Uoči glavnog dijela sezone ugostitelji s Jadrana uputili su alarmantan apel Vladi zbog nedostatka radnika. Ubrzo im je udovoljeno pa je Vlada povećala kvote za uvoz stranaca kako bi popunili radna mjesta u restoranima i hotelima te tako spasila sezonu.
Razlog uvoza stranaca, kako navodi Zagreb.info jest to što hrvatski školovani konobari i kuhari više ne žele raditi, odnosno biti izrabljivani pa odlaze u inozemstvo.
– Za nedostatak školovanih radnika ugostitelji su si sami krivi jer su nas, profesionalce, godinama izrabljivali. Preko naših leđa pokupovali su BMW-e i apartmane. Radili smo po 12 sati na minimalcu. Sve ostalo zaradili smo na napojnicama – kaže jedan konobar iz Opatije te dodaje:
– Ali to je sve bilo premalo s obzirom na velike troškove takvog turističkog grada. Pa Opatija je skuplja i od Zagreba. Znam za takve primjere diljem Kvarnera, po Krku, Cresu… Znamo raditi pravu talijansku kavu, raspoznavati najbolja vina, a strani radnici, Makedonci, Srbi, Albanci, to ne znaju. Ne znaju razliku između škampa i jastoga! Nemam načelno ništa protiv stranaca, ali valjda trebaju biti kvalificirani za posao. Kako će raditi ako ne znaju ni engleski jezik? Jer nijedan pravi gost ne voli Makedonca, Filipinca ili Albanca za poslužitelja, već domaće hrvatske profesionalce. Žele vidjeti pravu autohtonu ponudu. I vina i jela, ali i hrvatskog konobara koji zna engleski.
Video – Hrvatska će uvesti 65 tisuća radnika, najviše u ovim sektorima
Dodaje kako mnogo radnika već godinama odlazi raditi u Italiju na jezera, oceanske i riječne kruzere, zimi na skijališta, Irsku, Njemačku… Svuda, samo ne na Jadran kod domaćih ugostitelja.
Njegovu priču za Zagreb.info potvrdio je još jedan profesionalni konobar iz Splita koji radi sezonski po skijalištima u Austriji i Švicarskoj.
– Trudio sam se ostati u Hrvatskoj. Međutim, prijavljivali su nas na 3500 kuna, a ostalo plaćali na ruke. Živo me zanimalo kakva će mi biti penzija. Kako sam računao, nikakva. Sada radim po skijalištima jer sam prijavljen na punu plaću, više zarađujem pa si mogu i dodatno uplaćivati staž ako želim. U Hrvatskoj mi se gazda stalno jadao da ima visoke namete i da me zato ne može prijaviti na punu plaću. Svega je bilo...
tako je, zašto bi se itko dao izrabljivati, i to samo zato da si gazda kupi novi mercedes, a sinu audi?! vani je sasvim normalno da cijela familija radi u restoranu, ali kod nas baš i ne. ima izuzetaka, ali većinom od familije NITKO ne radi, pa čak ni gazda. on samo dođe po lovu, a stoka nek radi... ali niste računali na to da će vam za šankom raditi sirijac, jelda? sad je kasno. plačite.