Kumice na muci

Provjeravat će ih na ulazu, a sir će morati donositi hladan

\'28.01.2011., Sisak - Prodavacice sira i vrhnja na Gradskoj trznici strahuju od novih propisa za prodaju njihovih proizvoda. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
28.01.2011.
u 16:18

Umjesto da potičemo seljake, mi ih sada nepotrebnim zakonima samo uništavamo, kaže Vesna Biličić koja redovito kupuje na sisačkoj tržnici

Vitrine za sir i vrhnje na sisačkoj tržnici do proljeća će osim higijenske dobiti i rashladnu funkciju. Niže temperature do sada su postizane pojačanom klimatizacijom prostorije, no Zakon o hrani i Pravilnik o higijeni neumoljiv je te kaže da se mliječni proizvodi smiju prodavati samo pohranjeni u hladnjacima.

Provjera temperature

– Postupak uvođenja rashladnih uređaja u tijeku je. U dogovoru s inspekcijom odlučili smo postaviti isparivače, koji će u vitrinama održavati temperaturu od osam stupnjeva. Prodavači će sireve morati donositi već rashlađene, a za transport do tržnice koristiti rashladne torbe. Uveli smo i termometar za sir, čija će se temperatura testirati pri ulasku – kaže Marko Bionda, direktor Gradske tržnice. I prodavači i kupci složni su u jednom – sve stroži kriteriji za hrvatske kumice postali su besmisleni.

Sve za Europsku uniju

– Vitrine su dobro rješenje za higijenu, ali za hladnjacima nema potrebe. Umjesto da potičemo seljake, mi ih zakonima uništavamo. Sve to činimo zbog ulaska u Europsku uniju, koja sama nema tako stroge kriterije – kaže stalna mušterija Vesna Biličić. Redovito kupuje kod Marice Dovranić, koja na štandove dolazi dva puta tjedno iz 15 kilometara udaljene Luke Lijeve.

– Sireve već sada držim u hladnjaku, a po vrućinama ih prenosim uz ledene uloške u koritu. Ako zaživi sve što nam sada najavljuju, mi mali proizvođači bez registriranih sirana (kakvih je na području Siska za sada samo jedna, op.a.) teško ćemo opstati. Nećemo smjeti kuhati sireve, a ni prodavati one suhe. Inspekcija će od svake vrste uzimati po 20 dekagrama, zbog čega će nam ti sirevi ostati neprodani, a za svaku pojedinu analizu 400 kuna plaća sam prodavač. Pregledavat će nam i prostorije u kojima proizvodimo – kaže M. Dovranić. Jednom tjedno s nekoliko sireva opskrbi se Jagica Topić.

– Imam svoju kumicu kod koje redovito kupujem i jako sam zadovoljna kvalitetom – kaže J. Topić. Inspekcijama će se spremno prilagoditi i Ankica Tomašinec iz Palanjka, kojoj zarada od prodaje na tržnici dobro dođe. Ni ostalim kumicama ne preostaje ništa drugo. 

Komentara 6

Avatar seneka
seneka
15:59 29.01.2011.

Tako je,nebude se seljak sa kravicom,bogatio na naš račun,treba biti stroži nego EU,jer smo mi ,to cjeli svijet zna veči katolici od samog PAPE.

SV
sveznalica100
16:11 29.01.2011.

Ovakve stvari nam trebaju da dokrajče svaki vid proizvodnje u Hrvatskoj, tako da se uližemo Europi kupujući isključivo njihovo. . Tako nam i treba kad nam zakone i propise donose debeloguzi administratori koji nemaju blage veze o stvarnom životu poljoprivredni bilo koje vrste (doduše, ista stvar je u bilo kojem resoru gospodarstva u Hrvatskoj-NA NAŠU PREVELIKU ŽALOST)

JA
jankoprekobrda
11:07 30.01.2011.

Sada nams EU uci kako prodavati domeci sir i vrhnje, oni toga nemaju a mi tako radimo stotinama godina i nitko n ije odapeo od toga. Ako su oni prljevi i zarazeni nismo mi. Govorim godinama a ljudi ne vijeruju,ju, nece biti domavcih kolinja, nece biti sira i vrhnja, nece biti domace rakije, nece biti ni domaceg grincajga, nece biti ni trznica, jer veliki proizvodjaci moraju ostvariti velike profile a mali neka crknu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije