EURIZONOV KUTAK O TRŽIŠTU

Prvo polugodište 2024. – Otporno gospodarstvo i inflacija koja se polako vraća na ciljanu razinu guraju dioničke indekse na nove maksimume

Foto: Shutterstock
1/2
19.07.2024.
u 10:43

Stabilan gospodarski rast u SAD-u te postupno ponovno ubrzanje rasta u eurozoni, zajedno s inflacijom koja je blizu cilja središnje banke u eurozoni i više ponovo ne raste u SAD-u, gurnuli su vodeće dioničke indekse do novih najviših razina. Globalni referentni indeks MSCI All Country World Index ostvario je rast od 13,5% u prvih šest mjeseci 2024., dok je američki S&P 500 ostvario rast od 15,3%, a europski referentni indeks Euro Stoxx 50 8,6% te njemački DAX 8,9%. Hrvatski indeks Crobex porastao je u istom razdoblju 11,68%, krećući se oko svoje najviše razine u posljednjih 16 godina. Uz približavanje inflacije ciljanoj razini od 2% u eurozoni, ECB je u lipnju uspio smanjiti kamatne stope prvi put od 2019. godine, snizivši stopu na depozite s 4% na 3,75%. Američka središnja banka (FED) još uvijek zadržava kamatne stope na istim razinama, iščekujući podatke o inflaciji i tržištu rada koji bi pružili potrebno povjerenje za smanjenje kamatnih stopa. Tržišta obveznica bila su volatilna, a prinosi su bili na osjetno višoj razini u odnosu na početak godine. Prinos na američke desetogodišnje državne obveznice iznosio je 4,40% na kraju lipnja, u usporedbi s 3,88% na početku godine, dok je usporediva njemačka obveznica prvu polovicu godine zaključila na 2,50%, što je porast u odnosu na 2,02% na početku godine. Prinos na hrvatske desetogodišnje državne obveznice porastao je za 14 baznih bodova od početka godine, krećući se oko razine 3,57% na kraju lipnja.

Očekivanja za drugo polugodište 2024. godine:

Što se tiče gospodarstva, očekuje se nastavak globalnog ciklusa rasta, unatoč nedavnim znakovima da bi američko gospodarstvo moglo neznatno usporiti u drugoj polovici godine. U eurozoni, gdje se čini da gospodarski ciklus zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama, rast se posljednjih mjeseci oporavlja i vraća se uobičajenoj brzini, nakon što se zaustavio malo ispod nule krajem 2023. godine. Kako je inflacija u SAD-u, počevši od drugog kvartala, prestala ponovno ubrzavati te su FED-ove preferirane mjere inflacije – PCE (Personal Consumption Expenditure) i temeljni PCE pale u svibnju na 2,6%, a nedavni podaci ukazuju na „normalizaciju” tržišta rada, investitori sada uračunavaju prvo spuštanje kamatnih stopa od strane FED-a u rujnu. Očekuje se da bi ovo trebalo pokrenuti silazni ciklus koji bi trebao sniziti kamatnu stopu FED-a sa sadašnjih 5,5% na 4,0% krajem 2025. Konsenzusne prognoze također uračunavaju dva spuštanja kamatnih stopa od strane ECB-a ujesen i nastavak procesa spuštanja u 2025. godini, s očekivanom konačnom razinom kamatnih stopa od 2,5%. Osim gospodarstva i monetarne politike, politički rizik je u posljednje vrijeme privukao pažnju tržišta, budući da se predsjednički izbori u SAD-u (5. studenog) polako približavaju, a prijevremeni izbori u Francuskoj rezultirali su neočekivanim zastojem. Obično neizvjesnost (i volatilnost) dostiže vrhunac prije glasanja, a nakon toga opada, što se pokazalo točnim za francuske izbore i moglo bi biti slučaj i za izbore u SAD-u, iako će komplicirana politička situacija u Francuskoj i dalje privlačiti pozornost ulagača.

Foto: Shutterstock

Srednjoročni osnovni scenarij stabilnog rasta u SAD-u s postupnim ponovnim ubrzanjem u eurozoni, potvrđuje se kao povoljan za financijska tržišta. Valuacijske razine dioničkih tržišta u skladu su s povijesnim prosjecima, no veće su u američkom tehnološkom sektoru, gdje je ipak koncentriran najveći rast dobiti. Unatoč nategnutim procjenama tehnoloških dionica i odgodi FED-ovog početka spuštanja kamatnih stopa, trenutni ekonomski ciklus i trend rasta dobiti elementi su podrške za dionička tržišta, uz sve veći značaj pravovremenog ulaska, odnosno izlaganja tržištu. Tržišta obveznica nude zanimljive kuponske kamatne stope i zadržavaju privlačnost u srednjem roku, uz podršku očekivanog ciklusa smanjenja kamatnih stopa. Određena kratkoročna volatilnost mogla bi se nastaviti materijalizirati sve dok središnje banke i tržišta ne postignu konsenzus o projiciranom putu monetarne politike, ovisno o nadolazećim makroekonomskim podacima. 

Kako investirati?

Tržišni trend u prvoj polovici 2024. godine i scenarij za drugu polovicu godine potvrđuju važnost odabira diversificiranog ulaganja u sve klase imovine, u skladu s profilom rizičnosti svakog ulagatelja.

Tržište obveznica nudi pozitivne prinose (nominalne i realne), što nije bio slučaj godinama, a dionička tržišta postižu nove povijesne maksimume te pronalaze podršku u pozitivnom ekonomskom ciklusu. Dakle, ulaganje u rizičnije klase imovine je zanimljiva prilika za iskoristiti, ali pravovremeno djelovanje i ispravan pristup postali su još značajniji. U ovom bi trenutku moglo biti prikladno povećati ulaganja u obveznice, budući da će se u budućnosti oblikovati manje povoljno okruženje sa stajališta prihoda od kupona (s obzirom na cikluse smanjenja kamatnih stopa, obveznice koje dospijevaju refinancirat će se uz niže prinose) zbog očekivanog smanjenja kamatnih stopa od strane središnjih banaka u drugoj polovici godine.

Nadalje, zbog različitih makroekonomskih ili geopolitičkih čimbenika, mogu postojati faze volatilnosti u sljedećim mjesecima koje bi mogle predstavljati priliku za ulaganje i povećanje diversifikacije portfelja uz prethodno pravovremeno pozicioniranje. 

Foto: VL native tim

Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, svaki ulagatelj obvezan je upoznati se s sadržajem Prospekta i Pravila, Ključnim podacima (informacijama) za ulagatelje te ex-ante prikazom troškova i naknada. Svi navedeni dokumenti dostupni su na mrežnim stranicama društva Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. (dalje u tekstu: Društvo) www.eurizoncapital.com/hr, distributera te u svim poslovnicama Privredne banke Zagreb d.d. .

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize i očekivanja temelje se na javno dostupnim informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet teksta nisu u cijelosti objašnjeni. Više o rizicima vezanim uz ulaganje u svaki pojedini fond i portfelje pod upravljanjem Društva možete saznati na www.eurizoncapital.com/hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije