U SKLOPU PROJEKTA 'JURAJ OBNOVA'

Predstavljen Conserveus Festival Šibenik: 'Štitimo našu baštinu i prenosimo ljubav, znanje i vještine na nove generacije'

Foto: Juraj Dalmatinac
29.08.2024.
u 19:24

Cilj je ovog kongresa i radionica predstaviti stručnoj i široj javnosti dosadašnji rad na obnovi šibenske baštine i primjer uspješne suradnje različitih institucija i Društva te uključiti učenike i studente u projekte očuvanja baštine

U četvrtak, 29. kolovoza u 11 sati kod crkve sv. Nikole na konferenciji za medije predstavljen je program CoserveUs Festivala Šibenik, Međunarodnog kongresa i radionica konzervacije-restauracije kamena, koji će se održati u Šibeniku od 26. do 28. rujna 2024. u Šibeniku. O festivalu su govorili Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Boris Mostarčić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda i Miona Miliša, dekanica Umjetničke akademije u Splitu, a program je najavila Jolanda Krnić Zmijanović, članica Društva „Juraj Dalmatinac“. 

Organizatori kongresa su Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Hrvatski restauratorski zavod i Akademija likovnih umjetnosti u Splitu, partneri su Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb i University of Applied Arts Vienna, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija. Predsjednik Društva „Juraj Dalmatinac“ Nikola Grubić govorio je o suradnji navedenih institucija, ciljevima i programu festivala. „Program obuhvaća održavanje prezentacije lasera i materijala koji se koriste u obnovi portala, obilazak portala u gradskoj jezgri uz stručno vođenje, rad studenata i mentora na obnovi portala, devet stručnih predavanja i izlet brodom na tvrđavu sv. Nikole. 

Cilj je ovog kongresa i radionica predstaviti stručnoj i široj javnosti dosadašnji rad na obnovi šibenske baštine i primjer uspješne suradnje različitih institucija i Društva te uključiti učenike i studente u projekte očuvanja baštine. Suradnja između Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“,  Umjetničke akademije u Splitu,  Hrvatskog restauratorskog zavoda, te šibenskog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture traje već pune dvije godine. Ova suradnja predstavlja jamstvo za nastavak obnove šibenske stare jezgre, koja je dragulj kulturne baštine Hrvatske. Zahvaljujući zajedničkim naporima, već smo uspjeli obnoviti pet povijesnih portala, vraćajući im nekadašnji sjaj.

POVEZANI ČLANCI:

Osim obnove gradske jezgre, ova suradnja će rezultirati obrazovanjem budućih stručnjaka koji će u budućnosti raditi na očuvanju šibenske baštine. Konačan ishod ove suradnje bit će obnova 94 šibenska kamena portala koji krase gradsku jezgru, a brzina napretka ovisit će o našim snagama i mogućnostima s ciljem da ova prekrasna baština ostane očuvana za buduće generacije. Ovom suradnjom započela je jedna lijepa priča kojom će grad Šibenik svakim danom dobivati dodatnu vrijednost.“

Boris Mostarčić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda, govorio je o početku sustavne obnove šibenskih portala. „Hrvatski restauratorski zavod započeo je program restauracije kamenih portala profanih i sakralnih objekata u Šibeniku 2020. godine zbog potrebe za početkom sustavne obnove ove baštine iskazane od strane nadležnog Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Inicijalnu ideju za početkom ovog programa kao i prve korake oko formiranja programa podržala je tadašnja ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše. Osmišljavanje ovog programa proizišlo je iz dugogodišnjeg rada na brojnoj kamenoj plastici kako šibenske katedrale sv. Jakova tako i cijele stare gradske jezgre Šibenika. Šibenski portali vrijedno su građevinsko nasljeđe i govore svaki za sebe o vremenu svog nastanka.

Do započinjanja ovog programa njihova restauracija se odvijala samo sporadično uglavnom u sklopu obnove cijelih građevina.  2022. godine uspostavlja se suradnja sa Društvom za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ i Umjetničkom akademijom u Splitu s ciljem dodatnog dinamiziranja (povećanja/ubrzanja dinamike) programa, njegove bolje prezentacije, te uključenja polaznika umjetničke akademije u Splitu u postupke restauracije kao dio provedbe njihove stručne prakse. Ta se suradnja odvija u sklopu projekta naziva JURAJ OBNOVA - zaštita i obnova portala kulturno povijesne cjeline Šibenika. Poznati su svjetski primjeri gdje se osnivaju klesarske škole ne samo za izgradnju već i za kasnije održavanje odnosno restauraciju spomenika sa velikim brojem kamenih dekoracija. Ova suradnja na neki način predstavlja hrvatski primjer takve prakse.

Od početka programa Hrvatski restauratorski zavod restaurirao je 13 portala, od kojih su 4 restaurirana u sklopu programa JURAJ OBNOVA - zaštita i obnova portala kulturno povijesne cjeline Šibenika na kojima je stručnu praksu i nova znanja steklo 8 studenata od kojih neki i u više sezona rada na restauraciji. U sklopu nastojanja na boljem educiranju planiran je i međunarodni kongres i radionice konzervacije-restauracije kamena koje ovom prilikom najavljujemo (26. i 27. rujna). Svim ovim aktivnostima prvenstveno se štiti naša baština, a istovremeno se nastoji osigurati prijenos ljubavi, znanja i vještina na nove generacije koje će nastaviti sa zaštitom, konzerviranjem i restauriranjem ne samo portala kao jednog od važnih elemenata graditeljske baštine već i cijelog niza drugih kamenih elemenata.“ 

Dekanica Umjetničke akademije u Splitu dr. sc. Miona Miliša osvrnula se na obrazovanje i rad restauratora te važnost interdisciplinarnosti i suradnje. „Odsjek za konzervaciju - restauraciju Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu obrazuje već 27. generaciju studenata. Posebnost restauratorske profesije je u interdisciplinarnom prožimanju znanosti i umjetnosti. Interdisciplinarnost se očituje i u izvedbi studijskog programa zajedno s Fakultetom Prirodoslovno-matematičkih znanosti Sveučilišta u Splitu. Studij je definiran na način da u podjednakoj mjeri razvija uravnotežen sustav vrijednosti, znanja, vještina i znanstveno stručne osposobljenosti što se očituje i u suradnjama s brojnim muzejskim i drugim kulturnim institucijama u regiji, a sve u svrhu što boljeg osposobljavanja studenata u struci.

POVEZANI ČLANCI:

Uz stjecanje teorijskih znanja, studij omogućuje izravan rad na kulturnoj baštini. Zaista nam je čast što smo od početka imali priliku u ime Akademije podržati inicijativu suradnje među kolegama iz hrvatskog restauratorskog Zavoda i iz društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, kako bi  udruženim snagama radili na realizaciji konzervatorsko-restauratorskih projekata u staroj jezgri grada Šibenika. U planiranim aktivnostima – Conserve Us za rujan, uz navedene institucije koje sudjeluju još: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski restauratorski zavod (Split, Šibenik, Osijek), Konzervatorski odjel Šibenik, Ministarstvo kulture i medija, University of Applied Arts Vienna

Imamo sreću, ali i odgovornost da živimo i radimo na području sa najvećom koncentracijom kulturnih spomenika u Hrvatskoj. Studij konzervacije-restauracije predstavlja ishodište za obrazovanje konzervatora-restauratora i nastavno-stručno-znanstvenu profiliranost struke kao temeljne pretpostavke za kvalitetno očuvanje kulturne baštine. Svojim programom na primjeren način odgovara na suvremene zahtjeve znanosti o zaštiti kulturne baštine. Prednosti studiranja ovog studijskog programa na našim geografskim područjima upravo je obilje pokretne i nepokretne kulturne baštine od nacionalnog i Svjetskog značaja.

Praktično iskustvo ovog tipa koje studenti steknu za vrijeme studija omogućuje im brzo uključivanje u zajednicu djelatnih konzervatora-restauratora i u sve brojnije zaštitne zahvate nad mnoštvom ugroženih spomenika kulture koji vape za hitnom obnovom.“ Prvi CoserveUs Festival Šibenik, Međunarodni kongres i radionice konzervacije-restauracije kamena održat će se u prostoru Interpretacijskog centra Civitas Sacra, ali i na lokacijama u staroj jezgri na kojima će se izvoditi obnova portala, a pozvani su svi zainteresirani građani da na licu mjesta nauče više o restauraciji vrijednih arhitektonskih detalja. 

>> FOTOGALERIJA Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda

1/26

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije