Slavonski Brod

Račune plaćaju bez naknade na šalterima Gradske blagajne

Slavonski Brod
Ivica Galović/PIXSELL
15.07.2013.
u 17:46

Grad Slavonski Brod prvi je u Hrvatskoj uveo mogućnost plaćanja računa na Gradskoj blagajni bez naknade.

Znana je činjenica da su umirovljenici najbolji i najredovitiji platiše svih svojih dugovanja, pa tako i mjesečnih računa za režije.

Mirovine su većini slavonskobrodskih umirovljenika uplaćene upravo ovih dana, pa su kao savjesni građani krenuli u pohod plaćanja pristiglih računa, koji su čini se baš i tempirani oko tog datuma. To se u sljedećih nekoliko dana manifestira većim gužvama i povećanim redovima na šalterima pošta i banaka, a osobito Gradske blagajne na Korzu. Račune je najbolje platiti odmah, jer visoki mjesečni izdaci za komunalne i slične usluge, ako se ne plaćaju redovito, lako znaju "pojesti" cijelu mirovinu ili plaću, a to onda nikako nije dobro.

Prvi u Hrvatskoj

Toga su Brođani itekako svjesni, pa nastoje ispostavljene račune za potrošeno podmiriti što prije i to po mogućnosti – bez bankovne provizije. Na sreću Grad Slavonski Brod prvi je u Hrvatskoj uveo mogućnost plaćanja računa na Gradskoj blagajni bez naknade i to je glavni razlog zašto je tijekom današnjeg prijepodneva bila "pod opsadom" redovitih platiša, koji su se pred njene službenike na šalteru dragovoljno došli oprostiti od gotovine iz novčanika kako bi sljedećih mjesec dana, kao savjesni i kulturni građani nastavili živjeti sretnije, a i mirnije savjesti.

Tako Brođani bez naknade već treću godinu mogu plaćati račune za usluge "Brod plina", "Komunalca", "Vodovoda" i "Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić", kao i sve uplate prema proračunu Grada, primjerice komunalnu naknadu, komunalni doprinos, najam ili otkup stana i druge pristojbe. Plaćanje računa bez naknade nije zanemarivo za osiromašene kućne budžete, jer se lako može izračunati da se za samo pet računa, poput onih za vodu, plin, komunalnu naknadu, odvoz smeća i dječji vrtić, godišnje može uštedjeti i do 445 kuna, ovisno o visini naknade, banci i načinu plaćanja.

Prema nekim izračunima, građani Slavonskog Broda plaćajući račune uz skupe provizije od 3 do 5 kuna godišnje potroše od 1,5 do 2,5 milijuna kuna. Proračun je izrađen na temelju 836.644 izdanih uplatnica koje Grad, vrtići i gradska poduzeća (Komunalac, Brod plin, Vodovod) upućuju na naplatu građanima. Projekt Gradske blagajne koji građanima donosi znatne novčane uštede, vodeći se pozitivnim iskustvom Grada Slavonskog Broda, prepoznala je i već primijenila Virovitica, pa tako i Virovitičani svoje račune za plaćanje usluga gradskim komunalnim poduzećima i službama bez naknade plaćaju na blagajni grada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije