'Nastavit ćemo pomagati'

Plenković: U Hrvatsku je ušlo 9357 izbjeglica iz Ukrajine

Zagreb: U NSK održan sastanak o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
23.03.2022.
u 11:23

– Nastavit ćemo pomagati sa svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine. Hrvatska je bila na pravoj strani povijesti i međunarodnog prava i onih vrijednosti koje su utemeljene i u našem Ustavu, ali su i univerzalne vrijednosti koje dijelimo – rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u srijedu da je do sada u Hrvatsku ušlo 9357 raseljenih osoba iz Ukrajine te poručio županima i predstavnicima gradova i općina da je najvažnije riješiti pitanje smještaja i pokrivanja troškova smještaja izbjeglica.

Plenković je na sastanku sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina te Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine iznio najnovije podatke, po kojima je do jutros u Hrvatsku ušlo 9357 izbjeglica, od čega 4556 žena (48,7 posto), 1172 muškarca (12,5 posto) i 3629 djece (38,8 posto).

Premijer je istaknuo da se na sastanku želi poboljšati djelotvornost koordinacije između Vlade i županijskih jedinica samouprave i raspraviti što se može poboljšati u postojećoj strukturi.

"Posebno je važno pitanje smještaja, pokrivanje troškova tog smještaja i cjelovita zaokružena politika. To je politika dobrodošlice, solidarnosti i prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom, to smo dužni napraviti i to želimo učiniti", kazao je.

Nastavit ćemo pomagati svim mogućim sredstvima, pogotovo u humanitarnom smislu. Hrvatska je u ovom trenutku na pravoj strani povijesti i međunarodnoga prava, ali i onih vrijednosti koje su utemeljene u našem Ustavu, poručio je premijer.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:28 23.03.2022.

Nedavno sam napisao e-mail jednoj od naših državnih perjanica vezano uz pomoć izbjeglica iz Ukrajine. Nakon dva tjedna nisam dobio čak ni odgovor na pismo namjere oko eventulne pomoći u smještaju iako je sam premijer odlučivao o imenu kandidata za gen. direktora.

DU
Deleted user
11:47 23.03.2022.

naš ustav, zakoni, međunarodno pravo govore i u praksi podržavaju multikulturalnost. npr talijanski jezik u istri, dvojezične ploče na ulazu u sela i gradove. slično je u švicarskoj gdje vlada pozitivna jezična diskriminacija - što ih više znaš više vrijediš. kako se tu uklapa politika zelinskog koji zabranjuje ruski jezik gdje ga većina govori od rođenja, koji je nacionalizirao medije koji ne govore pozitivno o njemu, kako se uklapa uvođenje diktature i eliminacija oporbe, kako se uklapa oligarhija i tajkunizacija društva u tu sliku. dakle mi štitimo takvu nedemokratsku zemlju iz koje su najbogatiji iznijeli milijarde u avionima, a ukrajinsku sirotinju bi trebala plaćati hrvatska sirotinja, dok ekipa maloprije spomenutih uživa na jahtama...

ZP
Zabranjen pristup
11:53 23.03.2022.

Premijer hvali stanje u drzavi i ekonomiju a od nekoliko milijuna izbjeglica svega njih 10000 zeli u RH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije