protiv suđenja u odsutnosti

Pupovac: Zbog ovoga ćemo imati ozbiljnu političku frikciju između nas i Vlade

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.11.2014.
u 13:35

SDSS-ov Milorad Pupovac danas se tijekom saborske rasprave o Zakonu o kaznenom postupku oštro usprotivio amandmanu koji je Vlada jučer donijela na taj prijedlog izmjena zakona kojima se omogućuje suđenje u odsutnosti okrivljenika

SDSS-ov Milorad Pupovac danas se tijekom saborske rasprave o Zakonu o kaznenom postupku oštro usprotivio amandmanu koji je Vlada jučer donijela na taj prijedlog izmjena zakona kojima se omogućuje suđenje u odsutnosti okrivljenika.

Upozorava da bi takav amandman mogao stvoriti razdor između njegove stranke i Vlade. Podsjetimo, Vlada je na jučerašnjoj sjednici podnijela amandman po kojem okrivljenik mora imati odvjetnika već od donošenja rješenja o provođenju istrage, umjesto od dostave tog rješenja, a s time želi olakšati postupanje u slučajevima kada okrivljenik nije dostupan tijelima kaznenog progona, prije svega u suđenjima za ratne zločine. Pupovac je rekao da bi izmjene ovog zakona, po kojima bi, između ostalog, od 1. travnja 2015. županijski sudovi postali mjerodavni za odlučivanje o žalbama protiv presuda svih općinskih sudova u kaznenim predmetima, njegova stranka podržala, da nema amandmana Vlade.

– Vlada je po svoj prilici pod nekim neobičnim okolnostima odlučila jučer usvojiti na svojoj sjednici taj amandman. Ja ne želim vjerovati da su te okolnosti političke, a niti želim vjerovati da su parapolitičke, ali bojim se da s obzirom na brzinu i s obzirom na činjenicu da nisu napravljene adekvatne pripreme da je zapravo riječ o tome. Da nije riječ o pravosuđu nego o politici – primijetio je Pupovac ustvrdivši kako se ovaj amandman prije svega odnosi na suđenja za ratne zločine.

Podsjetio je da je institut suđenja u odsutnosti prekinut prije nekoliko godina odlukom Vrhovnog suda RH, ali i Europske komisije i OESS-a.

– Navest ću vam jedan slučaj, gospodine ministre. Edita Rađen i njezin brat Ernest, ona medicinska sestra, a on košarkaški trener. Osuđen je na 20 godina za ratni zločin u odsutnosti. Ona je dobila 20 godina jer joj se sudilo u odsutnosti samo zbog toga što je netko čuo da je bila medicinska sestra na nekom lokalitetu gdje je počinjen ratni zločin. Osuđena je bez ikakvih dokaza – upozorio je Pupovac te naglasio kako trenutačno postoji čak 500 presuda donesenih u odsutnosti.

– Te su presude služile da se zastraše ljudi i da se ne vraćaju oni koji su u izbjeglištvu. Jer nitko nije znao je li pod istragom, je li osuđen u odsutnosti ili nije. I kao posljedicu toga imate ovako slab povratak kakav imate unatoč naporima da to tako ne bude. Gospodine ministre, s tim institutom pravosuđe je bilo u funkciji naopake politike da se ljude zastraši, da se ne vrate, a ne da se zadovolji pravda – vjeruje Pupovac.

Zanima ga zašto hrvatsko pravosuđe ne procesuira zločine koji su nedvojbeno počinjeni, pa ministra pravosuđa Orsata Miljenića pita što je sa zaštitom svjedoka zločina u Gruborima.  

– Jesu li i oni nedostupni pa je potreban ovaj amandman da biste ih sankcionirali u odsutnosti ili naše pravosuđe ne radi svoj posao – zanimalo je Pupovca koji je zaključio da njegova stranka neće podržati izmjene ovog zakona zbog amandmana. 

– Budući da ga imate, mi ga nećemo podržati, i ne samo da ga nećemo podržati, nego ćemo imati ozbiljnu političku frikciju između nas i Vlade, zbog toga što od ovoga koristi nema nikakve, samo političke štete – ocijenio je Pupovac.

Ministar Miljenić odgovorio mu je da Vlada ne može utjecati na rad pravosuđa, ali je "apsolutno na opredjeljenju da se svi moraju procesuirati, bez obzira tko je žrtva i tko je počinitelj i da se prema svima mora jednako postupati".

– Vidite da se Vladu optužuje da politički utječe na ovaj ili onaj postupak, no to jednostavno nije istina. Kao što nije istina da smo sudjelovali u nekim aktualnim postupcima, nismo ni u ovima i ne smijemo i ne možemo utjecati. To od nas nitko ne može i ne smije tražiti i tu priča počinje i završava, što se tiče Vlade i utjecaja – odgovorio mu je Miljenić. Složio se s Pupovcem da su navedeni primjeri zlouporabe suđenja u odsutnosti o kojima je govorio nedopustivi. Ipak upozorava da je takvo suđenje moguće po važećem zakonu, a kao primjer navodi suđenje protiv Aleksandra Vasiljevića i drugih optuženih za logore u Srbiji.

– Tamo gdje postoji kvalitetna optužnica, gdje postoje dokazi, ne vidim zašto ne bismo sudili u odsutnosti, u ratnim zločinima i u svakom drugom predmetu – dodao je Miljenić te zaključio kako je ovaj amandman u biti prije deset dana zatražio DORH kako bi mu se olakšalo postupanje.

Komentara 52

GE
genšer
13:46 14.11.2014.

Osokolio se Pupovac od kad je Šešelj u srbiji,,hmmmmmmmmmožemo svašta očekivat....

GE
genšer
13:48 14.11.2014.

sad će ubrzo i Savo Šrbac, sigurno nnešto izvalit a odma drugi dan će to podržat Zoran i Vesna Pusić te Vesna Teršalić.....Matiću ,jesi li Teršalički predao podatke.......

Avatar Svećenik
Svećenik
14:16 14.11.2014.

sad su ovom vječitom predstavniku Srba u Hrvatskoj narasla krila Došo mu je gazda iz pvdekane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije