U ALABAMI

Šest minuta agonije i potresne posljednje riječi osuđenika na smrt: U SAD-u još jednom upotrebljena kontroverzna metoda pogubljenja

FILE PHOTO: Scheduled execution by asphyxiation using pure nitrogen of Kenneth Smith in Atmore
Foto: Micah Green/REUTERS
1/4
27.09.2024.
u 10:15

Komesar zatvora, John Q. Hamm, objasnio je da je metoda u potpunosti provedena prema protokolu i da nije bilo iznenađenja. "Tijelo prirodno reagira na nedostatak kisika, a to smo i očekivali," rekao je Hamm.

U Alabami je izvršila smrtnu kaznu nad Alanom Eugeneom Millerom (59), koristeći kontroverznu metodu pogubljenja dušičnim plinom, po drugi put u povijesti SAD-a. Miller, koji je 1999. godine ubio troje ljudi u nizu pucnjava na radnim mjestima, proglašen je mrtvim u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru na jugu Alabame. Tijekom pogubljenja, zatvorenik je nekoliko minuta drhtao i trznuo se protiv vezova, nakon čega je slijedilo još šest minuta isprekidanog hvatanja daha, prije nego što je potpuno umro.

Miller je bio osuđen za ubojstvo trojice kolega, Leeja Holdbrooksa, Christophera Scotta Yancyja i Terryja Jarvisa. Godine 2022., država je već pokušala izvršiti smrtnu kaznu nad njim smrtonosnom injekcijom, ali je ta metoda propala zbog tehničkih poteškoća. Millerove posljednje riječi bile su: "Nisam učinio ništa da bih bio ovdje" i "Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt", prema izvjestiteljima koji su svjedočili njegovoj smrti. Zamolio je svoju obitelj i prijatelje da se "pobrinu" za nekoga, ali nije bilo jasno čije je ime rekao,  piše  Associated Press

Ovo pogubljenje dio je niza od pet smrtnih kazni izvršenih u samo tjedan dana u SAD-u, što je neuobičajeno visok broj, osobito s obzirom na opadajući trend korištenja smrtne kazne u zemlji. Guvernerka Alabame, Kay Ivey, nakon pogubljenja izjavila je: "Večeras je pravda konačno zadovoljena za ove tri žrtve metodom koju je odabrao zatvorenik. Njegovi zločini nisu bili znak ludila, već čisto zlo. Tri obitelji su nepovratno uništene njegovim strašnim djelima i molim se da sada, nakon toliko godina, pronađu mir."

VEZANI ČLANCI: 

Obitelji žrtava nisu prisustvovale pogubljenju niti su dale izjave za medije. Ova metoda pogubljenja, koja uključuje korištenje dušičnog plina kako bi se tijelo lišilo kisika, izazvala je brojne kontroverze. Prvi put je upotrijebljena u Alabami u siječnju ove godine, kada je pogubljen Kenneth Smith. Iako su tada neki tvrdili da je Smith pretrpio bolne grčeve i trzaje, službenici su tvrdili da su takvi pokreti očekivani zbog nedostatka kisika u tijelu. Slični simptomi uočeni su i kod Millera, ali su, prema riječima zatvorskih službenika, bili kraći i manje intenzivni.

Komesar zatvora, John Q. Hamm, objasnio je da je metoda u potpunosti provedena prema protokolu i da nije bilo iznenađenja. "Tijelo prirodno reagira na nedostatak kisika, a to smo i očekivali," rekao je Hamm. Unatoč kritikama i sumnjama u humanost ove metode, državni odvjetnik Alabame, Steve Marshall, izjavio je kako je pogubljenje prošlo "točno kako je planirano" te ponovno potvrdio učinkovitost dušične hipoksije kao metode smrtne kazne, unatoč tvrdnjama aktivista i medija koji su dovodili u pitanje njezinu humanost.

>>> FOTO Problemi s kupnjom nekretnina: Ovo je popis najnepovoljnijih gradova

FILE PHOTO: Scheduled execution by asphyxiation using pure nitrogen of Kenneth Smith in Atmore
1/13
Ključne riječi

Komentara 1

TR
tratincica68
13:04 27.09.2024.

Treba je uvest u hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije