višemilijunske kazne

Poreznici stvaraju problem ugostiteljima, jednom stigla 'čestitka' na četiri milijuna kuna

Zagreb: Porez iskazan na printanom računu
Davor Puklavec/PIXSELL
29.05.2022.
u 13:15

80 posto ugostitelja na Kvarneru ima čiste račune i realan promet, kaže predsjednik ovdašnje Udruge. Južnije je mnogo gore.

I dok ugostitelji iščekuju nesigurnu sezonu u kojoj bi rat u Ukrajini mogao itekako diktirati cijene, nekima i veći problem stvorili su poreznici

Nekim ugostiteljima kazne su bile visoke i četiri milijuna kuna, piše N1. Jedna takva višemilijunska kazna stigla je i na Kvarner.

“Ja sam stari ugostitelj, oduvijek je bilo represije. Ili su se zatvarali kafići zbog jedne kave, što je izuzetno suludo i smiješno. Ovo sad što se događa, zaista su ogromne kazne, ne znam kako će ti ugostitelji izdržati, žao mi ih je. Reda mora biti definitivno prema svima nama, ali Porezna mora imati malo sluha s obzirom na to da su ugostitelji dvije godine bili bez prihoda, zatvoreni. Država je pomogla u jednom dijelu, ali ne dovoljno da bi ugostitelji opstali i očuvali svoje poslovanje”, kazao je voditelj restorana Danko Borovina.

80 posto ugostitelja na Kvarneru ima čiste račune i realan promet, kaže predsjednik ovdašnje Udruge. Južnije je mnogo gore.

“Ono što mene šokira, ako je netko dobio četiri milijuna kuna kazne, onda to znači da je zamračio 40 milijuna kuna prometa, odnosno oko 10 tisuća kuna svaki sat što je radio! Kakav nadzor fiskalizacije ne može uhvatiti 10 tisuća robe na crno na sat, kakav je to nadzor?! I zašto se kažnjava sve umjesto onih koji stvarno kradu”, pita Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

“Baš sam neki dan računao, podijelio sam oko 15 tisuća plaća! U grupaciji imam osam lokala na različitim pozicijama i mislim da sam kompetentan da kažem nešto o tome. Žao mi je, iskreno mi je žao što nas porezna doslovce tretira kao državnog neprijatelja”, ističe vlasnik lanca ugostiteljskih objekata Alen Lisac koji je 30 godina u ugostiteljstvu.

Mediji ih stigmatiziraju, žale se, ispadaju svi teški kriminalci i hiperbogataši.

“Sada je to, pogotovo nakon ove pandemije nemoguć zadatak, porezi su enormni, Porezna izmišlja bijesne gliste. Traži se od nas da budemo vidoviti, pedantni. Ljudi, pa mi smo samo kafandžije, prodajemo pivu, družimo se s ljudima, ispada da moramo voditi nuklearne elektrane i kudikamo financijski uspješniji od države”, napominje Jakominić.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
13:45 29.05.2022.

Država je smanjila porez ugostiteljima, što nije rezultiralo smanjenju cijena ugostiteljski usluga i konkurentosti kao dijela turističke ponude. Bahato je kad u nižerazrednom kafiću na moru piće za obitelj od 5 članova morate izdvojiti preko 200 kn.

PH
Petarstijena-HR
13:52 29.05.2022.

Preskupi su ti restorani i caffe.Porezna je u pravu!Vlasnici ugostiteljskih objekata na veliko varaju,mislim da svaki dan na ime PDV ukradu i stave sebi u džep 150.000 kn ili godišnje 54.000.000 kn samo na sokovima,plus kave i dr...,a ako nana to dodamo turistički sezonu onda sve to još puta 5, dakle ukradu preko 200.000.000 kn godišnje PDV,a gdje su druge vrste poreza...

Avatar Svračak
Svračak
13:50 29.05.2022.

Po ovome država bi trebala malo zažmiriti da si nadoknade ono što misle da im fali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije