mikulići. Naime, na njegovoj je adresi prijavljeno sjedište Abduco građevinarstva:

– Bio sam vani, nešto radio po dvorištu kad je stiglo njih troje u odijelima. Kazali su da su iz financijske policije i da su došli vidjeti kako tvrtka posluje. Odgovorio sam im, uvjeren da su mi susjedi složili zafrkanciju, da se radi. A onda sam shvatio da je vrag odnio šalu – kazuje Jozić.

Ubrzo je shvatio što se dogodilo – njegova putovnica serijskog broja 01313054, ukradena nakon provale u kuću 22. prosinca 2007. godine, poslužila je za sastavljanje ugovora o prijenosu poslovnog udjela. Ugovor u kojem Dario Horvat iz Đurmanca prenosi tvrtku na Jozića potpisan je i ovjeren 19. kolovoza 2009. godine u javnobilježničkom uredu Marije Baković u Zagrebu.

Nekoliko dana poslije, točnije 31. kolovoza, u sudski registar upisana je promjena pa je Jozić upisan kao direktor tvrtke.

Od onda do danas Jozić pokušava poreznicima dokazati da s tvrtkom i njezinim dugovima nema nikakve veze. Nosio im je potvrdu iz koje se vidi da je isti dan kad je provaljeno u njegov dom to prijavio policiji:

– Obavljen je očevid i utvrđeno da je ukradena moja putovnica, putovnice dvojice mojih sinova te putovnica sestre i njezino dvoje djece koji su nam došli u posjet iz Švicarske. Odneseno je i nešto zlata i 300 eura – kazuje pokazujući dokumentaciju koja to potvrđuje.

Putovnica nevaljana!
U travnju sljedeće godine Odjel za upravne poslove PU zagrebačke proglasio je nevaljanom njegovu putovnicu, a nakon objave u Narodnim novinama, dobio je novu. Kada je shvatio da mu je ukraden identitet, prijavio je, kaže, sve postaji na Črnomercu.

– Išao sam i u javnobilježnički ured i tamo su rekli da je policija od njih uzela dokumente u veljači ove godine. Vidio sam sliku onoga tko je došao ovjeriti potpis. To nisam ja – kaže.

Njegove riječi javna bilježnica nije htjela niti potvrditi niti opovrgnuti jer, objašnjava, takve podatke može dati samo policiji ili sudu. Jozić je, kaže, zvao i Horvata, a ovaj mu je kazao: "Zar se ne sjećaš da si kupio tvrtku" te poklopio slušalicu.

Financijska je policija Jozića tražila i na poslu u bolnici pa ga sad kolege zafrkavaju da bi i njima trebalo nešto graditi kad već ima tvrtku.

– U meni sve kipi, a ne mogu ništa napraviti – kaže Jozić.

Komentara 45

DU
Deleted user
00:27 01.06.2010.

financijska policija de fako štiti sve najveće kriminalce u državi - i bez ikakvih promjena zakonodavstva oni imaju ovlasti istraživati poršee i luksuzne nekretnine tvrtki koje nemaju dokaza za svoje prihode, ili imaju lako uočljive krivotvorine od računa. oni too mogu, ali neće, i tako je hrvatska raj za svaku vrstu kriminala. nagaziti malog i bezazlenog čovjeka - oni će to učiniti u svakoj danoj prilici bez ikakvog oklijevanja. zar ne može ovaj čovjek kazneno prijaviti odgovarajućeg voditelja u financijskoj policiji zbog psihičkog zlostavljanja ili sličnog?! trebao bi se obratiti pučkom pravobranitelju ili nekoj europskoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava... mogu razmjeti da oni rade svoj posao, ali kad ih čovjek prvi put obavijesti da mu je dokument ukraden i uredno prijavljen kao takav, oni to sasvim sigurno ne smiju ignorirati i čine prekršaj ili kazneno djelo, ovisno o posljedica koje takvim ponašanjem izazovu.

SA
SamoIstra_
01:02 01.06.2010.

N.B. \"..njegova putovnica serijskog broja 01313054, ukradena nakon provale u kuću 22. prosinca 2007. godine,..U travnju sljedeće godine Odjel za upravne poslove PU zagrebačke proglasio je nevaljanom njegovu putovnicu, a nakon objave u Narodnim novinama, dobio je novu. Kada je shvatio da mu je ukraden identitet, prijavio je, kaže, sve postaji na Črnomercu.\" Tu nije jasno kako je moguće da \'oštećeni gospodin\' tek 4 mjeseca nakon krađe shvatio da su mu i putovnicu ukrali. Nije ni jasno kako je moguće da netko tako nonšalantno osnuje tvrtku, upiše u registar te izvede prijenos na istu pokazujući ne važeću putovnicu od više od godinu dana. Tu se sigurno radi o lokalnoj priči sa mnogo aktera.

Avatar sebastian
sebastian
00:15 01.06.2010.

Blesava drzava, blesavi cinovnici, u normalnoj zemlji imas pravo na bakrot koji se provede za 14 dana i teoretski ne dugujes nista, a placu ti nemogu plijeniti jer ti to treba za zivot, pa nek onda oni procesiraju, pa da vidimo ko je kriv ????? Ja bi im rekao da ce dati 6 miliona ku...ca...!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije