ZAVRŠENA SJEDNICA VLADE

Plenković: Milanović se počeo nenormalno ponašati kad mu je prijatelj Kovačević uhićen

Zagreb: Premijer Plenković nakon sjednice Vlade obratio se medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
13.10.2022.
u 15:02

- Borba protiv korupcija mora i bit će prioritet Vlade. Ne znači da korupcije nema ako nema postupanja. Korupcija se rješava tako da tijela postupaju - kaže

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica Vlade na kojoj se premijer Andrej Plenković dotaknuo zabrane uvoza ruske nafte Srbiji preko Hrvatske, kao i odbijenicu zahtjeva za reviziju arbitraže o Ini. Nakon završene sjednice, izjave za medije dao je premijer.  

- Prvo je ono što se odnosi na gospodarstvo: Nakon što je EU banka revidirala svoje prognoze, tako je i MMF naveo svoje prognoze. Mi smo bili poprilično skromni prije nekoliko mjeseci, a naše su sada procjene da su ljudi mirni u pogledu cijena hrane i proizvoda. Učinili smo sve da pretpostavke za iduću godinu budu oko 6 posto. Siguran sam da ćemo biti među članicama u EU koje će imati najveći rast u 2022. godini - kazao je na početku.

- Bitno je da stavimo u fokus ono što je ključ aktivnosti Vlade. Ono što nam predstoji je učiniti napore za zajednički dogovor oko cijena plina. Moramo stati na kraj spekulacijama i omogućiti normalno funkcioniranje u okviru opskrbe plinom što utječe i na cijenu struje. Vjerujem da ćemo na sastanku EU Vijeća idući tjedan moći jasno artikulirati svoje stavove - dodao je.

Komentirao je i aktivnosti ministra Banožića oko ulaska u Schengen te naveo kako bi se odluka u ulasku mogla donijeti početkom prosinca.

- Ulazimo u onaj najuži krug 15-ak zemalja i očekujem da vrlo agilnim pristupom i političkim lobiranjem dođemo do tog rezultata - kazao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, komentirao je i ranije izjave Milanovića po pitanju ZTC-a.

- Je li on znao? Ja nisam. Milanović od početka mandata, a naročito od uhićenja prijatelja Kovačevića, počeo se nenormalno ponašati. Uhićenje Kovačevića je bilo u rujnu, a za one koji ne znaju - oni su bliski prijatelji. Tako je i Grmoja u sklopu Mosta, Milanovićevih mališana, pozvao Kovačevića na Antikorupcijsko vijeće. Čini mi se da mu je netko na Odboru rekao da je stručnjak za komunikaciju. Milanovićev prijatelj Kovačević zove u podrum u Slovensku u vrijeme lockdowna na hranu, a tamo vuče i Hranja, načelnika Glavnog stožera. To je ekipa koja nama tumači da smo mi izdajnička vlada koja bi trebala biti uokvirena u podnaslovima: korumpirani lopovi i izdajnici. Istodobno taj isti Milanović u svim svojim izjavama ima razumijevanja za Putina - kazao je. 

Nakon optužbi na njegov račun koje je iznio Dragan Kovačević, Plenković je kazao: "Ja ne vidim kakve veze ima aktualna afera u Ini o nezakonitoj trgovini koju nije otkrila policija, USKOK ili DORH, nego ured Ministarstva financija. Odjel u Vladi u kojoj sam ja premijer. To govori da je naša Vlada privržena borbi protiv korupcije i da je to ključno obilježje našeg mandata kada je riječ o pravosuđu. Borba protiv korupcije znači nema imena, prezimena, uvida u tajne izvide... Postoje neovisna tijela koja rade svoj posao. Banke su javile, ali nisu otvorile analize. One vide novac na računu, ali ne znaju je li legalno ili nelegalno". 

Istaknuo je i kako je donesena odluka da banke u svojim odjelima za sprječavanje pranja novca imaju mehanizme da alarmiraju na situaciju koja pokazuje nešto neuobičajeno.

- Nakon toga nastupaju DORH i policija. Borba protiv korupcija mora i bit će prioritet Vlade. Ne znači da korupcije nema ako nema postupanja. Korupcija se rješava tako da tijela postupaju - kaže. 

Vezano uz situaciju u ZTC-u, istaknuo je kako Vlada nije imala informacije da ruski trgovci vojnom opremom dolaze u Hrvatsku. 

- Nikakve informacije nismo imali. Što mislite da Vlada ima ekran na kojem blinkaju točkice tko dolazi na sastanak? - upitao je novinare. 

- Ovdje je stvar zdravog razuma, Klanac će biti smijenjen, naložio sam Paladini i Banožiću. Čisto zbog apsolutne nevjerojatno nesuvisle procjene da sada prima tako nekoga na sastanak. To je dovoljan razlog. Ovo je diskvalificirajući potez, tu nema dileme - kazao je premijer pa dodao: "Hrvatska nije Big Brother, da gleda tko se kada sastaje i zove".  

Oko pregovora sindikata i Vlade oko povećanja osnovice, Plenković navodi kako vode "jako kvalitetan dijalog".

- Sada razgovaramo sa sindikalnim organizacijama državnih i javnih službi. Proces je nastavak naših uspješnih pregovora koji su okončani krajem travnja - navodi.

>> VIDEO Sanader oslobođen optužbi za aferu Hypo

Komentara 5

ZB
zbisko
15:25 13.10.2022.

Plenki. melje bez veze

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
15:20 13.10.2022.

A tek Bogovi mališani...

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
15:20 13.10.2022.

Uvijek te igre s postocima. Tako se najbolje zamažu oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije