Usklađivanje

Povlašteni traže civilne mirovine jer će dobiti više

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.11.2013.
u 07:24

Svima će se izračunati udio iz rada i dio po posebnom propisu

Najava smanjenja mirovina po posebnim propisima potaknula je upućenije umirovljenike da zatraže novi izračun i izlazak iz skupine “povlaštenih” umirovljenika. Prema neslužbenim informacijama, rezanjem nitko neće pasti ispod 5000 kuna, pa će oni kojima je mirovina 5001 kunu ostati bez te jedne kune, oni kojima je mirovina 5499 kuna bez 499 kuna, a svima iznad 5500 kuna uzet će se 10 posto na puni iznos mirovine.

Nije se isplatilo

Naš čitatelj iz skupine političkih zatvorenika kaže da samo 20% njegove mirovine čini dodatak za političke zatvorenike, a 80% određeno je na osnovi staža i uplata, ali smanjit će mu se cijela mirovina. Kao “povlašteni umirovljenik” nema pravo na dodatak na mirovinu od četiri do 27%, pa je izgubio više nego što je dobio ulaskom u kategoriju političkih zatvorenika. Stoga je zatražio povratak u sustav po općim propisima! Slično kaže i umirovljenik djelatna vojna osoba.

Različito preračunavanje mirovina dovodi do toga da čovjek koji je ostao bez noge u vojnoj operaciji ima za 800 kuna nižu mirovinu po posebnim propisima (5100 kuna) od mirovine koju bi ostvario da je otišao u civilnu mirovinu (5900 kuna). Mirovine po posebnim propisima ubuduće će se povećavati tek nakon što trajnije dođe do gospodarskog oporavka.

No, upravo zbog prigovora da se i njihove mirovine većim ili manjim dijelom temelje na radnom odnosu, Vlada je najavila da će svaku od 165.000 takvih mirovina razdvojiti na dio koji čini mirovina iz rada i dio po posebnom propisu.

Faktori preračuna

Taj će posao trajati cijelu iduću godinu, nakon čega će se dio mirovine iz rada usklađivati kao i ostale mirovine, dok će dio po povlaštenom propisu čekati dok država ne spusti deficit ispod tri posto i BDP poraste dva posto tri kvartala zaredom.

Ta je najava potaknula Zvonimira Rodina, umirovljenika prema propisima za djelatne vojne osobe, da u javnoj raspravi podnese niz primjedbi i komentara, jer smatra da će predloženi faktori preračuna stvoriti novu nepravdu. Rodin tvrdi da će primjenom predloženih faktora biti oštećeni umirovljeni pripadnici gardijskih brigada, specijalnih postrojbi, piloti i ostali koji su imali bolja primanja i veće uplate doprinosa u mirovinski fond od 1990. do 1998. godine kao i korisnici invalidskih mirovina. U Ministarstvu rada odgovaraju da su korisnici mirovina po posebnim propisima mladi odlazili u mirovine i njihove uplate ne podmiruju izdatke države.

Ključne riječi

Komentara 56

DU
Deleted user
08:57 25.11.2013.

Dajte se saberite ljudi. Sanader je ispodizao 25 mlrd eura kredita pa je normalno da je bilo za ovakve mirovine. Mirovina ne može biti 6500 kn dok istodobno velika većina ljudi radi za 3-5000 kn i dok se broj zaposlenih smanjio za skoro 100.000. Ne sporim da je mirovina zaslužena, ali ne može biti dva i pol puta viša od mirovine onoga tko radi 40 godina. To je nakaradno. Drugo i jednako bitno - znam dvoje ljudi, obojica ranjeni u ratu, obojica preko 7000 kn penzije, a uredno rade sa strane i nekome otimaju radno mjesto. Pa brate, ako dižeš toliku penziju ostavi drugima koji mogu da rade i zarade.

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
07:45 25.11.2013.

da,opravdano je to što SDP-ovim ministrima treba 20 000kn plaće ali meni koji sam ranjen u obje noge kao mladić od 24 godine previše je 6500kn mirovine. oni su svakako puno zaslužniji građani i puno su više doprinijeli društvu i domovini.

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
07:38 25.11.2013.

potpuno je jasno da SDP-ovu vlast bodu u oko isključivo mirovine hrvatskih ratnih invalida.ostale kategorije osim političara ionako neće biti zahvaćene ovom pljačkom a za "svoje ljude" će poskrivečki osmisliti nekakav podzakonski akt ili izvesti neku pretumbaciju da ih zaštite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije