iskustva

Pse u Velikoj Britaniji školuju da otkrivaju i maligna oboljenja

Centar za rehabilitaciju Silver
Foto: Privatni album
1/4
20.05.2015.
u 17:00

Programi koji se u Hrvatskoj ne provode pravi su izazov za budućnost, kažu u Centru Silver, koji se bavi školovanjem pasa

U potrazi za novim znanjima u radu sa psima pomagačima djelatnici Centra za rehabilitaciju Silver posjetili su srodne institucije u Velikoj Britaniji.

Osim dugogodišnje tradicije rada sa psima vodičima i osobama s oštećenjem vida, ova zemlja odabrana je i zbog drukčijih metoda u radu s osobama s invaliditetom. Tako je delegacija Silvera imala priliku upoznati se i sa školovanjem pasa koji njušenjem promjena u organizmu korisnika javljaju da je on u opasnosti, npr., od gubitka svijesti.

Psi sudjeluju i u znanstvenim radovima, svojim njuhom registriraju promjenu mirisa u uzorku pacijenta što upućuje na patološke promjene (rak prostate, rak mjehura).

– Vratili smo se s puno korisnih informacije o novim praksama te nizom ideja za promišljanje. Posjet institucijama u Londonu i okolici omogućio nam je da sagledamo rad našeg centra iz različitih perspektiva, kritički promislimo i odlučimo se na neke promjene. Domaćini su nesebično dijelili s nama svoja znanja i iskustva iz prakse.

U područjima koja su nam dobro poznata usporedili smo rad, prokomentirali teškoće i uspjehe te dogovorili suradnju na projektima. Vidjeli smo i neke programe koji se kod nas još ne provode, ali predstavljaju prave izazove za budućnost, kao što su psi za detekciju malignih bolesti i pomoć osobama oboljelima od dijabetesa. Kao i uvijek, što više znamo, to smo svjesniji koliko još moramo vidjeti, čuti i naučiti.

Već smo dobili preporuke i ideje za posjet drugim inozemnim institucijama koje se bave psima pomagačima, a dogovaramo i dolazak stranih delegacija u Centar za rehabilitaciju Silver – kaže Alina Grbac, mag. psych. iz Centra za rehabilitaciju Silver.

https://www.vecernji.hr/ritam-grada/psi-vodici-slijepih-kao-pravi-andeli-cuvari-s-krilima-934868

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/labrador-errol-oslonac-je-bruni-u-svim-zadacima-933120

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar @promatrač
@promatrač
18:25 20.05.2015.

Moj brate vidiš ti to. Kod njih i ćukenja postaju doktori. Preglednjuše te od glave do pete sve za jednu kost, a naši neće bez 300 eurona ni da te pogledaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije