20.02.2014. u 12:00

Riječ je o velikom političkom zahvatu za koji je potrebna hrabrost i odlučnost

Ukrajina je zagazila u izuzetno opasnu zonu koju neki već nazivaju političkim Černobiljem, katastrofom čije će posljedice biti teško, ako ne i gotovo nemoguće sanirati.

Iako je neko vrijeme na Euromajdanu bilo relativno mirno, moglo se očekivati da će doći do novog zaoštravanja i novog nasilja. Iako se u načelu zaista radi o unutarnjem ukrajinskom problemu koji bi se u teoriji mogao riješiti nekim dogovorom, papagajsko ponavljanje osuda nasilja koje dolazi iz europskih prijestolnica i iz Washingtona neće ni u kojem slučaju pomoći zaraćenim stranama u Ukrajini ni da sjednu za stol, a kamoli da se dogovore.

I najave nekakvih sankcija koje će zemlje članice i EU nametnuti nekim pojedincima iz vlasti ili čak i cijeloj zemlji, zapravo su izraz nemoći i potpune bezidejnosti, ali i nevoljkosti da se uloži napor i da se počne jedan težak, zahtjevan i riskantan, ali u ovom trenutku i nužan proces koji bi Ukrajini mogao pomoći da vrati mir, da funkcionira kao normalna država, da dobije perspektivu odnosa i članstva u EU, ali i da joj se pomogne da ima posebne odnose s Rusijom.

Ovakav politički zahvat predstavlja velik zalogaj, zahtijeva odlučnost, volju da se donose teške odluke i da se pruži bezrezervna, potpuna politička i ekonomska podrška i pomoć. Ostaje otvoreno pitanje je li EU spreman tako djelovati, odnosno donijeti odluku da će skloniti Ukrajinu pod svoje skute i pomoći joj da se otisne u nekom drugom pravcu? Sankcije sigurno neće pomoći. To je kao da se praćkom pokušava savladati najsuvremenija krstareća raketa.

Komentara 9

Avatar NikadRobom
NikadRobom
12:43 20.02.2014.

Kakve sankcije?Kad zatvore ventil sa plinom sto ce onda ti veliki demokrati iz EU? I djeca vide da je u pitanju nametanje nemira od strane tih istih tkz.demokrata iz EU i USA.

ST
Stjepan
19:14 20.02.2014.

ubi nummus loquitur, quilibet alius est lingua superuacua - gdje novac govori, svaki drugi govor je suvišan

AD
adagio
18:51 20.02.2014.

EU sa Amerikom je sve ovo I izazvala u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije