EPIDEMIJE

Ptičja gripa hara Azijom, EU uvela zabranu uvoza

24.01.2004.
u 00:00

Tajland je nakon Brazila najveći izvoznik piletine u Europsku Uniju

Nakon što je Tajland potvrdio da se u toj zemlji pojavila ptičja gripa, Europska unija jučer je odmah uvela zabranu uvoza tajlandske piletine. Nakon Brazila, Tajland je drugi po veličini izvoznik svježe piletine u EU. Istodobno, iako je ptičja gripa samo u nekoliko slučajeva prešla sa životinja na ljude, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi moglo doći do mutacije virusa pa bi on mogao postati opasan i za ljude.

U Tajlandu je potvrđeno da su zaražena dva dječaka koja su bila u izravnome dodiru s ubijenim pilićima zaraženima tom bolešću. Dječaci su živjeli na farmama za koje je potvrđeno da su zahvaćene ptičjom gripom, a tajlandske vlasti optužene su da su prikrivale epidemiju na farmama kako bi zaštitile proizvođače piletine. Ispituje se još nekoliko slučajeva, no do sada nije potvrđeno da je riječ o toj bolesti. Savjet svima koji jedu piletinu jest da meso treba dobro skuhati te da ni po koju cijenu ne jedu jaja koja nisu termički obrađena.

Uzgoj pilića jedna je od najvažnijih industrijskih grana u Tajlandu, pa bi zabrana uvoza svježeg pilećeg mesa u Japan i zemlje EU, koji su ujedno i najveći kupci, mogla nanijeti velike štete Tajlandu, četvrtome po veličini svjetskom izvozniku piletine koji godišnje na tome poslu zaradi oko milijardu i pol dolara.

Od ptičje gripe već je umrlo petero ljudi u Vijetnamu, a zaraženo je nekoliko milijuna pilića u Južnoj Koreji, Tajvanu, Japanu i Vijetnamu. Doda li se tome da je u ovome dijelu svijeta najviše novih slučajeva oboljelih od SARS-a, taj dio Azije područje je visokoga zdravstvenog rizika. Svjetska zdravstvena organizacija poslala je u Tajland tim stručnjaka za gripe, koji će pokušati zaustaviti zarazu.

Naime, standardna cjepiva protiv gripe posve su beskorisna ako se pričja gripa počne širiti među ljudima, iako zasad nema dokaza da se čovjek može zaraziti od drugog čovjeka. (Ma. Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije