U organizaciji Grada Otoka, koji važi i za najmlađi grad u Hrvatskoj, danas je Bioekološkom edukacijskom centru Virovi održana 19. Otočka kulenijada. Imati najbolji kulen uvijek je bio prestiž i veliko priznanje pa je interes za ovom manifestacijom velik. Na ovogodišnju je Kulenijadu prijavljeno 35 uzoraka 21 individualnog proizvođača. Šampionom je proglašen kulen OPG-a Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca, titula vice-šampiona dodijeljena je kulenu OPG-a Janka Čuhe iz Soljana.
Uzorke je ocjenjivalo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo, a kulenove se ocjenjivalo temeljem šest kriterija. Pobjednički uzorak se izdvojio ujednačenom bojom, teksturom u kojoj ne dominira ni mišićno, niti masno tkivo, te nije pokazao velikih deformacija po pitanju boje ili oblika. Odlikuje s primamljivim mirisom, blago po dimu i začinima, a u pozadini se naziru skladne arome mesa.
- Ovim se visokovrijednim proizvodima imamo pravo ponositi, i zahvaljujem vam što iz godine u godinu činite sve da proizvod bude bolji i prepoznatljiviji. Hrvatska je u posljednjih godinu i pol dana dobila oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za više od 10 proizvoda, što čini ukupno 35 zaštićenih proizvoda na razini EU, pri čemu je preko 20 proizvoda u pripremi s prijelazne oznake na EU oznaku. Takve su oznake cijenjene i prepoznaju se, te će dati dodanu vrijednost hrvatskim proizvodima - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je uručila priznanja najboljima.
Dodala je kako kulen ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a u pripremi su oznake za meso crne slavonske svinje i slavonska kobasica koje imaju prijelaznu oznaku na nacionalnoj razini.
Gradonačelnik Otoka Josip Šarić kazao je kako ova manifestacija za otočki kraj znači jako puno te podsjetio kako se ona održava već 19. godinu.
- Od dana kada je pokrenuta pa do danas uspjeli smo održati tu tradiciju, ali i postići i određene pomake u kvaliteti organizacije i provedbe. Od ove godine, na Kulenijadi pravo sudjelovanja imaju isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Napravili smo pomak i po pitanju ocjenjivačkog povjerenstva, pa smo u tu svrhu angažirali stručnjake s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te certificirane kušatelje. Sve to činimo kako bi taj kulen kojeg volimo, cijenimo i kojim se ponosimo bolje prezentirali na hrvatskoj i europskoj gastro-sceni, kako bi tom promocijom podržali proizvođače kulena, ali i kako bi ispromovirali naš grad – rekao je Šarić.
Ukazao je i kako od 1. siječnja iduće godine Hrvatska uvodi euro te je predložio da s ove Kulenijade krene inicijativa da od sljedeće godine cijena kulena bude 50 eura, kako bi popratila cijene ostalih proizvoda – čvaraka, slanine i drugog.
Gdje se god fešta, mukte jede i pije, evo ove ministrice ( klimarice glavom i retorikom iz dječjeg vrtića)