Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAĐARSKI PREMIJER U UKRAJINI

Pozadina Orbanovog posjeta Kijevu: Stigao prvi put od početka invazije pa Zelenskom dao 'prijedloge za mir'

Foto: reuters
1/12
02.07.2024.
u 15:26

Tražio sam od predsjednika da razmisli možemo li promijeniti tijek i ubrzati mirovne pregovore tako što ćemo prvo uspostaviti prekid vatre, poručio je mađarski premijer

Mađarski premijer Viktor Orban iznenadio je sve kada se ovog utorka javio iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine kojeg je prvi put posjetio od početka invazije u veljači 2022. Tamo je došao kako bi razgovarao o potencijalnom ''miru'' s Rusijom, potvrdio je Orbanov predstavnik za medije Bertalan Havasi, a Orban je objavio i fotografiju. 

- Cilj mađarskog predsjedavanja je doprinijeti rješavanju izazova s kojima se suočava Europska unija. Moje prvo putovanje, dakle, vodilo je u Kijev - objavio je na Facebooku, a potom se u poslijepodnevnim satima oglasio uz riječi: ''Moje prvo putovanje kao presjedateljem Europske unije dovelo je do Kijeva, jer pitanje mira je važno ne samo Ukrajini već i sigurnosti cijele Europe''.

Uz to, mađarski i ukrajinski čelnik održali su zajedničku konferenciju na kojoj su se dotaknuli upravo tema razgovora. Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski čak je spomenuo mogućnost bilateralne suradnje u više polja. 

- Danas smo s gospodinom premijerom Orbanom razgovarali o najvažnijim pitanjima naših odnosa, naših susjedskih odnosa. Trgovina, prekogranična suradnja, infrastrukturna i energetska pitanja, razgovarali smo danas io humanitarnoj sferi, o svemu što se tiče života naših ljudi u Ukrajini i Mađarskoj - objasnio je Zelenski.

POVEZANI ČLANCI:

Nasuprot tomu, mađarski čelnik pozvao je Zelenskog da razmotri prekid vatre u ratu s Rusijom. No, Orban je rekao da cijeni nastojanje Kijeva da promiče ''Zelenskijevu viziju mira'' na međunarodnom summitu u svibnju u Švicarskoj i njegov cilj da održi drugi, naknadni samit kasnije ove godine.

- Tražio sam od predsjednika da razmisli možemo li promijeniti tijek i ubrzati mirovne pregovore tako što ćemo prvo uspostaviti prekid vatre. Primirje povezano s rokom dalo bi priliku da se ubrzaju mirovni pregovori. Istražio sam tu mogućnost s predsjednikom i zahvalan sam na njegovim iskrenim odgovorima i pregovorima - poručio je, no Zelenski nije odgovorio na te komentare.

Komentara 8

ŠS
Štap sa glavom
17:34 02.07.2024.

Zašto Viktor nije prvo otišao u Moskvu i iznio neki svoj prijedlog za uspostavu mira?

Avatar Bruno
Bruno
17:49 02.07.2024.

Za par dana pocinje prava Ukrajinska ofenziva, putin u panici.

FU
Fusnota
15:57 02.07.2024.

Zadnja 3 dana ljubitelji agresije ruskog svijeta bacaju parole Stop the war. Rusija . Mađarska ukoliko želi stabilnosti, što ne ide Vladi sa prijedlogom?? Da povuče trupe pa pregovori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije