PROVJERITE SVOJE ZNANJE

Ovaj matematički zadatak rješavaju djeca u trećem razredu osnovne škole, znate li ga riješiti

Matematika, ilustracija
Davor Javorović / Pixsell
15.09.2024.
u 09:35

Početak nove školske godine znači samo jedno, učenici ponovno moraju grijati svoje stolice ako žele postići rezultate, a posebno ako im matematika nije jača strana

Počela je nova školska godina, a prošlog je ponedjeljak u školske klupe diljem Hrvatske sjelo 451.660 učenika. Početak nove školske godine uvijek nosi uzbuđenje, ali i određenu dozu iščekivanja, kako za djecu, tako i za roditelje i nastavnike. Djeca su se vratila u učionice, susrela s prijateljima i učiteljima, ali i suočavaju se s novim gradivom, obvezama i izazovima. Jedan od predmeta koji je najomraženiji među učenicima je definitivno matematika. S njom djeca muku muče već od prvog razreda, a oni koji imaju poteškoća s brojevima i shvaćanjem matematike, probleme zadaje do kraja školovanja. 

U nastavku vam donosimo jedan primjer zadatka koji bi trebala znati riješiti djeca u trećem razredu osnovne škole, dakle devetogodišnjaci, no s takvim i sličnim zadacima dobro bi se namučili i oni puno stariji. Evo zadatak: 

Gusjenica se penje po stablu visokom 12 metara. Danju se popne 6 metara, a noću spusti 4 metra. Koliko je dana potrebno gusjenici da se popne na vrh stabla?

Iako se odgovor čini vrlo jednostavan do njega je potrebno doći računskim putem. Prvi odgovor nalaže kako prvo treba izračunati koliko gusjenica prođe metara u jednom danu. Ako se po danu popne šest metara, a po noći spusti četiri metra to znači da u jednom danu pređe samo dva metra. Tako će 12 metara proći za šest dana, jer je 12 : 2 = 6.

Međutim, i postoji jedan detalj - Ako je gusjenica tom logikom prešla svaki dan 2 metra, tako će do trećeg dana biti na 6 metara visine. Samim time, četvrti dan će prijeći još 6 metara, i time doći vrha stabla visokog 12 metara, tako da je konačno logično rješenje - četiri dana

Biste li znali riješiti ovaj zadatak bez pojašenjanja i mislite li da je pretežak za djecu u trećem razredu osnovne škole? 

GALERIJA Jedan od najljepših dvoraca nadomak Zagreba ima jezivu povijest, godinama je trunuo, a sada čeka renesansu

Matematika, ilustracija
1/48

Komentara 6

OO
Ooooooopići
10:52 15.09.2024.

Zatupljivanje djece žestoko prisutno u obrazovnom programu. Sistemu ne trebaju ljudi koji samostalno razmišljaju

MI
Mirko123456
21:55 16.09.2024.

Pitanje je koliko dana 😀 i jasno je definirano da je po danu 6m a po noći 4m. Da je isto pitanje postavljeno na nekom IQ testu rješenje bi bilo 2 jer nema dodatnog pojašnjenja da se računa 24h tu dan i noć. No kako živimo u sustavu ograničenog razmišljanja pitanje je dali je i odgovor 4 točan. Bilo kako bilo prije 35g u trećem osnovne je bilo super ako si znao zbrojiti 3 kruške i 2 jabuke. Ovo je preteško za tu dob i realno totalno nebitno,🙁

RU
Rumpelstinski
07:00 16.09.2024.

Ovaj put si položio ;-).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije