RAT U EUROPI

Ukrajinsko oružje sada može gađati mete u Rusiji udaljene 1500 kilometara: 'Ovo će donijeti rezultate'

ukrajina
Foto: REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.09.2023.
u 15:00

Putin je tijekom posjeta ruskom selu Turginovu izrazio iznenađenje što učitelj znanosti u lokalnoj školi polaže doktorat. Selo je posjetio nakon razgovara sa studentima u "laboratoriju za menadžment" u blizini glavnog grada na "Dan znanja" 1. rujna.

 Vladimir Putin nenajavljeno je u petak posjetio rusko selo Turginovo kako bi vidio mjesta povezana s njegovom obitelji. Stanovnici su mu rekli da trebaju više i bolje stanove. "Da, da, slažem se, sve ćemo raditi postupno", rekao im je Putin. Njegova vojska i dalje ne miruje, rusko ministarstvo obrane priopćilo je rano u subotu da su njegove snage uništile ukrajinski čamac bez posade u pokušaju napada na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom.

>> VIDEO Rusija navodi da je oboren ukrajinski raketni sustav, dok Ukrajina tvrdi da napreduje na jugu

Tijek događaja:

15:00 - Ruska vojska rasporedila je elemente novokreirane pričuvne vojske kako bi omogućila jedinicama koje su trenutno na prvoj liniji u istočnoj regiji Luhansk da se bočno prerasporede za obranu od ukrajinske protuofenzive na jugu, navodi Institut za proučavanje rata (ISW).


14:57 - Zaklada A. B. Nobela objavila je u subotu da ipak neće pozvati veleposlanika Rusije na svečanost dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu pošto je ranija najava da će pozivnicu dobiti svi izazvala ogorčene kritike.

"Odlučili smo zadržati lanjsku mjeru što znači da nećemo pozvati veleposlanike Rusije, Bjelorusije te Irana na svečanost uručenja Nobelove nagrade u Stockholmu", priopćeno je. Odustajanje od pozivnice službeni Kijev odmah je pozdravio kao pobjedu humanizma. Zaklada je odlučila uskratiti pozivnicu veleposlaniku Islamske Republike Iran zbog gušenja prosvjeda u zemlji. 


14:50 -  Rusko ministarstvo obrane u subotu je priopćilo da su iznad područja Belgoroda srušena tri ukrajinska drona, a guverner te pokrajine objavio da je u ukrajinskom raketnom napadu na selo blizu granice ubijena jedna osoba. I guverneri obližnjih pograničnih područja Brjansk i Kursk izvijestili su o nizu sela koja su se našla pod paljbom ukrajinskih snaga, dodajući da je u Kursku jedna žena ranjena.

Ukrajinski napadi dronovima sve su učestaliji pa se nekih dani bilježe i napadi desecima dronova. Napad dronovima nije izbjegao ni ruski grad Pskov kloji se nalazi na čak 600 kilometara od Ukrajine. Oblast Hersona, pod kontrolom proruskih vlasti, također se našla ma meti ukrajinskih dronova. Tamošnje vlasti su izvijestile da je u napadu na selo Maslivka ranjen civil.


14:35 - Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje današnji požar u Sankt-Peterburgu. Navodno se zapalila hladnjača, a crni dim se vidi iz cijelog grada. Požar se prostire na površini od oko 1500 četvornih metara, a u gašenju sudjeluje preko 80 ljudi. Nema ljudskih žrtava, prenosi Pravda.com

 


12:05 - Rusko ministarstvo obrane je u subotu reklo da je oborilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice nad Belgorodskom oblasti na granici s Ukrajinom, koja je redovito pod napadom ukrajinskih snaga. Ministarstvo je ranije objavilo da su njegove snage uništile ukrajinsko bespilotno plovilo korišteno u pokušaju napada na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom.

Ukrajinski napadi dronovima na ruski teritorij su se u proteklih nekoliko tjedana intenzivirali, pri čemu su na određene dane deseci bespilotnih letjelica istovremeno napali Rusiju. Most, dovršen 2018., četiri godine nakon što je Rusija okupirala i anektirala poluotok od Ukrajine, pod opetovanim je napadima otkako je Moskva započela invaziju.

POVEZANI ČLANCI:

"(U petak), 1. rujna oko 23.15, kijevski je režim pokušao izvršiti teroristički napad dopola napunjenim bespilotnim brodom", napisalo je ministarstvo na komunikacijskoj platformi Telegram. Ministarstvo je dodalo da je brod "uočen i uništen na vrijeme u blizini obale Crnog mora".

Moskva je objavila i da je nakon toga oborila u noći na subotu tri ukrajinske bespilotne letjelice koje su gađale Krimski most. Prema ruskom Ministarstvu obrane, ukrajinske bespilotne letjelice uništene su iznad Crnog mora oko 2 sata ujutro, prije nego što su stigle do mosta izgrađenog nakon aneksije Krima.


12:00 - Ukrajina sada može gađati ciljeve na ruskom teritoriju udaljene 1500 kilometara koristeći vlastito oružje, kazao je dužnosnik iz Kijeva u petak, a Moskva je u subotu rekla da je oborila dva ukrajinska drona nad Belgodorskom oblasti koja graniči s Ukrajinom i redovito je meta njenih napada.

Daleke mete više ne predstavljaju poteškoću zato što Ukrajina već neko vrijeme razvija vlastiti program raketa i dronova, rekao je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na ukrajinskom radiju. Oružje koje se koristi na ruskom teritoriju ukrajinskog je podrijetla, kazao je, osvrćući se na napade na ruske vojne ciljeve do kojih je došlo u sklopu napora Kijeva da odbije snage Kremlja u ratu započetom prije više od 18 mjeseci.

Naveo je ukrajinski raketni program koji postoji od 2020. i činjenicu da su mnoge tvrtke sada uključene u proizvodnju bespilotnih letjelica. "Sve ovo će donijeti rezultate", rekao je u petak navečer. Ukrajinske oružane snage mogu gađati ciljeve ne samo na udaljenosti od 700 kilometara, već "čak od 1000 do 1500 kilometara". Kijev isključivo napada vojne ciljeve, istaknuo je Danilov.

POVEZANI ČLANCI:


11:10 - Veleposlanici Rusije i Bjelorusije ponovno su pozvani na dodjelu Nobelove nagrade nakon što su prošle godine bili isključeni zbog invazije na Ukrajinu, objavila je Nobelova zaklada.

"Širimo naše pozive za slavlje i razumijevanje Nobelove nagrade i važnosti slobodne znanosti, slobodne kulture i slobodnih, miroljubivih društava", rekao je Vidar Helgesen, izvršni direktor Nobelove zaklade, piše CNN. Rusi i Bjelorusi isključeni su iz brojnih događaja otkako je Moskva pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu, koju je uvelike potpomogao Minsk, u veljači 2022.

"To je nevjerojatno naivno gledište i potkopava koheziju koja nam je potrebna u cijelom društvu na globalnoj razini, u Europi, kako bismo podržali Ukrajinu da dobije ovaj rat i zaustavi Putina. Nobelov odbor pridonosi stvaranju presedana, vrlo opasnog presedana, dajući zeleno svjetlo da se Rusija pozove na glamuroznu zabavu dok projektili padaju na ukrajinske kulturne centre i ubijaju djecu", rekla je švedska liberalna zastupnica u Europskom parlamentu Karin Karlsbro.


11:00 - Ukrajinske snage nastavljaju poduzimati ofenzivne akcije na osovini Orihiv u južnoj Ukrajini, gdje njihove jedinice dolaze do prve ruske glavne obrambene linije. Ruske snage nastoje zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu dok istovremeno provode vlastitu ofenzivu na sjevernoj osi oko Kupjanska.

Vjerojatno žele odvratiti Ukrajinu od protuofenzive, prisiljavajući je da svoje snage podijeli između Orihiva i Kupjanska. S obzirom na to da je Rusija postigla skromne dobitke u blizini Kupjanska od početka ukrajinske protuofenzive u lipnju, vrlo vjerojatno to želi iskoristiti i nastaviti snabdijevati osovinu resursima. Rusija time riskira podjelu svojih snaga dok nastoji spriječiti ukrajinski proboj, napisali su iz britanskog ministarstva obrane.


10:50 -  Papa Franjo je u subotu pozvao svjetske vođe da otjeraju "mračne oblake rata" dok je govorio u Mongoliji, zemlji smještenoj između dviju svjetskih velesila, Rusije i Kine, na koje se usredotočio u diplomatskim naporima Vatikana glede Ukrajine.


7:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin nenajavljeno je u petak posjetio rusko selo Turginovo kako bi vidio mjesta povezana s njegovom obitelji, rekao je ruskim medijima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Deseci seljana okupili su se pritom i klicali ruskom predsjedniku, a videozapis koji su objavile lokalne novinske stranice prikazuje stanovnika kako "hrle uz ozarenog predsjednika" nakon što je izašao iz automobila na seoskom trgu u sumrak.

"Puno zdravlja, snage i sreće", rekla je jedna žena. "Hvala vam što ste nas došli vidjeti. Što ste nas se sjetili". Tijekom zaustavljanja koje je trajalo samo nekoliko minuta, Putin je izrazio iznenađenje što učitelj znanosti u lokalnoj školi polaže doktorat i obećao poboljšanje uvjete za privlačenje kvalificiranih ljudi u to područje. Stanovnici su mu rekli da trebaju više i bolje stanove.

POVEZANI ČLANCI:

"Da, da, slažem se, sve ćemo raditi postupno", rekao im je Putin tijekom susreta koji je trajao svega nekoliko minuta. "Moje najbolje želje na početku školske godine". Selo je posjetio pri povratku Moskvu nakon razgovara sa studentima u "laboratoriju za menadžment" u blizini glavnog grada na "Dan znanja" 1. rujna uz tradicionalni početak školske godine.


7:15 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je rano u subotu da su njegove snage uništile ukrajinski čamac bez posade u pokušaju napada na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom. Ministarstvo je u objavi na Telegramu reklo da je brod bez posade "uočen i uništen na vrijeme u blizini obale Crnog mora" oko 23,15 u u petak.

>> VIDEO Ruski vojnik spretno od sebe odbio ručnu bombu

Ključne riječi

Komentara 110

KU
Kujttim
08:54 02.09.2023.

Koje jeftine KGB-ovske dosjetke s dvojnikom. Pravi Putin se već godinama ni s kim ne rukuje.

DU
Deleted user
10:03 02.09.2023.

Putin je stvorio kult ličnosti nalik Staljinu ili Kim Jong Unu. Još samo fale oni što hodaju s ceduljicama i zapisuju obećanja i želje božanstva iz Kremlja.

FU
Fusnota
09:29 02.09.2023.

ajde barem imaju poljske WCe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije