RAT U EUROPI

Macron: Ovaj samit potvrđuje izolaciju Rusije, većina članica osuđuje rat u Ukrajini

India hosts G20 leaders' summit
Foto: AMIT DAVE/REUTERS
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.09.2023.
u 17:30

Ruske snage oborile su osam bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri glisera u morskim vodama rano u nedjelju, priopćilo je ministarstvo obrane

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je objavilo da zajednička deklaracija zemalja članica grupe G20 "nije ništa čime bi se mogle ponositi" te ih je kritiziralo jer u njoj ne spominju izrijekom Rusiju. Dijelovi nove bespilotne letjelice, slične onima koje koristi ruska vojska, pronađeni su na rumunjskom tlu, priopćilo je u subotu rumunjsko ministarstvo obrane, a predsjednik Klaus Iohannis rekao je da to ukazuje da je došlo do neprihvatljive povrede rumunjskog zračnog prostora.

VIDEO Ukrajina uništila važan protuzračni ruski sustav na Krimu

Tijek događaja: 

17:30 - Samit skupine G20 u New Delhiju završio je u nedjelju tako što je Indija predala predsjedanje organizacijom Brazilu, a Sjedinjene Američke Države i Rusija pozdravile su konsenzus prema kojem Moskva nije izrijekom osuđena za rat u Ukrajini, već su članice pozvane da izbjegavaju korištenje sile. Čelnici zemalja članica grupe G20 osudili su u subotu "upotrebu sile" u Ukrajini čiji je cilj teritorijalno osvajanje, no pritom nisu izrijekom spomenuli Rusiju. Konsenzus nije bio očekivan i predstavlja iznenađenje. Dijametralno suprotna gledišta o ratu su u tjednima prije samita prijetila opstruirati sastanak, pri čemu su zapadne države tražile od članica da prozovu Moskvu zbog invazije, a Rusija je rekla da će blokirati bilo kakvu rezoluciju koja ne odražava njen stav.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je samit G20 u Indiji uspješnim i rekao da je zbog konsolidirane pozicije zemalja globalnog juga Rusija uspjela osigurati da dnevni red G20 ne bude zasjenjen ukrajinskim sukobom. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je novinarima kazao da deklaracija samita "obavlja dobar posao zalaganja za načelo da države ne mogu koristiti silu kako bi pribavljale teritorij ili kršile teritorijalni integritet i suverenitet ili političku nezavisnost drugih zemalja".

Njemačka i Britanija su također pozdravile rezoluciju, no Ukrajina je rekla da ona "nije nešto na što treba biti ponosan".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u nedjelju rekao da G20, koji je osnovan kako bi rješavao međunarodna gospodarska pitanja, nije mjesto na kojem nužno treba očekivati diplomatski napredak glede rata u Ukrajini, no ocijenio je da deklaracija samita nije diplomatska pobjeda za Rusiju. "Ovaj (samit skupine) G20 ponovno potvrđuje izolaciju Rusije. Danas velika većina članica (bloka) G20 osuđuje rat u Ukrajini i njegov učinak", kazao je Macron na tiskovnoj konferenciji nakon svečanosti zatvaranja samita.

Japanski premijer Fumio Kishida je rekao: "Ruska invazija na Ukrajinu je nešto što može uzdrmati temelje suradnje u (skupini) G20". "Također, (invazija) ima veliki učinak na svjetsko gospodarstvo razvojima poput neprestanih rasta cijena hrane i energije", dodao je.

GALERIJA Domovi pretvoreni u ruševine: Razorne posljedice rata u Ukrajini

India hosts G20 leaders' summit
1/19

Lavrov, koji je na samitu zastupao svoju zemlju jer ruski predsjednik Vladimir Putin protiv kojeg je podignuta optužnica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), nije došao, rekao je da je Rusija voljna vratiti se crnomorskom sporazumu o žitu čim se ispune njegovi uvjeti. Rusija je napustila sporazum u srpnju, godinu dana pošto su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava sa zaprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u ugrožene zemlje.

Dokument samita je pozvao na siguran protok žita, hrane i gnojiva iz Ukrajine i Rusije. Rusija, Ukrajina i Turska će nastaviti raspravljati o sporazumu o žitu, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan, dodavši da oživljavanje sporazuma "nije beznadno".

Kineski predsjednik Xi Jinping i Vladimir Putin nisu prisustvovali sastanku skupine.

"Ovo je bio jedan od najtežih samita G20 u gotovo 22 godine dugoj povijesti foruma. Bilo je potrebno skoro 20 dana prije samita kako bi se postigao konsenzus glede deklaracije i pet dana na licu mjesta", kazala je pregovaračica ruske vlade Svetlana Lukaš, a citirala ju je ruska novinska agencija Interfax. "To nije samo zbog nekih neslaganja oko pitanja Ukrajine, već i zbog razlika u stavovima o svim ključnim pitanjima, ponajprije o klimatskim promjenama i tranzicije prema niskougljičnim energetskim sustavima", dodala je.

Dužnosnik Europske unije koji je želio ostati anoniman je rekao u nedjelju da je rat u Ukrajini bio jedno od najspornijih pitanja u pregovorima. "Bez indijskog vodstva to ne bi bilo moguće", objasnio je dužnosnik i dodao da su Brazil i Južnoafrička Republika također igrale ključnu ulogu u premošćivanju razlika. Indijski čelnik Amitabh Kant, jedan od organizatora samita, rekao je da je za redakturu kompromisnog teksta trebalo "više od 200 sati neprestanih pregovora, 300 bilateralnih sastanaka i 15 prijedloga" teksta, izvijestio je francuski AFP.

Kant je naglasio ulogu Brazila u izradi kompromisnog teksta. Upravo brazilskom predsjedniku Inaciju Luli da Silvi indijski kolega Narendra Modi predao je rotirajuće predsjedanje skupinom G20, te je objavljeno da će se sljedeći samit održati u studenome 2024. u Riju de Janeiru. U razgovoru za indijsku televiziju Firstpost Lula je rekao da će Putin biti pozvan na samit, ali neće biti uhićen unatoč nalogu ICC-a iz ožujka zbog deportacije ukrajinske djece. Kremlj odbacuje optužbe o deportaciji djece, a Brazil, kao država potpisnica Rimskih statuta iz 1998., međunarodnog sporazuma kojim je osnovan ICC, teoretski bi trebala uhititi Putina kada stupi na njezino tlo. "Mogu vam reći ako sam predsjednik Brazila i on dođe u Brazil nema razloga da bude uhićen", rekao je Lula za indijsku televiziju. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji nastoji održati ravnotežu između zapada i Rusije, pozvao je u nedjelju, na završetku samita, da se Rusiju ne "marginalizira" u pregovorima za obnovu crnomorskog sporazuma o izvozu žita.


16:28 - Četiri osobe ozlijeđene su u ruskom napadu na Kijev u nedjelju ujutro. Rusija je na glavni grad Ukrajine poslala tridesetak bespilotnih letjelica, a eksplozije su regijom odjekivale oko dva sata, rekli su ukrajinski dužnosnici. Stanovnica Kijeva Ljudmila agenciji Reuters rekla je da je čula zvuk bespilotnih letjelica prije nego što je razbio prozore na njezinoj zgradi i staklenke poredane na prozorskoj klupčici. "Bilo je to vrlo zastrašujuće iskustvo - ne mogu ni opisati riječima."

POVEZANI ČLANCI:

Državna hitna služba izvijestila je da su krhotine pale u tri različita dijela grada, no nema teže štete. Kijevski dužnosnici rekli su da su ranjene četiri osobe. Regionalni guverner Ruslan Kravčenko na Facebooku je napisao da je u noćnim napadima oštećeno osam kuća, a ukrajinske zračne snage su objavile da je vojska uništila 26 od 33 bespilotne letjelice koje je na Kijev poslala Rusija.

U objavi stoji i da su svi dronovi ciljali Kijev i područje oko njega. Iz Rusije još nema komentara o napadima.


13:53 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je samit G20 u Indiji uspješnim i rekao da je zbog konsolidirane pozicije zemalja globalnog juga Rusija uspjela osigurati da dnevni red G20 ne bude zasjenjen ukrajinskim sukobom.

Skupina G20 usvojila je konsenzusom deklaraciju na samitu u subotu u kojoj je izbjegla osuditi Rusiju za rat u Ukrajini, ali je pozvala sve države da ne koriste silu za otimanje teritorija.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. ostavila je desetke tisuća mrtvih, milijune raseljenih i izazvala gospodarska previranja širom svijeta. Moskva, koja kaže da ondje provodi "specijalnu vojnu operaciju", negira da je počinila bilo kakve zločine. Lavrov je također rekao da je Rusija voljna vratiti se crnomorskom sporazumu o žitu čim se ispune njegovi uvjeti.

Rusija je napustila sporazum u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u ugrožene zemlje. Lavrov je rekao da Rusija cijeni pokušaje Ujedinjenih naroda da omoguće pregovore o žitu, ali da se "pregovara samo sa Zapadom".


12:03 - Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog otpravnika poslova nakon što su na rumunjskom tlu otkriveni novi dijelovi bespilotne letjelice slične onima koje koristi ruska vojska, izvijestila je državna novinska agencija Agerpres na svojoj internetskoj stranici.

U subotu su rumunjske vlasti otkrile da se drugi set dijelova bespilotne letjelice srušio u državi članici NATO-a u tjedan dana, u jeku ruskih napada na ukrajinske riječne luke, samo nekoliko stotina metara od rumunjske granice. Napadi su povećali sigurnosne rizike za NATO čije članice imaju uzajamnu obvezu obrane.

Otpravnik poslova veleposlanstva Ruske Federacije u Bukureštu hitno je pozvan u subotu u ministarstvo vanjskih poslova, na razini državnog tajnika", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Državni tajnik za strateška pitanja Iulian Fota prenio je prosvjed rumunjske strane zbog povrede zračnog prostora Rumunjske nakon identifikacije na (našem) teritoriju, u blizini granice s Ukrajinom, nekih fragmenata bespilotnih letjelica sličnih onima koje koriste ruske snage u agresiji na Ukrajinu", stoji u priopćenju ministarstva.

VIDEO Oboreni su dronovi u noćnom napadu na Kijev

U subotu je predsjednik Klaus Iohannis rekao da otkriće fragmenata upućuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunjske.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ruski udari u blizini granice "destabilizirajući" čak i ako nema naznaka da Rusija namjerava pogoditi Rumunjsku, državu članicu NATO-a.

Od srpnja, kada je Moskva napustila sporazum koji je ukinuo rusku blokadu ukrajinskih luka na Crnom moru, u više navrata su pogođene ukrajinske luke koje leže s druge strane granice rijeke Dunava s Rumunjskom. 

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a rumunjska crnomorska luka Constanta sada je najveća alternativna izvozna ruta Kijeva, sa žitaricama koje stižu cestom, željeznicom ili teglenicama preko Dunava.


12:00 - Mala je neizvjesnost oko rezultata ruskih lokalnih izbora koji završavaju u nedjelju, bez prave oporbe, a glasanje u okupiranoj Ukrajini Kijev i Zapad proglasili su "lažnim". Izbori se održavaju nakon što je Moskva natjerala protivnike predsjednika Vladimira Putina u egzil ili zatvor i zabranila kritike invazije na Ukrajinu. Oni su također test za Kremlj uoči predsjedničkih izbora planiranih za početak sljedeće godine, za koje se očekuje da će produljiti Putinovu dugu vladavinu barem do 2030. godine.

Ruske snage u Ukrajini organizirale su višednevno glasanje u četiri regije - Donjecku Lugansku, Zaporižji i Hersonu - koje je Moskva anektirala. Na brzinu uređene mobilne kabine postavljene su unatoč iscrpljujućoj ukrajinskoj protuofenzivi i u jeku izvješća da su lokalni stanovnici bili prisiljeni uzeti ruske putovnice.

Kijev je pozvao saveznike da osude "lažne" izbore. Ukrajinska sigurnosna služba SBU upozorila je da ima popis "suradnika" koji pomažu organizirati glasanje, obećavajući kaznu. Ali dužnosnici koje je postavio Kremlj nastavili su s glasanjem, tražeći dugoročnu upravu u područjima koja je Kijev obećao ponovno zauzeti.

Čini se da je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin spreman za reizbor nakon 13 godina na čelu najvećeg europskog grada. Tijekom tog vremena, Sobjanin je vodio brojne megaprojekte koji su transformirali horizont Moskve. Ovaj lojalist Kremlja rođen u Sibiru - poznat kao čovjek od malo riječi - jednom se suočio sa žestokom konkurencijom. Na izborima 2013. gotovo ga je porazio borac protiv korupcije Aleksej Navaljni.

VEZANI ČLANCI:

Uz prethodne lokalne izbore 2017. izbili su prosvjedi u Moskvi kada kandidati povezani s Navaljnim nisu bili registrirani za utrku. Godinama kasnije Sobjaninov protivnik čami u zatvoru, služi kaznu od 19 godina i iza rešetaka osuđuje ofenzivu Kremlja na Ukrajinu. Sobjanin se sada ne suočava s ozbiljnom konkurencijom: on se suprotstavlja unuku komunističkog političara veterana i malo poznatog kandidata iz nove stranke nazvane "Novi ljudi". Ali većina Moskovljana za AFP je rekla da je zaslužan za modernizaciju grada i namjeravaju glasati za njega.

"Baš jučer otvorene su dvije postaje metroa", rekao je 21-godišnji student Rukin Alijev za AFP. Moskva cvjeta pred našim očima. Glazbenik Kiril Lobanov rekao je da se Sobjanin "jako dobro nosio" s poslom gradonačelnika, a još više "u prošloj godini", koju je obilježila ruska ofenziva na Ukrajinu. Sobjanin - kojeg su tvrdolinijaši na početku ofenzive Moskve kritizirali jer je nije dovoljno glasno podržao - posljednjih je dana umirivao Moskovljane zbog čestih ukrajinskih napada dronovima.

U regijama na granici s Ukrajinom - koje su ljetos bile pogođene čestim napadima Kijeva - glasanje se odvija u nesigurnim uvjetima. Predsjednica središnje izborne komisije u Rusiji Ela Pamfilova objavila je da je glasanje u okrugu Šebekino u regiji Belgorodu - koji je teško pogođen granatiranjem - "odgođeno zbog režima visoke pripravnosti".

Jedno od rijetkih odstupanja od očekivanih pobjeda kandidata s potporom Kremlja pojavilo se u udaljenoj sibirskoj regiji Hakasiji, kažu promatrači.

Komunist Valentin Konovalov natječe se za reizbor u planinskoj, rijetko naseljenoj regiji. Taj 35-godišnjak pobijedio je na izborima za guvernera 2018. nakon vala rijetkih prosvjeda u Hakasiji, porazivši kandidata koji je imao potporu Kremlja. Pet godina kasnije suočio se s kandidatom kojeg podržava Moskva Sergejem Sokolom, koji je svoju kampanju vodio kao "heroj". Sokola je odlikovao Kremlj i borio se u Ukrajini. Ali Sokol se pokazao nesposobnim poraziti Konovalovljevu popularnost i neočekivano je odustao u posljednjem trenutku, navodeći zdravstvene razloge. Mnogi su nagađali da je to bio potez kako bi se izbjegao neugodan poraz. Konovalov je jedan od rijetkih regionalnih čelnika koji nema potporu Kremlja i ostat će na dužnosti.


08:35 - Ruski general kojeg je ovaj tjedan promaknuo ruski predsjednik Vladimir Putin smatra invaziju Ukrajine "odskočnom daskom" za daljnji sukob s Europom. Naime, Putin je promaknuo Andreja Mordvičeva u čin general-pukovnika. 

U nedavnom intervjuu za moskovsku državnu televiziju Russia-1, Mordvičev je rekao kako vjeruje da će Putinov rat trajati dosta dugo i proširiti se u budućnosti, prenosi Newsweek

"Ukrajina je samo odskočna daska?", upitao ga je novinar, a on na to odgovara: "Da, apsolutno. To je samo početak". Mordvičev je, također, istaknuo kako rat "ovdje neće stati".


07:30 - Ruske snage oborile su osam bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri glisera u morskim vodama rano u nedjelju, priopćilo je ministarstvo obrane.

Vojni gliseri američke proizvodnje koji su prevozili ukrajinsko vojno osoblje uništeni su sjeveroistočno od Zmijskog otoka, objavilo je ministarstvo u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ministarstvo nije priopćilo je li u oba incidenta bilo štete ili ozlijeđenih. Reuters nije mogao provjeriti izvještaje, koji su uslijedili nakon sličnih izvještaja posljednjih tjedana. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine.

Mali Zmijski otok, simbol ukrajinskog prkosa invaziji većeg susjeda, istureni je položaj na sjeverozapadu Crnog mora, gdje su napetosti eskalirale otkako se Rusija prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio isporuku žita iz svojih južnih luka unatoč ratu.

U potezu koji su naširoko osudili saveznici Kijeva, Rusija je anektirala poluotok Krim od Ukrajine 2014., osam godina prije svoje pune invazije na Ukrajinu.


07:25 - Najmanje pet eksplozija čulo se rano u nedjelju u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, izvijestili su Reutersovi svjedoci, nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje ruskog zračnog napada.

"Dronovi i dalje idu prema Kijevu!", napisao je Kličko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Dodao je da su ostaci dronova pali na okruge Svjatošinski, Ševčenkivski i Podil, izazvavši požar u blizini parka i udarivši na ceste.

Prema prvim formacijama, jedna je osoba ozlijeđena, dodao je Kličko.

VIDEO 69 tona težak Challenger u plamenu: Ukrajinci objavili snimku, uništen prvi takav tenk

Komentara 49

Avatar Foton
Foton
15:22 10.09.2023.

Berlin 1939= Moskva 2022.

Avatar zapadna turska
zapadna turska
21:23 10.09.2023.

Mađarska vlada namjerava u budućnosti prebaciti rad nuklearne elektrane Paks s ruskog na francusko nuklearno gorivo kako bi smanjila energetsku ovisnost o Rusiji, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban. Kreće mađarsko zabijanje noža u leđa rašista?

Avatar Oslobođenje
Oslobođenje
21:14 10.09.2023.

rusonacisti će biti poraženi, to je jasno čak i rusima, jedino ruski trolovi ovdje to još ne shvaćaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije