UŽIVO: RAT U EUROPI

Ukrajinski general kaže da je uspio protunapad u Bahmutu, Prigožin se žali ne velike ljudske gubitke

A Ukrainian service member fires an anti-tank grenade launcher at a front line near the city of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.05.2023.
u 20:53

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da zapad želi jedino pad Rusije, a da njegova zemlja želi mirnu budućnost, zahvalivši herojima "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, kako naziva rusku invaziju te zemlje. "Njihov cilj jedino je vidjeti pad naše zemlje", rekao je Putin na ceremoniji kojom se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu

Rusija je u utorak ujutro lansirala oko 15 krstarećih projektila na glavni grad Ukrajine no sustavi protuzračne obrane sve su ih oborili, rekli su ukrajinski dužnosnici. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Kijev kako bi obilježila Dan Europe. Vođa paravojne skupine Wagner optužio je vojnike regularne ruske vojske da su pobjegli sa svojih položaja u Bahmutu, epicentru borbi na istoku Ukrajine, i kritizirao državni vrh da nije sposoban braniti Rusiju. Sjedinjene Države najavile su novu pošiljku vojne pomoći Ukrajini vrijednu 1,2 milijarde dolara.

VIDEO Helikopteri Mi-8 koje je donirala Hrvatska stigli u Ukrajinu

TIJEK DOGAĐAJA:

20:53 - Više od 5,5 milijuna Ukrajinaca koji su početkom rata u veljači 2022. napustili svoje domove vratilo se kući, i to ne samo u velike gradove poput Kijeva ili Dnjepra, već i u mala mjesta blizu prve crte bojišnice. U malom gradu Pokrovsku u istočnoj Ukrajini noću sada kroz otvorene prozore dopiru zvukovi dječje igre, cike i galame. Tržnice su pune, prodaja u lokalnim trgovinama raste.

>> OPŠIRNIJE


20:49 - Ukrajinska vojna postrojba rekla je da je rastjerala rusku pješadijsku brigadu s bojišnice blizu Bahmuta, potvrdivši time izjavu čelnika ruske privatne vojske Wagner da su ruske snage pobjegle.

General pukovnik Oleksandr Sirski, koji predvodi ukrajinske kopnene snage, rekao je da su se ruske postrojbe u nekim dijelovima Bahmuta povukle do dva kilometra kao rezultat protunapada. Nije otkrio detalje.

Moskva nije komentirala izvještaje da je njezina odvojena 72. motostreljačka brigada napustila pozicije u jugozapadnim predgrađima Bahmuta. Ruska brigada obično se sastoji od nekoliko tisuća vojnika. Bahmut je primarna meta velike ruske zimske ofenzive i poprište najkrvavijih bitaka u Europi od Drugog svjetskog rata.

Šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, koji je iznova optuživao regularne ruske oružane snage da ne podupiru valjano svoje vojnike, rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje pozicije. "Naša vojska bježi. 72. brigada profućkala je tri kvadratna kilometra ovo jutro, gdje sam izgubio oko 500 ljudi", rekao je Prigožin.

Ukrajinska istočna vojna komanda rekla je da je ruska brigada teško oštećena, iako je rečeno da Rusija i dalje pokušava zauzeti ostatak grada. "Nažalost, nisu uništili cijelu rusku brigadu još", rekao je u televizijskom obraćanju Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočne vojne komande.

Rano u srijedu Treća zasebna jurišna brigada, koju je krajem prošle godine oformio nacionalistički Azov bataljun, objavila je video jednog od osnivača Azova, Andrija Biletskija, koji je rekao da su njegove snage "porazile" rusku brigadu.


16:51 - Rusija se priprema službeno povući iz Sporazuma o konvencionalnom oružanim snagama (CFE Treaty), prema nalogu predsjednika Vladimira Putina koji je Kremlj objavio u srijedu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov zadužen je za raspravu u parlamentu. Sam nacrt zakona o povlačenju još nije stigao u Dumu, donji dom ruskog parlamenta. Sporazum CFE postavlja gornje granice za stacioniranje teškog naoružanja na europskom kontinentu. To uključuje borbene tenkove i pješačka borbena vozila, teško topništvo, borbene zrakoplove i helikoptere. Moskva je bila jedan od supotpisnika sporazuma 1990., ali je većinu njegove provedbe suspendirala 2007. godine.

Od 2015. godine, godinu dana nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, Rusija također više ne sudjeluje na sastancima savjetodavne skupine. Nakon početka ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Putin je pozvao obrambene tvrtke svoje zemlje da masovno povećaju proizvodnju. Od tada su mnoge tvrtke u tom sektoru radile u više smjena kako bi zadovoljile potrebe ruske vojske za streljivom i oružjem - uključujući teško naoružanje.

Početkom godine Rusija je suspendirala i ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja Novi Start, koji je još bio na snazi kao posljednji veliki sporazum o razoružanju između Rusije i Sjedinjenih Država.


16:49 - Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin požalio se da njegovi borci još uvijek ne dobivaju dovoljno granata od Ministarstva obrane. U audio izjavi rekao je da je Ministarstvo obrane – koje je obećalo osigurati da sve borbene postrojbe imaju resurse koji su im potrebni – imalo duge sastanke o pitanju granata, ali da nije bilo pomaka.

“Ne dobivamo dovoljno granata, dobivamo samo 10 posto”, rekao je Prigožin.


16:40 - Vladimir Putin potpisao je dekret o pozivanju vojnih rezervista na obuku 2023. godine. Obuka ovih ruskih državljana, koji su u pričuvnom sastavu Oružanih snaga, planirana je godišnja manifestacija. Rezervisti su djelomično mobilizirani u rujnu prošle godine jer je Kremlj nastojao ojačati svoje snage usred brze protuofenzive ukrajinskih trupa, prenosi The Guardian. 


16:38 - Kanada i Latvija pomoći će u obuci ukrajinskih trupa. Zajedno će predvoditi ukrajinske vojnike na latvijskom tlu od 15. svibnja, rekla je kanadska ministrica obrane Anita Anand

Program obuke nadopunit će druge kanadske napore u obuci ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji i Poljskoj, rekla je Anand, obraćajući se novinarima zajedno sa svojom latvijskom kolegicom Inārom Mūrniece u Ottawi, prenosi The Guardian.


15:42 - Turska je odgodila plaćanje računa od 600 milijuna dolara za ruski prirodni plin do 2024. godine, prema sporazumu s Moskvom koji predviđa odgodu višestruko većeg iznosa, rekla su u srijedu dva izvora. Sporazum predviđa mogućnost odgode plaćanja više od četiri milijarde dolara računa do 2024., rekla su oba izvora pod uvjetom da ostanu anonimni.

Turska uvelike ovisi o uvozu energije, a Rusija joj je najveći dobavljač. Dogovor o odgodi plaćanja plina ublažava pritisak na turske devizne rezerve, iscrpljene neortodoksnom politikom, usmjerenom na jačanje lire, i rastom cijena energije, objašnjava Reuters. „Uplata 600 milijuna dolara službeno je odgođena za iduću godinu. Veliku ulogu (u odgodi) odigralo je povećanje cijena energije”, rekao je jedan od izvora.

Turska bi u idućim mjesecima mogla odgoditi plaćanje još računa, ovisno o kretanju cijena energije, dodao je. Rusko i tursko ministarstvo energetike i energetske kompanije Gazprom i Botas nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju o odgodi. Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao je prošli tjedan da su Turska i Moskva postigle dogovor koji Ankari omogućuje odgodu plaćanja energije do određenog iznosa, ali nije navao detalje. Turski račun za uvoz energije dosegnuo je prošle godine rekordnih skoro 100 milijardi dolara. Turci će ovog vikenda izaći na predsjedničke izbore, a ankete pokazuju da bi predsjednik Tayyip Erdogan mogao pretrpjeti poraz, uglavnom zbog krize životnih troškova i naglog slabljenja lire, velikim dijelom pod utjecajem snižavanja kamatnih stopa unatoč visokoj inflaciji.


14:49 - Ukrajinska postrojba objavila je u srijedu da je natjerala na povlačenje rusku pješačku brigadu s područja blizu Bahmuta čime je potvrdila nedavnu izjavu vođe ruske plaćeničke skupine Wagner da su ruske snage pobjegle. Moskva nije komentirala izvješća niti jedne strane da je 72. zasebna motostreljačka brigada napustila svoje položaje u jugozapadnim predgrađima Bahmuta. Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentarom, a Reuters nije mogao potvrditi stanje na terenu iz neovisnih izvora. Ruska brigada obično ima nekoliko tisuća vojnika. Bahmut, grad na istoku Ukrajine, glavna je meta ruske ofenzive od zime i poprište najkrvavijih borbi u Europi od Drugog svjetskog rata. Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje. "Naša vojska bježi. Sedamdeset i druga brigada potratila je jutros tri četvorna kilometra gdje smo izgubili oko 500 ljudi", rekao je Prigožin.

Vođa Wagnera opetovano optužuje ruske oružane snage da ne pružaju dovoljnu potporu njegovoj privatnoj vojsci koja predvodi borbe u Bahmutu. Ukrajinska Treća zasebna jurišna brigada priopćila je noću na srijedu: "To je službeno. Prigožinovo izvješće o bijegu ruske 72. neovisne motostreljačke brigade iz okolice Bahmuta i ostavljenih '500 leševa' Rusa je istinito." "Treća jurišna brigada zahvalna je na publicitetu o uspjehu na fronti." Postrojba, formirana od nacionalističke bojne Azov, objavila je rano u srijedu video snimku jednog od osnivača Azova, Andreja Bileckog, koji je rekao da su njegove snage "porazile" tu rusku brigadu.

"Zapravo, 6. i 7. bojna te brigade gotovo su u cijelosti uništene, uništena je brigadna obavještajna služba, uništen je velik broj borbenih vozila, zarobljen je značajan broj vojnika", rekao je. "Napadi su izvedeni na teritoriju širokom tri i dubokom 2,6 kilometara i cijeli taj teritorij je posve oslobođen od ruskih okupatorskih snaga." Ukrajinska vojska objavila je da su njezine snage nanijele ozbiljne gubitke 72. motostreljačkoj brigadi blizu Bahmuta, ali je nisu i uništile te dodaje da je istočni grad i dalje glavna meta Moskve. Serhij Čerevatji, glasnogovornik vojnog zapovjedništva za istočnu Ukrajinu, rekao je da je stanje i dalje "teško" u Bahmutu, ali je Moskva sve više primorana ondje angažirati regularnu vojsku jer je privatna vojska Wagner pretrpjela goleme gubitke.


12:52 - Ruski operater naftovoda Transneft objavio je da je punionica na naftovodu Družba koji vodi prema Europi u graničnom području između Rusije i Ukrajine bila meta "terorističkog" napada, prema novinskoj agenciji Tass. Transneft je objavio da nitko nije ozlijeđen u incidentu, koji je nazvao "terorističkim napadom", prenosi Reuters.

"Da, doista, rano jutros pokušan je teroristički čin protiv sustava naftovoda Družba na benzinskoj stanici u Brjansku", rekao je glasnogovornik Transnefta za Tass. "Kao rezultat toga, nitko nije ozlijeđen. Nadležna tijela istražuju okolnosti događaja."


12:45 - Ruske snage planiraju evakuirati više od 3000 radnika iz grada koji opslužuje okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje, što je rezultiralo "katastrofalnim nedostatkom" osoblja, ustvrdila je u srijedu ukrajinska državna tvrtka Energoatom.

Ukrajinski Energoatom priopćio je da je primio informacije o pripremama za evakuaciju oko 3.100 ljudi iz južnog grada Enerhodara, uključujući 2.700 radnika koji su potpisali ugovore s ruskom tvrtkom.

"Ruski okupatori dokazuju svoju nesposobnost da osiguraju rad nuklearne elektrane Zaporožje, budući da sada postoji katastrofalan nedostatak kvalificiranog osoblja", navodi Reuters u priopćenju. 


12:30 - Kremlj je odbio komentirati napredak pregovora usmjerenih na produženje crnomorskog sporazuma o žitu, koji olakšava izvoz žita iz ukrajinskih luka. Moskva je zaprijetila da će raskinuti sporazum kada istekne 18. svibnja ako se ne ukinu 'zapreke izvozu žitarica i gnojiva'.

Ranije u srijedu, ruska novinska agencija Tass sugerirala je da je dogovor blizu. Ukrajina je tražila dugoročnije produženje i sugerirala da bi željela vidjeti dodatne luke uključene u sporazum. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ruski stav dobro poznat i da je rad na dogovoru u tijeku.


11:55 - Tri lokacije u ruskim regijama na granici s Ukrajinom napadnute su bespilotnim letjelicama rano u srijedu, navode lokalne vlasti.

Osim napada na vojni objekt u Voronjeežu, te drona čije su krhotine oštetile plinsku cijev i fasadu kuće u Kursku o kojima smo već pisali, guverner regije Belgorod, Vjačeslav Gladkov, rekao je u srijedu da je eksplozija neprijateljskog drona tijekom noćnog napada na selo Olkhovatka oštetila nekoliko zgrada i automobil.


11:43 - Rusija se navodno povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Europi. Dokument objavljen na internetu pokazuje da se Moskva odlučila na taj potez, koji se mnogi smatraju simboličnim, piše Sky News. Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu 2007.


10:36 - Dvije bespilotne letjelice pokušale su napasti vojni objekt u ruskoj regiji Voronjež, rekao je tamošnji guverner. Alexander Gusev je na Telegramu napisao da pokušaj napada nije uspio. "Kao rezultat intervencijskih mjera, jedan od dronova je skrenuo s kursa i pao, dok je drugi uništen pucnjavom", naveo je, prenosi Sky News.


10:11 - Tass javlja da sigurnosna služba Ruske Federacije, FSB, tvrdi da je spriječila pokušaj atentata na šefa policije u okupiranoj regiji Zaporižje. "FSB je... spriječio pokušaj ubojstva jednog od čelnika agencija za provođenje zakona regije Zaporižja. Prva žrtva napadača trebao je biti načelnik policijske uprave u selu Kirillovka [koje se nalazi na obali Azovskog mora, južno od Melitopolja]. Prilikom pokušaja uhićenja kriminalac je pružio oružani otpor, ali je zahvaljujući profesionalnim akcijama specijalnih snaga FSB-a Rusije razoružan" navode u priopćenju.

Tass javlja da su "komponente za proizvodnju improvizirane eksplozivne naprave pronađene u mjestu stanovanja uhićenika" i da je muškarac "državljanin Ukrajine, star 31 godinu, koji je stigao u regiju Zaporižje kako bi izveo diverzantske i terorističke aktivnosti". Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


10:08 - Ukrajinski vojni zapovjednik u srijedu je rekao da su njegove trupe ubile neobjavljen broj ruskih boraca u uspješnom protunapadu u blizini istočnog grada Bahmuta. Govoreći u videu podijeljenom na Telegramu, Andrij Biletski, šef ukrajinske 3. jurišne brigade, rekao je da su "jedinice 72. brigade Ruske Federacije poražene". "6. i 8. satnija" bile su "potpuno uništene" zajedno sa značajnim brojem borbenih oklopnih vozila, dodao je.

Biletsky je rekao da je odveden "značajan broj zarobljenika" i da je "3. jurišna jedinica Wagnera također pretrpjela teške gubitke." Napadna akcija "potpuno je oslobodila" područje široko 3 kilometra i duboko 2,6 kilometara od ruskih snaga, rekao je. Nije navedena točna lokacija, napominje CNN.


9:33 - Ruske snage protuzračne obrane oborile su "neprijateljsku" bespilotnu letjelicu u regiji Kursk koja graniči s Ukrajinom, ustvrdio je tamošnji guverner, dodajući da su krhotine koje su padale oštetile plinovod i kuću. "Krhotine su pale u selo Tolmačevo. Nitko nije ozlijeđen", rekao je regionalni guverner Roman Starovoyt na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sky News nije mogao odmah potvrditi izvješće. Dok Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini, Kijev je nedavno rekao da je podrivanje logistike Moskve dio priprema za planiranu protuofenzivu.


9:30 - Francuski novinar koji je radio za međunarodnu novinsku agenciju Agence France-Presse (AFP) ubijen je u utorak u raketiranju u blizini grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Arman Soldin (32) bio je AFP-ov video koordinator u Ukrajini i ubijen je u raketnom napadu na periferiji grada Chasiv Yar, u blizini Bahmuta, objavio je AFP na Twitteru pozivajući se na kolege koji su svjedočili incidentu. Četiri novinara koji su bili s njim nisu ozlijeđeni.


9:28 - Bridget A. Brink, američka veleposlanica u Ukrajini, optužila je u utorak Rusiju da "ponovno blokira brodove koji pokušavaju ukrcati žito u ukrajinskim lukama kako bi prehranili ljude kojima je to potrebno diljem svijeta". Američki dužnosnik osvrnuo se na slične komentare američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena na tu temu ranije u utorak. “Svijet ne bi trebao svakih nekoliko tjedana podsjećati Moskvu da prestane koristiti glad ljudi kao oružje u svom ratu protiv Ukrajine”, rekao je Blinken, a citirao Brink na Twitteru.

Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika UN-a, rekao je da su se u utorak dogodile dvije inspekcije brodova. Vijest dolazi dan nakon što je UN rekao da dva dana nije bilo inspekcije brodova u sklopu dogovora o žitu. Ukrajina je u ponedjeljak optužila Rusiju da je učinkovito zaustavila trgovinu žitaricama time što nije pregledala brodove, piše CNN.


9:25 - Ruski vojnici sprječavaju zaposlenike okupirane nuklearne elektrane Zaporižje da se zajedno sa svojim obiteljima evakuiraju iz obližnjeg grad na prvoj liniji, priopćila je ukrajinska vojska u srijedu. "U Enerhodaru su ruski okupatori organizirali takozvanu 'evakuaciju' za članove obitelji zaposlenika NE Zaporižja — ali zaposlenicima elektrane nije dopušteno napustiti grad", stoji u priopćenju Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Vlasti koje podupire Rusija naredile su evakuaciju tisuća civila duž južnog fronta pod prijetnjom ukrajinske protuofenzive. Enerhodar, u kojem živi većina osoblja nuklearke, bio je među 18 naselja čiji su stanovnici evakuirani tijekom vikenda. Evakuirani su prebačeni u rekreacijske centre i hotele u južnim gradovima Berdjansk i Kirilivka, dok su ostali odvedeni u rusku regiju Rostov, priopćila je ukrajinska vojska.

VIDEO Veliki požar na skladištu goriva na Krimu guta sve pred sobom

Komentara 5

ZU
Zurka
07:29 11.05.2023.

A zasto pod navodnike stavljate izvjesce ukrajinskog zapovjednika da su potpuno oslobodili podrucje 3 sa 2.6 km? Da ne smatrate mozda da je Ukr. vojska okupirala taj dio Bahmuta? To bi bilo shvatanje rata u Ukrajini na liniji vlasti u Srbiji.

IV
IvanČokrlić
16:17 11.05.2023.

I to je sve sto ukri umiju i mogu? To je ta kontraofanziva? Jos malo pa ce Ukraini biti tesko da pomeri ruse koliko i Bajdenu u ovim godinama da opali rasnu zensku.

Avatar papigagolog
papigagolog
08:11 11.05.2023.

Čeka se onih 6 tenkova iz Poljske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije