DIP:

Potpune rezultate objavljujemo nakon ponavljanja izbora na biralištu u Karlovcu

Branko Hrvatin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar, Ivica Kristović
14.01.2015.
u 17:08

"Državno izborno povjerenstvo 11. siječnja objavilo je službene, privremene i nepotpune rezultate izbora", ističu iz DIP-a.

O izboru predsjednika Republike Državno izborno povjerenstvo izjasnit će se najvjerojatnije u ponedjeljak, no svakako nakon što izbori završe na još jednom preostalom biračkom mjestu.

– DIP će tada objaviti potpune i službene rezultate izbora – rekao je Branko Hrvatin (na fotografiji), predsjednik DIP-a i Vrhovnog suda. U odnosu na naknadnu provjeru ustavnih normi i treba li ih tumačiti tako da za izbor predsjednika države u drugome krugu treba većina glasova svih izašlih birača, DIP nije zaprimio ničiji prigovor. Budući da su takvi prigovori još mogući, DIP se, kaže Hrvatin, neće o tome pitanju izjašnjavati. Jedino što nam je rekao predsjednik DIP-a jest da način objave glasova i izračun ni po čemu ne odudara od dosadašnje prakse. Na pitanje o ulozi DIP-a oko pitanja ustavnosti izbora, Hrvatin kaže da povjerenstvo uvijek daje upozorenja smatra li da su u izbornom procesu neke stvari protuzakonite ili protuustavne. U odnosu na aktualne izbore, DIP, očigledno, nije imao nikakvih sumnji u njihovu ustavnost i zakonitost.

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je danas da će potpune i službene rezultate izbora objaviti tek nakon što se u nedjelju ponovno održi drugi krug izbora na jednom biračkom mjestu u Karlovcu. Zbog upita koji stižu DIP-u u vezi s dobivenim glasovima kandidata, a odnose se na izjavu bivše članice Josipovićeva stožera Sandre Petrović Jakovine da treba provjeriti ustavnost izbora jer Kolinda Grabar-Kitarović nije dobila više od 50 posto glasova u drugom krugu kada se pribroje nevažeći listići, Državno izborno povjerenstvo objavilo je da će nakon ponavljanja izbora na izbornom mjestu u Karlovcu donijeti i objaviti "Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora".

Objavili su službene, privremene i nepotpune rezultate

"Državno izborno povjerenstvo 11. siječnja objavilo je službene, privremene i nepotpune rezultate izbora s rezultatima glasovanja s obrađenih biračkih mjesta na isti način na koji su bili objavljeni i rezultati glasovanja na svim do sada provedenim izborima za predsjednika Hrvatske", stoji u priopćenju Državnog izbornog povjerenstva koje potpisuje Hrvatin.

U nedjelju se izbori ponavljaju na biračkom mjestu broj 46. u Karlovcu jer su u biračkoj kutiji bila dva listića više nego birača koji su pristupili glasovanju. Ured predsjednika ogradio se od izjave Sandre Petrović Jakovina te su naveli da je Josipović "sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gđi Grabar-Kitarović". Ističu i da njegov izborni stožer više ne postoji te da "nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave". Sandra Perković Jakovina kazala je za Večernji list da je govorila u svoje ime, a ne uime stožera Ive Josipovića ili SDP-a.

"S obzirom na upite koje Državno izborno povjerenstvo zaprima u svezi broja dobivenih glasova kandidata koji su sudjelovali u ponovljenim izborima (drugom krugu glasovanja), potrebnih za izbor predsjednika Republike Hrvatske, izvješćujemo da će Državo izborno povjerenstvo, nakon što provede ponovljeno glasovanje na biračkom mjestu br.46 u Gradu Karlovcu i time prikupljenih i obrađenih rezultata glasovanja sa svih 6.352 biračkih mjesta, odmah donijeti i objaviti Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora", zaključili su u priopćenju iz DIP-a. 

>>'Ako Kolinda Grabar-Kitarović nije predsjednica, onda nije ni François Hollande!'

>>Josipović: Neću se miješati, HDZ: Zakon je jasan, Milanović bi trebao priznati poraz

>>'Bilo bi najbolje da Grabar-Kitarović sama zatraži ocjenu ustavnosti izbora'

Komentara 27

KO
Komacero
17:26 14.01.2015.

zna se ime i prezime onih koji bili na birackom mjestu 46 u karlovcu iso se tako zna da su doticni clanovi SDP i da rade za udbu kako bi sabotirali Hrvatsku.treba ih kaznit a Jakovinu kazneno gonit,nije ona badava srbijanka.cudno kako ta udajom usla u politiku ajoj moj Jakovina znam te kad smo skupa sjedili u ruderu,ja ti scholc,jolanda ....

DU
Deleted user
17:38 14.01.2015.

najbolje da se ponove odmah i parlamentarni izbori odrzani prije 3god zbog nevazecih glasova tada...

DU
Deleted user
17:54 14.01.2015.

Ta Sandra Jakovina,vidio sam je dans na TV,ima vrlo slabe zube,žena puši?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije