NASTALI UOČI INVAZIJE NA UKRAJINU

Tajni dokumenti otkrili 32 europske mete: Rusi imaju plan u slučaju sukoba s NATO-om

FILE PHOTO: Russia's President Putin attends Navy Day parade in St Petersburg
VYACHESLAV PROKOFYEV/REUTERS
14.08.2024.
u 09:02

Dokumenti ističu 'slabljenje vojnog i gospodarskog potencijala neprijatelja' kao primarni cilj u sukobu. Stručnjaci to tumače kao jasan znak spremnosti Rusije da gađa civilne lokacije i ključnu infrastrukturu, slično kao u Ukrajini.

U javnost je iscurio dosje sa sastanka ruske mornarice prema kojem postoje 32 cilja u Europi koje bi Rusija prvo napala u slučaju sukoba s NATO-om. Novinari Financial Timesa imali su uvid u tajne dokumente u kojima su karte s ciljevima. To je prikazano na prezentaciji za ruske časnike uoči invazije na Ukrajinu. 

U dokumentima se naglašava prednost rane uporabe taktičkog nuklearnog naoružanja te se pokazuje da su ruski ratni brodovi pripremljeni za korištenje takvog naoružanja. U dokumentima se navodi kako bi Veliku Britaniju vjerojatno napali brodovi iz ruske Sjeverne flote koja ima sjedište u Murmansku, piše Mirror. Glavna meta bilo bi brodogradilište za nuklearne podmornice Kraljevske mornarice u Barrow-in-Furnessu u Cumbriji. Brodogradilište u Rosythu, u kojem su izgrađeni nosači zrakoplova Kraljevske mornarice HMS Queen Elizabeth i HMS Prince of Wales, moglo bi biti meta u blizini Edinburgha. Na listi je i Hull. Baltička flota sa sjedištem u Kalinjingradu gađala bi Francusku i Njemačku (pomorska baza u Bergenu), navodi se u dokumentima koji su procurili.

VEZANI ČLANCI

Na karti su bili i ciljevi u Rumunjskoj, Bugarskoj, Turskoj, Južnoj Koreji i Japanu, ali i u zemljama saveznicama – Iranu, Kini i Sjevernoj Koreji. Stručnjaci naglašavaju kako ove karte pokazuju samo maleni dio od ''stotina ako ne i tisuća meta diljem Europe''.

– Oni žele da strah od ruske uporabe nuklearnog oružja bude čarobni ključ koji otključava prešutno odobravanje Zapada – rekao je William Alberque, bivši dužnosnik NATO-a.

– Njihov koncept rata totalni je rat. Oni te stvari, taktičke nuklearne bojeve glave, vide kao potencijalno oružje kojim mogu dobiti rat – rekao je Jeffrey Lewis, profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury u Montereyu dodajući kako će ih oni htjeti upotrijebiti te da će ih upotrijebiti brzo dođe li do sukoba.

Dokumenti ističu ''slabljenje vojnog i gospodarskog potencijala neprijatelja'' kao primarni cilj u sukobu. Stručnjaci to tumače kao jasan znak spremnosti Rusije da gađa civilne lokacije i ključnu infrastrukturu, slično kao u Ukrajini. 

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

FILE PHOTO: Russia's President Putin attends Navy Day parade in St Petersburg
1/29
Ključne riječi

Komentara 42

Avatar Moloh
Moloh
10:23 14.08.2024.

Nema Rusija kapaciteta ni hrabrosti ratovati sa NATO. Bezbroj puta je Medvedev naglašavao da u slučaju napada na Rusiju.. gdije su te njihove crvene linije? Sve samo blef. Car je gol.

D1
Dinamo 1982
10:21 14.08.2024.

Ruska vojska nije prijetnja nikome. Nisu u stanju ni svoj teritorij držati. Putin je kukavica koja blefira, generali su nesposobne budale koji su do činova došli prijateljstvima s Putinom i njegovom mafijom. Obavještajci su napuhani , nesposobni , korumpirani tipovi koji su do sada sve krivo procijenili, a nisu u stanju zaštititi ni Moskvu od terorista. Kako takva trula država koje će u deset godina izgubiti šest milijuna ljudi samo zbog "bijele kuge" može više bilo koga ugroziti. Ruskinje više ne žele rađati djecu za svoje propale diktatore. Na žalost situacija je u Ukrajini slična samo što je milijardama održava zapad na životu i što imaju u potpunosti pravo na svoju državu i granice. Ovo je propast Slavena koje će zamijeniti na mnogim prostorima muslimanski narodi i Kinezi, a zapad uzeti sve što vrijedi.

CR
crocro
10:46 14.08.2024.

Čim poleti prva ruska, vraća im se puta sto. Zna to Putin. Samo pušta probne balončiće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije