NADA ZA OBITELJI

Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

Petrovačka dola
Foto: Branimir Bradarić
1/21
24.06.2024.
u 12:52

Na mjesto masovne grobnice, još jedne u nizu kod Vukovara, stigli su ministar Tomo Medved i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić

Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola", nedaleko od Vukovara, pronađena je još jedna masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset tijela koja su bačena zajedno s komunalnim i životinjskim otpadom. 

Riječ je o sekundarnoj grobnici, odnosno ljudi su bili negdje pokopani prije nego što su prebačeni. Na mjesto masovne grobnice, još jedne u nizu kod Vukovara, stigli su ministar Tomo Medved i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić. Inače, istrage i iskapanja na "Petrovačkoj doli" traju već mjesecima. 

"Nalazimo se na lokaciji 'Petrovačka dola', pored Vukovara. Na poseban način pozdravljam naše obitelji nestalih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata, pozdravljam glavnog državnog odvjetnika gospodina Turudića, pozdravljam zamjenika ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, načelnika policijske postaje, naše hrvatske vojnike, ravnateljicu i sve djelatnike Uprave za zatočene i nestale. Na ovoj lokaciji od travnja 2022. godine provodimo iskapanja s ciljem pronalaska nestalih osoba. Preduvjet za ovakav pristup bio je institucionalno rješavanje nadležnosti u okviru naših službi, stoga smo 2019. donijeli Zakon o nestalim osobama koji je jasno propisao nadležnost pojedinih službi u RH u procesu prikupljanja saznanja, obrade informacija i postupanja na terenu. Nakon što smo krajem 2021. zaprimili informaciju o mogućnoj lokaciji, započeli smo početkom 2022. probna iskapanja na ovoj lokaciji. Pune dvije godine provodili smo probna iskapanja, više od 90 tisuća kubika materijala i otpada smo uklonili da bi došli do pozicije gdje smo pronašli zasada najmanje deset posmrtnih ostataka nestalih osoba", rekao je Tomo Medved.

"Nikada do sada u RH, a imali smo izrazito teških lokacija gdje su bili posmrtni ostaci, nismo imali ovakvu situaciju. Nije nas to obeshrabrilo, našom ustrajnošću i sinergijskim djelovanjem nastavili smo tragati i nastavit ćemo sve dok smo sigurni da više nema posmrtnih ostataka. Ono što sada možemo ustvrditi, radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici, mjestu gdje su dovezeni posmrtni ostaci", dodao je te kazao: "Prema svim dosadašnjim saznanjima, ne isključujemo veći broj koji se može nalaziti ovdje".

"Poruka je našim obiteljima da nikada nećemo stati, ovo je dokaz da smo u tome ustrajni, da odgovorno postupamo", tvrdi Medved i zaključuje: "Pronaći ćemo sve naše nestale, nećemo se nikada umoriti i nećemo nikada stati s tim procesom. Vjerujem da će u konačnici počinitelji za to i odgovarati".

Obratio se i Turudić te istaknuo: "Jako mi je teško danas govoriti. Iskreno sam zaprepašten veličinom zločina koji je počinjen '91. i '92. godine, kao i činjenicom da nitko o tome nije zapravo, osim rijetkih izuzetaka, ništa rekao nadležnim tijelima RH. Znam da nikada ne mogu dokučiti bol koju osjećaju članovi obitelji zatočenih i nestalih osoba, ali znam koliko oni vape da se pronađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih". 

"Procedura je sada jasna. Tjelesni ostaci pronađenih osoba će biti dostavljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu. Nakon provedene analize, krenut će se korak dalje - pokušat će se otkriti imena žrtava i njihov identitet. Zatim, ako Bog da, krenuti prema počiniteljima kaznenih zločina", kaže te zaključuje: "Čestitam ljudima koji rade na ekshumaciji koji su napravili zaista jedan impresivan posao. To je traženje igle u plastu sijena". 

 

GALERIJA Luksuzni resort, skupocjeni auti: Skupili se svjetski vladari, Plenković dobio dobro mjesto na grupnoj fotki
Petrovačka dola
1/38

Komentara 50

EJ
ejStef
13:18 24.06.2024.

Ajde, bar se ovo ne zataškava... Sjećam se kada su pred neku godinu našli na Vijencu usred Zagreba rovove gdje su partizani zatrpali pogubljene, tekst je izašao u novinama i nestao za par sati. Tamo gdje je bio rasadnik...

SA
Satnik1111
13:31 24.06.2024.

Jeli moguće da su to napravili pripadnici manjine koja od 2000-te godine imaju veča prava od Hrvata? Jeli se oglasio predsjednik saborskog odjela za ljudska prava?

Avatar canned heat
canned heat
13:16 24.06.2024.

Što kaže "precednik" Odbora za ljudska prava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije